Bugetul de stat pe anul 2006 a fost aprobat de guvern ca pro-iect de lege, în şedinţa de ieri şi reflectă orientarea principalelor politici publice pentru exerciţiul financiar următor.
Mizînd pe o creştere de 6% a PIB, o inflaţie de 5,5% şi un deficit al contului curent de 6,9%, proiectul de buget nu marchează o schimbare semnificativă în politica economică a guvernului comparativ cu anul 2005. În acelaşi timp, ţintele de creştere economică par destul de ambiţioase, în condiţiile în care, prin modificarea Codului Fiscal, guvernul a dat un semnal destul de clar în privinţa descurajării consumului, ce a crescut alarmant în ultimii doi-trei ani, pe fondul unei economii încă insuficient restructurate. Dar, problema cea mai sensibilă a guvernului rămîne deficitul de cont curent, în condiţiile în care importurile vor creşte cu 15,8%, iar exporturile cu 14,6% comparativ cu anul 2005.
Cu un deficit bugetar de 0,5% din PIB, adică la nivelul ţintei care ar fi trebuit atins în acest an, Guvernul nu îşi propune să realizeze decît măsurile de reformă instituţională convenite cu Uniunea Europeană în anii precedenţi, precum şi proiectele pentru care trebuie asigurată cofinanţarea: mediu, dezvoltare rurală şi infrastructură. De asemenea, proiectul de buget cuprinde măsuri de finanţare a principalelor servicii publice: justiţie, apărare, ordine publică, precum şi de susţinere a politicilor sociale şi de ajustare structurală.
Rămîne deschisă ponderea cheltuielilor publice în PIB, al cărei nivel ridicat (aprox.32%) a rămas de ani de zile acelaşi.