Proiecte fantomă finanţate din fonduri europene, în judeţul Braşov

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 28 august 2014

Proiecte fantomă finanţate din fonduri europene, în judeţul Braşov

27 de percheziţii la oameni de afaceri şi funcţionari ai Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

Actualizare 11:45 DNA a dispus reţinerea a patru persoane pentru folosirea nelegală a fondurilor europene

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea a patru persoane, printre care oamenii de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Braşov, Gabriel Ion Potcovaru, şi un funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Direcţia Generală Control şi Antifraudă (MADR-DGCA), acuzaţi de dare şi luare de mită şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Cei patru au fost reţinuţi ieri pentru 24 de ore.

Din ordonanţa de reţinere de reiese că, în perioada 2011-2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din jud. Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiaţi, astfel că au folosit acelaşi plan infracţional.

În Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) se prevede că, în cadrul măsurii "Modernizarea exploataţiilor agricole", în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2.000.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro). Aceste limitări au avut în vedere dezvoltarea pe orizontală a agriculturii prin ajutorul dat cât mai multor beneficiari, cu evitarea concentrării de fonduri în favoarea doar a câtorva aplicanţi. În acelaşi timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre), se prevede că nu se efectuează nicio plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condiţiile necesare pentru a obţine aceste de plăţi în scopul obţinerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

Pentru a eluda aceste prevederi şi pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal (adică de aproape dublu faţă de valoarea maximă de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societăţi pe care le controlau prin faptul că, în cadrul acestora, aveau calitatea de administrator şi reprezentant, iar asociaţi erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi.

Astfel, Gheorghe Dudu a folosit SC ROMAGRAFEED 2009 SRL şi SC ROMAGRA OTIS SRL, iar Florin Macovei a folosit societăţile comerciale ANDRASEL SPACO 2011 SRL şi CASIOPEIA SPACO SRL.

Folosindu-se de aceste societăţi, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri şi au formulat câte o cerere de finanţare în numele fiecărei societăţi, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR.

Pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societăţi, Dudu Gheorghe şi Macovei Florin au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiaşi producători/furnizori. În aceste oferte preţurile au fost stabilite în aşa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile astfel rezultată să se situeze cât mai aproape de limita maximă şi să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro în fiecare caz).

Întrucât, potrivit PNDR şi Ghidului solicitantului, beneficiarii proiectelor sunt obligaţi să asigure cofinanţarea, cei doi oameni de afaceri au depus extrase de cont emise de unităţi bancare din care rezultă că au împrumutat cele patru societăţi (fiecare om de afaceri pentru societăţile controlate de el) cu sumele corespunzătoare. În realitate, din datele existente în cauză, a rezultat că aceste documente nu sunt corespunzătoare adevărului, întrucât aceeaşi sumă de bani a fost depusă consecutiv în numele fiecărei societăţi comerciale, la cele două unităţi bancare, suma staţionând în acel cont doar până la primirea extrasului de cont necesar dovedirii disponibilului, după care era retrasă şi virată în numele altei societăţi.

Ulterior, după încheierea contractelor de finanţare, în faza de implementare a proiectelor, Dudu Gheorghe şi Macovei Florin au beneficiat de ajutorul acordat de Brezeanu Florin şi Potcovaru Gabriel, persoanele însărcinate cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Direcţia Generală Control şi Antifraudă (MADR-DGCA) şi, respectiv, din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov (OJPDRP Braşov). Acest ajutor a avut la bază relaţia de prietenie existentă între cei doi oameni de afaceri şi reprezentanţii organelor de control, precum şi diverse avantaje materiale obţinute de aceştia din urmă. În consecinţă, în cadrul controalelor efectuate de cei doi funcţionari, nu au fost evidenţiate nici elementele din care rezulta divizarea artificială a proiectelor de afaceri şi nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.

Ajutorul dat de Brezeanu Florin celor doi oameni de afaceri Dudu Gheorghe şi Macovei Florin a constat în: furnizarea de informaţii în legătură cu stadiul cererilor formulate de cei doi, "consultanţă" cu privire la neregulile existente în cadrul proiectelor celor doi şi cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite.

În schimbul acestui ajutor, Dudu Gheorghe şi Macovei Florin i-au asigurat cazare în cadrul deplasărilor lui Brezeanu Florin în zona Braşovului, i-au dat produse alimentare şi sume de bani.

Ajutorul dat de Potcovaru Gabriel Ioan celor doi oameni de afaceri Dudu Gheorghe şi Macovei Florin a constat în crearea condiţiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. În acest scop, în cadrul verificărilor preliminare aferente cererilor de plată solicitate de cei doi titulari de proiecte PNDR a consemnat în date nereale, pentru deblocarea tranşelor de plată în favoarea acestora.

În schimbul sprijinului Acordat Potcovaru Gabriel - Ioan a fost recompensat de Dudu Gheorghe cu o sumă de bani disimulată într-un plic. Există indicii rezonabile conform cărora Potcovaru Gabriel - Ioan percepea un "tarif" de circa 300 de euro.

Celor patru inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

---

Procurorii anticorupţie au făcut ieri 27 de percheziţii în judeţul Braşov, printre care şi la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011-2014, a unor presupuse infracţiuni de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prejudiciul depăşind trei milioane de euro.

Funcţionarii care ar fi ajutat doi oameni de afaceri să obţină nelegal fondurile ar fi primit bani, cadouri şi sejururi la pensiuni din zona Braşov. Cel puţin cinci persoane vor fi aduse la audieri la sediul DNA din Bucureşti, spun surse judiciare.

Printre cei vizaţi de percheziţii se numără Gabriel Ion Potcovaru, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Braşov, fost angajat al OJPDRP Braşov, dar şi oamenii de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, acesta din urmă fiind în trecut unul din asociaţii primarului oraşului Codlea, Cătălin Munteanu, în grupul de firme Gali Galo. Macovei a fost implicat şi în scandalul gripei aviare din urmă cu câţiva ani. De asemenea, percheziţii s-au efectuat şi la mai mulţi funcţionari publici ca inspectori, experţi, şefi din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Braşov, angajaţi ai OJPRDP Braşov, CRPDRP 7, funcţionari din cadrul "Centru" Alba Iulia şi APDRP.

Exemple de proiecte fantomă ar fi "Fermă de găini", "Extindere şi modernizare fermă zootehnică pentru creşterea şi îngrăşarea curcilor - comuna Hălchiu, jud. Braşov" etc. Proiectele ar fi fost promovate prin eludarea cadrului legal în materie şi prin deturnarea actului decizional la nivelul unor responsabili din instituţiile cu atribuţii pe linia gestionării fondurilor europene, beneficiind de sprijinul celor vizaţi de percheziţii.

Condiţii artificiale de eligibilitate

Omul de afaceri Gheorghe Dudu a obţinut finanţare europeană pentru două proiecte - "Fermă de găini localitatea Crizbav, jud. Braşov", în valoare de 1.332.349,87 euro, şi "Romagra Otis - Găini în sistem intensiv", în valoare de 1.331.780,84 euro. Ambele contracte au fost semnate în aceeaşi zi - 28 iunie 2012. Până pe 9 noiembrie 2012, cele două firme au fost administrate de Gheorghe Dudu, ulterior acesta cedând formal administrarea firmelor Romagra Feed 2009 SRL (către sora sa, Maria Moldovan) şi Romagra Otis (către soţia sa, Maria Dudu).

În perioada 25 iulie - 23 octombrie 2013, experţii OJPDRP Braşov s-au prevalat abuziv de atribuţiile de serviciu pentru a cosmetiza/muşamaliza faptul că Gheorghe Dudu a creat condiţii artificiale de eligibilitate pentru cele două proiecte , prin fracţionare artificială, cu toate că obţinuseră date de natură a confirma această stare de fapt, favorizând astfel prejudicierea fondurilor PNDR alocate . Funcţionarii implicaţi, prin întocmirea unor rapoarte de control, nu au evidenţiat în integralitate neregulile identificate şi care ar fi generat/determinat restituirea fondurilor comunitare alocate.

Serviciul de Verificare Cereri Plăţi au descoperit abia în iulie 2013 că cele două firme aveau în momentul aprobării cererilor de finanţare acelaşi administrator, în urma unei inspecţii realizate pentru aprobarea tranşelor IV (în valoare de 652.541 lei), respectiv II (în valoare de 1.297.664 lei) din fondurile PNDR. Tot atunci s-a descoperit că cele două proiecte (hale de creştere a păsărilor) sunt implementate în locaţii învecinate, au un gard de împrejmuire comun şi sunt prevăzute cu o bandă transportoare comună (pentru ştampilat ouă). Aceste hale sunt amplasate pe terenuri ce au aparţinut Romagrafeed 2009 SR, ca suprafaţă unitară, identificată în extravilanul comunei Crizbav, judeţul Braşov, dar care a fost dezmembrată în lotul nr. 1, teren arabil de 5.650 mp, folosit pentru proiectul "Fermă de găini Romagrafeed 2009 SRL") şi lotul nr. 2 , teren arabil de 5.650 mp. Primul lot a fost vândut către Romagra Otis, iar ulterior înscris ca teren disponibil pentru proiectul "Romagra Otis - Găini în sistem intensiv".

Existenţa benzii transportoare comună era unul dintre aspectele de natură a fundamenta concluzia că cele două proiecte au fost implementate prin crearea de condiţii artificiale de eligibilitate (fracţionare artificială), iar consecinţa imediată ar fi fost respingerea tranşelor de plăţi solicitate şi darea în debit a proiectelor (procedură prin care beneficiarul este obligat să restituie toate fondurile PNDR primite pentru proiectul respectiv).

Cum s-au făcut "verificările"

Gheorghe Dudu a determinat-o pe funcţionara care controla să nu realizeze fotografii cu banda transportoare în cauză, angajându-se faţă de aceasta că va demonta banda respectivă, iar ulterior îi va transmite expertului OJPDRP Braşov un set de fotografii care să nu evidenţieze conexiunea dintre cele două hale de creştere a păsărilor (la dosarele de verificare se anexează planşe foto relevante aferente verificărilor realizate în teren).

Mai târziu, pentru a crea aparenţa unei exigenţe sporite în activitatea de verificare, funcţionara a întocmit un raport. "Suspiciune de neregulă/suspiciune de fraudă" în care a consemnat că există suspiciuni de creare condiţii artificiale pentru obţinerea finanţării PNDR, însă la secţiunea "descriere neregulă" a menţionat doar calitatea lui Gheorghe Dudu de administrator/reprezentant legal comun pentru firmele titulare de proiect, respectiv gardul comun dintre cele două proiecte investiţionale, omiţând să consemneze existenţa benzii transportoare comună. Acest document a fost semnat inclusiv de directorul OJPDRP Braşov, fiind avizat chiar de către directorul general adjunct al CRPDRP 7 "Centru" Alba lulia, Ioan Nicolae Ţincu.

Astfel s-a obţinut suspendarea tranşei de plată ce făcea obiectul verificării. La dosar au fost anexate documente justificative, între care fotografiile realizate de omul de afaceri, după demontarea benzii transportoare. În cadrul aceluiaşi raport s-a propus şi aprobat desfăşurarea unui nou control. Un alt raport similar a fost întocmit şi în cazul proiectului implementat de firma Romagra Otis SRL.

Tranşele, aprobate câteva luni mai târziu

În urma verificărilor efectuate, experţii SVCP au infirmat suspiciunile de creare de condiţii artificiale de eligibilitate aspectele fiind consemnate în două Proiecte de Procese-Verbale de Constatare - PPVC cu propuneri de "debit zero", ce au fost remise pentru acceptare/avizare Compartimentului juridic din cadrul CRPDRP "7" Centru Alba Iulia. Ulterior, documentele se avizează de Compartimentul juridic şi se transmit spre aprobare APDRP în vederea deblocării tranşelor de plată).

În dimineaţa zilei de 9 septembrie 2013, Ioan Gabriel Potcovaru l-a informat pe Dudu că OJPDRP Braşov avea să vină din nou în control. Anchetatorii au stabilit că Dudu şi Potcovaru erau în relaţii apropiate.

Astfel, imediat după ce a fost anunţat, omul de afaceri le-a cerut angajaţilor să oprească banda transportoare de ştampilat ouă şi să demonteze în regim de urgenţă componentele ce evidenţiau utilizarea acesteia în comun de către cele două companii.

După verificări, inspectorii OJPDRP Braşov s-au prevalat de acest aspect şi au menţinut în PPVC concluziile favorabile omului de afaceri şi propunerile de aprobare a celor 2 tranşe de plată. Pe 11 septembrie 2013, Potcovaru s-a întâlnit cu Dudu în secret şi i-a pus acestuia la dispoziţie PPVC întocmite, pentru ca omul de afaceri să poată efectua corecţiile/modificările pe care le-a considerat necesare. Ulterior, Potcovaru avea să includă aceste modificări în varianta ce urma a fi transmisă spre avizare Compartimentului juridic din CRPDRP 7 "Centru" Alba lulia.

Şefa Oficiului, în concediu medical

Contactată telefonic, Nicoleta Buta, şefa Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) a spus că se află în concediu medical, la tratament în Sovata, şi că nu ştie care este obiectul percheziţiilor DNA.

"Ştiu că se fac percheziţii la noi, dar nu ştiu despre ce este vorba. Astăzi dimineaţa am fost sunată de un procuror ca să vină cineva să le deschidă sediul. Dar pe mine nu m-au convocat", a afirmat Buta.

Punct de vedere privind suspiciunile de fraudă asupra unor proiecte finanţate prin PNDR în judeţul Braşov

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale face următoarele precizări privind ancheta derulată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la sediul Oficiului judeţean Braşov al Agenţiei:

"Proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (ale căror beneficiari sunt: SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL, SC CASIOPEIA SPACO SRL, SC ROMAGRAFEED 2009 SRL şi SC ROMAGRA OTIS SRL) şi cauzele care sunt anchetate de către procurorii DNA, au făcut deja obiectul unor verificări interne ale AFIR, în urma cărora Agenţia a luat măsurile administrative conform prevederilor legale.

AFIR, prin departamentele de specialitate, a întocmit două rapoarte de control încă din data de 25.04.2014, pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL şi SC CASIOPEIA SPACO SRL şi în data de 06.06.2014, pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL.

În urma controalelor efectuate, AFIR a constatat suspiciuni de fraudă cu privire la modul de obţinere a finanţării şi de implementare a proiectelor, drept pentru care, în conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011 (privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora aprobată prin Legea nr. 142/ 2012, cu modificările şi completările ulterioare), au fost întocmite rapoartele de control care au fost transmise atât Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), cât şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Având în vedere constatările privind suspiciunea existenţei unor fapte penale, în baza aceluiaşi act normativ menţionat, AFIR a emis decizii de instituire a măsurilor asigurătorii asupra întregii sume decontate beneficiarilor în data de 28.04.2014 pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL şi SC CASIOPEIA SPACO SRL şi în data de 12.06.2014 pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL. Aceste decizii au fost comunicate organelor fiscale competente în vederea punerii în aplicare, conform legii.

De asemenea, AFIR a constatat deficienţe în modul de instrumentare a diverselor etape de obţinere a finanţării şi de implementare a proiectelor, săvârşite de către personalul OJFIR Braşov, iar în acest sens au fost demarate procedurile pentru verificarea modului de îndeplinire de către personalul Agenţiei a atribuţiilor de serviciu şi au fost aplicate sancţiuni conform prevederilor legale în vigoare.

Cercetările interne desfăşurate de AFIR, în limitele competenţelor legale, au vizat respectarea procedurilor de lucru de către personalul AFIR implicat în analizarea suspiciunii de creare a condiţiilor artificiale necesare pentru a beneficia de finanţare pentru proiectele beneficiarilor menţionaţi mai sus".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb