PROIECTUL DE LEGE PRIVIND EXPLOATAREA AURIFERĂ DIN APUSENI, RESPINS Roşia Montană, punct şi de la capăt

ALINA TOMA, ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 12 noiembrie 2013

Acţiunile Gabriel Resources, în cădere liberă

Surse: "Reuniune de urgenţă a board-ului Gabriel Resources"

Costel Ceocea: "Respingerea legii exploatării de la Roşia Montană nu ne afectează, în mod direct"

O nouă lege care să permită exploatarea auriferă, "pe ţeavă"

Update 18:42 Preşedintele Alburnus Maior: "O lege-cadru pentru mineritul cu cianuri - nouă formă de favorizare a titularilor de proiecte de minerit"

O lege-cadru pentru mineritul cu cianuri în România este o nouă formă de favorizare a titularilor de proiecte de minerit, fiind menită să împeidice obstacolele legale prevăzute de actualele legi în domeniul protecţiei proprietăţii private sau în domeniul protecţiei mediului şi patrimoniului, consideră Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

"Este un moment rar, dar de acum emblematic pentru societatea românească, când spiritul civic a obligat interesele feudale ale clasei politice să se regrupeze, să admită că un proiect minier ilegal şi distructiv nu poate fi acceptat. Premierul Ponta continuă să promoveze însă un proiect distructiv pentru România, propunând o nouă lege de reglementare a activităţilor miniere. Sunt vizate acum de legalizarea cianurilor şi Certej sau Baia Mare", a mai declarat preşedintele Alburnus Maior.

"După două luni de la constituirea sa, Comisia, contestată de sutele de mii de protestatari din întreaga lume, a dat dovada deplină a rolului politic pe care l-a jucat: de tergiversare a votului în plen şi de asigurare a cadrului de negociere între liderii politici români. Departe de a fi un raport documentat, tehnic şi ştiinţific care să cuprindă detalierea aspectelor neconstituţionale prevăzute de lege - precum expropierea localnicilor din Roşia Montană, rezultatul este un compendiu de stenograme şi invitaţii la negocieri viitoare", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

"În mod previzibil, comisia a preferat să ignore problemele reale ale proiectului minier ce ţin de regimul proprietăţii private şi de sentinţele judecătoreşti definitive. Raportul comisiei tratează pe larg neregulile mai de grabă de ordin organizaţional din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civilă, dar nu face referire la gravele încălcări ale Constituţiei propuse de Guvern prin această lege. Inutilitatea comisiei arătată chiar de la bun început de campania Salvaţi Roşia Montană a fost reconfirmată şi de raportul său final. Acesta omite să includă argumentele împotriva acestei legi enunţate de experţi juridici şi susţinute de sute de mii de oameni ce au protestat în stradă în tot acest timp", potrivit sursei citate.

Alburnus Maior precizează că, în fapt, Comisia mandatată pentru prezentarea beneficiilor proiectului pentru statul român s-a dovedit "incapabilă" să aducă "argumente pertinente care să justifice distrugerea patrimoniului sau expropierea cetăţenilor români în favoarea unei companii private".

"Este previzibil că lobby-ul premierului pentru industria minieră va continua şi va îmbrăca noi forme, la fel de nocive pentru Munţii Apuseni. Noi vom ieşi în continuare în stradă şi vom cere demisia şi anchetarea iniţiatorilor legii. Declaraţiile liderilor politici arată că vor căuta să identifice o altă metodă prin care să păcălească opinia publică. Propunerile lor vor fi mai perverse şi mai periculoase, însă sunt ferm convins că oamenii ce au ieşit în ultimile luni în stradă le vor dejuca orice plan pentru că sunt mai inteligenţi şi mai iscusiţi decât oricare din cianuriştii din Guvern", a adăugat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Campania Salvaţi Roşia Montană cere în continuare respingerea proiectului de lege de către Parlament şi a acordului de mediu de către Guvernul României.

----

Update 09:46 RMGC aşteaptă noua lege pentru a începe proiectul în 2014

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a arătat, într-un comunicat remis redacţiei, că aşteaptă adoptarea rapidă a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului minier de la Roşia Montană să poată începe în prima parte a anului viitor.

RMGC consideră, totodată, că raportul Comisiei parlamentare privind proiectul de la Roşia Montană este profesionist, cuprinzător şi apreciază concluzia acesteia.

"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capătul unor dezbateri transparente, în care opinia publică a avut ocazia să fie informată cu privire la proiectul Roşia Montană. Raportul comisiei este profesionist şi cuprinzător şi ne bucurăm că, după mulţi ani de aşteptare, s-a desfăşurat o analiză serioasă a acestui proiect minier, în toate aspectele sale. Apreciem concluzia Comisiei, care recomandă completarea cadrului legislativ actual din România cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", a precizat, azi, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

RMGC speră ca noul cadru legislativ să permită dezvoltarea industriei miniere din ţara noastră şi atragerea de investitori, conform sursei citate.

"Aşteptăm adoptarea rapidă a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană să poată demara în prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului în România să se facă simţit în întreaga economie", se mai arată în comunicat.

De asemenea, RMGC îşi exprimă încrederea că beneficiile proiectului Roşia Montană se vor concretiza cât mai curând: "Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) acţionează şi a acţionat întotdeauna cu bună credinţă şi deplină respectare a cadrului legal. RMGC îşi reafirmă respectul pentru toate instituţiile statului român şi pentru specialiştii români. Avem încredere că beneficiile proiectului Roşia Montană - mii de locuri de muncă, standarde de mediu ridicate, patrimoniu restaurat şi peste cinci miliarde de dolari în economia României - se vor concretiza cât mai curând".

---

Fără să mai surprindă pe nimeni, comisia însărcinată cu evaluarea proiectului minier de la Roşia Montană a respins, ieri, legea special creată pentru exploatarea auriferă din munţii Apuseni.

În timp ce toată lumea "aştepta cu sufletul la gură" decizia comisiei, acţiunile Gabriel Resources erau în cădere liberă, la Bursa din Toronto, înregistrând aseară, la închiderea ediţiei, o scădere de circa 14%.

Înainte de votul final de ieri al comisiei, liderul PNL, Crin Antonescu declara că proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană va fi respins, optându-se pentru crearea unei "legi cadru" care să vizeze condiţiile generale pentru astfel de proiecte minere. "Poziţia comună a USL este aceea de respingere a proiectului de lege, dar vrem să dăm un mesaj clar că România, Guvernul şi USL susţin proiectele economice de anvergură, de exploatare a tuturor resurselor", a menţionat, la rândul său, premierul Victor Ponta.

Potrivit unor voci din piaţă, legea cadru care a fost adusă în discuţie este deja "pe ţeavă", urmând să fie scoasă la lumină de îndată ce se vor linişti apele privind ordonanţa care de-abia a fost respinsă de comisie.

Totodată, apropiaţi ai proiectului minier de la Roşia Montană susţin că investitorii au cerut ca boardul companiei Gabriel Resources să se reunească de urgenţă, în această seară ca să evalueze acţiunile pe care le vor urma, în condiţiile respingerii legii exploatării aurifere din Apuseni.

Între timp, proiectul minier de la Roşia Montană revine la stadiul în care se afla înainte ca Guvernul să aprobe legea care viza modificarea condiţiilor pentru exploatarea auriferă din Apuseni.

Singurul lucru care s-a schimbat, însă, este atitudinea premierului Victor Ponta care se teme, potrivit declaraţiilor domniei sale, că bugetul statului "se duce pe procese pierdute", posibil şi cu Gabriel Resouces, compania care deţine circa 81% din proiectul minier de la Roşia Montană.

La începutul lunii septembrie, premierul afirma că, în condiţiile în care proiectul miner ar fi respins atunci există riscul ca investitorii de la Gabriel Resources să intenteze proces în instanţă prin care să solicite despăgubiri de câteva miliarde de dolari.

Suma pe care statul român va trebui să o achite, în condiţiile anulării exploatării miniere de la Roşia Montană, este de circa două miliarde de euro, sub forma unor despăgubiri în contul companiei Gabriel Resources, acţionarul majoritar al proiectului aurifer, potrivit declaraţiilor recente ale premierului Victor Ponta. "Suma respectivă este invocată de companie cuprinzând cheltuielile de până acum şi eventualele pierderi comerciale", a menţionat premierul, adăugând că, cel mai probabil, ţara noastră va trebui să înfrunte un proces de despăgubire din partea companiei Gabriel Resources.

Potrivit unor voci din piaţă, dacă proiectul de lege va fi respins, urmând să rămână blocat până când va primi autorizaţiile şi avizele de mediu, atunci canadienii de la Gabriel Resources ar putea să opteze pentru înstrăinarea participaţiei pe care o deţin în proiectul miner de la Roşia Montană.

De altfel, compania investitoare a "prevestit" acest scenariu în rapoartele trimestriale din 2013, unde comunică riscurile proiectului şi posibile soluţii. Astfel, într-unul din rapoarte este precizat că suspendarea revizuirii EIA (Analiza privind Impactul de mediu al Roşia Montană) de către Ministerul Mediului în septembrie 2007 (proces reluat ulterior în septembrie 2010) demonstrează riscurile semnificative pe care le confruntă proiectul. "Astfel de riscuri pot afecta abilitatea Grupului (Gabriel Resources şi subsidiarele sale) de a continua şi poate rezulta în piedici sau pierderea parţială sau totală a bunurilor Grupului", se mai arată în respectivul document.

Potrivit rapoartelor trimestriale, la 31 martie 2013, grupul Gabriel Resources "nu avea nicio sursă operaţională de flux de numerar şi nu dispunea de suficienţi bani lichizi ca să finanţeze dezvoltarea proiectului şi, prin urmare, necesită surse de finanţare adiţionale care, dacă nu sunt adunate, ar rezulta în reducerea activităţilor şi în întârzierea proiectului, potrivit raportului trimestrial al companiei.

La data respectivă, Grupul (Gabriel şi subsidiarele) avea în băncile din România 0,9 milioane de dolari canadieni (900.000 dolari americani).

Costel Ceocea nu este surprins de respingerea proiectului

Preşedintele SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea, nu a fost luat prin surprindere de decizia comisiei parlamentare care se ocupă de evaluarea proiectului Roşia Montană de a acorda aviz negativ proiectului de lege care ar permite exploatarea minieră din Apuseni, domnia sa considerând că societatea de investiţii pe care o conduce nu va fi afectată, în mod direct, de respingerea proiectului. "SIF Moldova şi-a asumat această investiţie atunci când a făcut acest plasament, luând în calcul atât avantajele, dar şi riscurile pe care le presupune un astfel de proiect, mai cu seamă cele politice. Proiectul minier de la Roşia Montană, după cum s-a şi văzut, a stârnit păreri contradictorii, multe dintre ele neavând, însă, o bază ştiinţifică, a unor experţi sau economico-financiară", ne-a declarat, ieri, Costel Ceocea.

Domnia sa consideră că respingerea proiectului de lege privind demararea exploatării de la Roşia Montană reflectă lipsa de viziune a autorităţilor statului în legătură cu programele sectoriale care valorifică resursele naturale ale ţării, în special cele minere.

Potrivit raportului SIF2 pe primul semestru al anului, pachetul de acţiuni Gabriel Resources (GBU) al SIF Moldova (SIF2) era de aproape 1,4 milioane de titluri.

Minvest Roşia Montană se întoarce la Ministerul Economiei

Potrivit unor surse parlamentare, compania Minvest Roşia Montană, rezultată din divizarea recentă a societăţii de stat Minvest Deva (care deţine pachetul de acţiuni de 19,31% din proiectul aurifer de la Roşia Montană) se va întoarce la Ministerul Economiei pentru că transferul către Ministerul condus de social-democratul Dan Şova nu poate fi efectuat. De vină ar fi, potrivit surselor noastre, un angajat de la Minvest Deva, care a uitat să facă şi transferul activelor către Minvest Roşia Montană.

LA ÎNCHIDEREA EDIŢIEI

Firma de proiect aşteaptă în continuare avizul de mediu de la Ministerul Mediului

Membrii comisiei parlamentare constituite pentru analiza proiectului aurifer de la Roşia Montană s-au ţinut de cuvânt şi au votat ieri seară împotriva proiectului de lege pentru demararea exploatării.

Astfel, stadiul proiectului de la Roşia Montană a rămas cum îl ştim, potrivit unor surse apropiate situaţiei, care ne-au precizat că, practic, termenii de exploatare sunt cei negociaţi în urmă cu 16 ani şi că firma de proiect aşteaptă în continuare avizul de mediu de la Ministerul Mediului. Aceleaşi surse ne-au mai precizat că acest aviz nu va fi eliberat prea curând de minister, întrucât nu ar exista un termen limită de acordare al lui, lucru ce îi împiedică pe investitorii canadieni să înainteze o acţiune în instanţă. (A.T.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vrajeala ieftina a jegosilor de politicieni care au vandut in nume propriu aceasta tara, La inceput statul a a vut 100% din aurul din Apuseni. Intre timp mai are 19,31 % si mai trebuie sa vina cu bani ! Intocmai si cu gazele din Marea Neagra - cand sa castigat litigiul cu Ukraina erau deja vandute de infiltratii lu patriciu si tariceanu.

    Proiectul asta respins de fapt este acum piti de aceasta comisie si va fi trecut la vot de porcii din parlament undeva in ajunul Craciunului cum a fost si cu Petromul ! 

    Ce fac acum Ponta - plagiatorul mincinos si ceilalti care au sustinut proiectul ?

    Isi dau DEMISIA ? Nu , se regrupeaza gascade hoti in spatele promovarii unei alte legi de exploatare a zacamintelor aurifere etc si intre timp au transferat pe mai nimic toate aceste zacaminte catre cine au vrut ei ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb