Proiectul de modificare a Codului penal referitor la conflictul de interese, retrimis la Comisia juridică

Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2017

Actualizare 15:38 PICCJ: "Proiectul de lege privind modificarea codurilor penale aduce modificări oportune şi în acord cu deciziile CCR"

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie spune că în proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală Ministerul Justiţiei face propuneri oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

PICCJ transmite: "În urma analizei şi studiului proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum şi pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Ministerul Public apreciază propunerile făcute de Ministerul Justiţiei ca fiind oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale".

Astfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat un punct de vedere ce conţine observaţii preponderent de tehnică legislativă.

În sursă se precizează că Ministerul Public îşi exprimă convingerea că forma promovată de către autorul propunerii de act normativ va fi agreată şi de către ceilalţi actori implicaţi ulterior în procesul de legiferare.

(A.C.)

-----------

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, ieri, să retrimită la Comisia juridică proiectul de lege de modificare a Codului penal, care prevede înlocuirea "conflictului de interese'' cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

Deputatul PSD Ioan Munteanu a propus retrimiterea proiectului la comisie pe motiv că trebuie clarificată noţiunea de "prejudiciu de interes public", iar propunerea a fost acceptată cu 135 de voturi favorabile, potrivit Agerpres.

Comisia juridică a Camerei a dat, săptămâna trecută, raport favorabil proiectului de lege, acceptând amendamente care prevăd ca titlul articolului 301 din Codul penal să se transforme din "conflict de interese" în "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

Articolul modificat în comisie prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

În legea în vigoare, articolul 301 arată că fapta funcţionarului public, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb