Proiectele Emiratelor Arabe Unite ar putea suporta deficitul de finanţare din partea Europei

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2012

Proiectele Emiratelor Arabe Unite ar putea suporta deficitul de finanţare din partea Europei

Proiectele Emiratelor Arabe Unite nu vor duce lipsă de finanţare pe fondul modificărilor reglementărilor bancare internaţionale sau posibilelor dificultăţi întâmpinate de bănci în Europa, a spus, în Dubai, Sultan Bin Nasser Al Suwaidi, guvernatorul Băncii Centrale a Emiratelor Arabe Unite.

În discursul său la cel de-al 51-lea Congres ACI al Pieţelor Financiare, Al Suwaidi a spus că sectorul bancar din întreaga lume va fi afectat de reglementările stricte privind gradul de capitalizare stabilit prin Basel III şi noile reglementări bancare internaţionale.

"La nivel global, băncile se vor confrunta cu un mediu dificil din punctul de vedere al noilor reglementări globale şi al condiţiilor economice dificile. Activitatea industrială şi comerţul s-ar putea confrunta cu un deficit de fonduri. Din fericire, Emiratele Arabe Unite se descurcă bine datorită comerţului şi turismului care sunt puternice," a spus Al Suwaidi.

Economiştii şi analiştii au avertizat recent că unele dintre economiile din zona Golfului s-ar putea confrunta cu deficite de finanţare în cazul unei reduceri masive a gradului de îndatorare al băncilor şi a unei ieşiri masive a băncilor europene din regiune.

Cu toate că dependenţa economică de finanţarea europeană a băncilor variază de la o ţară la alta în cazul celor care sunt membre ale Consiliului de Cooperare din Golf, firma internaţională de rating Moo-dy's afirma într-un raport recent că o reducere a creditării de către băncile europene către regiunea respectivă ar putea duce la o presiune asupra lichidităţii pe termen scurt, şi, mai probabil, la un deficit în această privinţă pe termen mai lung.

Alte surse potenţiale

Pentru a face faţă acestui deficit, băncile locale din zona Consiliului de Cooperare ar fi nevoite să-şi ajus-teze şi ele propriile structuri de finanţare. Mergând mai departe, firma de rating a spus că băncile asiatice şi pieţele de obligaţiuni ar putea fi două surse majore de finanţare externă.

Ieşirea băncilor europene din regiune a fost cauzată de criza zonei Euro din regiune şi de nevoia lor de a-şi reduce expunerea şi de a constitui rezerve de capital pentru a satis-face cerinţele de capitalizare.

Per ansamblu, conform Moody's, împrumuturile acordate de băncile europene regiunii GCC au ajuns la aproximativ 237 miliarde de dolari (870,34 miliarde de Dinari din Bahrain) în septembrie 2011.

Firma de rating se aşteaptă ca reducerea foarte probabilă a gradului de îndatorare să ducă la o scădere susţinută a creditării către ţările membre ale Consiliului de Cooperare din Golf, într-un moment când regiunea are nevoie masivă de finanţare, cu investiţii de capital estimate de 1,8 trilioane de dolari în curs sau planificate pentru următorii 15 ani.

Evaluarea Moody

Pe baza vulnerabilităţii la deficite de finanţare, Moody's a caracterizat Emiratele Arabe şi Qatar ca fiind economii care se confruntă cu niveluri moderate de vulnerabilitate.

Analiştii consideră creşterea creditului în Emiratele Arabe Unite ca având şanse de a rămâne sub presiune anul acesta pe măsură ce restructurarea unora dintre entităţile guvernamentale (GRE) şi raportul dintre credite şi depozite ar putea limita capacitatea de împrumut a băncilor locale.

"Raportul dintre credite şi depozite al băncilor din Emiratele Arabe Unite este aproape de 100% în timp ce numeroase bănci din această ţară vor fi implicate în restructurarea datoriilor unora dintre entităţile guvernamentale, ceea ce le-ar putea împiedica să mai acorde credite", a spus recent Shady Shaher, economist pentru regiunea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord la Standard Chartered.

Lichiditate sporită

Băncile din Emiratele Arabe Unite şi-au îmbunătăţit lichiditatea începând din 2008, activele lichide reprezentând mai mult de 23% din activele totale. Cu o dependenţă de finanţarea externă cauzată de cele aproximativ 50 de miliarde de dolari care trebuie refinanţate în 2012-2013, e de aşteptat ca băncile din EAU, în special cele din Dubai să încetinească acordarea de credite.

"În ciuda creşterii puternice a depozitelor şi a îmbunătăţirii susţinute a raportului dintre credite şi depozite, acordarea de credite va încetini cel mai probabil în EAU," a spus Khalid F. Howladar, vice-preşedinte - şi Senior Credit Officer, la Divizia de Instituţii Financiare a Moody's Inves-tors Services.

Totuşi, Al Suwaidi, a spus ieri că rata curentă de creşterea creditării în Emiratele Arabe Unite este rezonabilă. "Creditarea se desfăşoară rezonabil. Rata a ajuns la aproximativ 3,5%, care este rezonabilă în circumstanţele actuale," le-a spus el reporterilor.

Dată fiind mărimea rezervelor valutare deţinute de Banca Centrală (de 40 miliarde de dolari în septembrie 2011) şi volumul substanţial de active lichide deţinute de fondurile de investiţii suverane, analiştii nu se aşteaptă ca băncile din EAU să se confrunte cu probleme de lichiditate pe termen scurt.

Pentru moment, nicio decizie privind includerea yuanului în rezervele valutare

Emiratele Arabe Unite nu au luat încă nici o decizie cu privire la includerea Yuanului chinezesc în rezervele valutare oficiale ale Băncii Centrale ale Emiratelor Arabe Unite. O astfel de decizie ar fi rezultatul unui proces pe termen lung, le-a spus Sultan Bin Nasser Al Suwaidi, guvernatorul Băncii Centrale a EAU, reporterilor.

În ianuarie, Emiratele Arabe Unite au semnat un acord swap pe trei ani cu China în valoare de 20 de miliarde de Dirhami (5,45 miliarde de dolari) pentru a stimula comerţul şi investiţiile reciproce.

La întrebarea dacă Banca Centrală a luat în calcul utilizarea yuanului Chinezesc ca parte a rezervelor sale valutare oficiale, Al Suwaidi a răspuns: "Aceasta este o decizie pe termen lung şi suntem răbdători când vine vorba de asemenea decizii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb