PROIECTUL DE RAMBURSARE A ÎMPRUMUTURILOR ÎN ALTĂ MONEDĂ, LA CURSUL DIN MOMENTUL CONTRACTĂRII, ÎNCĂ NU A INTRAT ÎN DEZBATERE Împrumutaţii în valută îşi vor putea calcula singuri cu cât le vor scădea creditele

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 februarie 2014

Împrumutaţii în valută îşi vor putea calcula singuri cu cât le vor scădea creditele

Grupul de parlamentari care a iniţiat proiectul legislativ potrivit căruia persoanele împrumutate în valută ar putea rambursa anticipat creditele la cursul valutar valabil în momentul în care au contractat împrumutul pregăteşte o aplicaţie pe Internet prin intermediul căreia cei interesaţi vor putea calcula ce avantaje vor avea dacă vor beneficia de respectivul proiect.

Deputatul UDMR Odon Szabo, unul dintre iniţiatori, ne-a declarat: "Am depus proiectul la comisii, însă acesta nu a intrat, încă, în dezbatere. Sperăm să fie dezbătut cât mai curând în comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Noi îl susţinem în continuare şi sperăm să atragă atenţia, în sens pozitiv, şi altor colegi din Parlament. Pentru promovarea sa, în circa două săptămâni vom finaliza o aplicaţie pe Internet la care vor avea acces toţi cei interesaţi să-şi ramburseze creditele în valută. Aceştia îşi vor putea calcula suma de bani pe care o vor rambursa după recalcularea creditului, la cursul valutar din momentul contractării împrumutului şi, astfel, vor şti ce economie vor face prin aplicarea noului proiect. Fiecare dintre aceştia, dacă vor fi satisfăcuţi de avantajele pe care le oferă iniţiativa şi dacă vor dori, vor putea transmite un e-mail colegilor noştri parlamentari, în care să-şi exprime rugămintea de susţinere a acesteia".

Proiectul legislativ este promovat de un grup de 19 parlamentari din toate partidele, la care şi-au exprimat intenţia de a se alătura şi alţi colegi ai lor din Parlament.

Potrivit expunerii de motive, noile reglementări ar urma să modifice Ordonanţa 50/2010 privind contractele pentru consumatori, "în sensul introducerii unei opţiuni pentru consumatorul care are de achitat un credit în monedă străină de a solicita creditorului recalcularea sumei de rambursat în moneda naţională la cursul de schimb valabil la momentul încheierii contractului".

Documentul susţine că, în situaţia economică actuală, o posibilitate insuficient exploatată de băncile din ţara noastră o constituie suportarea pierderilor în egală măsură cu debitorul în privinţa riscului de schimb valutar.

"Deşi nici legislaţia internă şi nici cea europeană nu prevăd în mod expres obligaţia creditorilor de a avertiza potenţialii debitori de riscurile majore la care se expun împrumutându-se în alte valute sau de a limita supra-îndatorarea clienţilor, considerăm că era benefică o asemenea acţiune măcar şi pentru a autoproteja sistemul bancar de creditele neperformante", mai subliniază expunerea de motive.

Potrivit acesteia, la nivelul UE, se află în fază finală de dezbatere un proiect de modificare a Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori, care vizează, printre altele, posibilitatea recalculării creditelor în altă valută, cea în care consumatorul obţine venituri sau a ţării de rezidenţă, precum şi măsuri de reducere a riscurilor valutare, impunându-se o limită de 20% asupra variaţiei ratelor de rambursat.

Odon Szabo ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că măsura ar urma să fie aplicată tuturor: "Este o legislaţie pe care toţi clienţii care au credite în valută să o poată utiliza. Reglementarea pe care o promovăm creează posibilitatea de refinanţare a creditelor. În Ungaria funcţionează această măsură, dar şi alte iniţiative legislative, adoptate încă din 2011, care au venit în ajutorul a peste 700.000 de persoane cu împrumuturi la bănci. Acolo, povara enormă a riscului valutar a fost diminuată mult".

Domnia sa a continuat: "În principiu, încercăm să închidem contractele actuale, prin rambursare anticipată, dar suntem deschişi oricăror soluţii venite pe parcursul dezbaterii propunerii noastre. Orice propunere alternativă este bine venită".

Deputatul a menţionat că, în urma unui calcul, reiese că cei care vor alege să-şi refinanţeze creditele în noile condiţii, vor avea un beneficiu de minim 20% şi de maxim 50% din suma pe care ar rambursa-o la cursul de astăzi.

"Sunt situaţii, mai ales la creditele în franci elveţieni, în care ratele au crescut şi cu 80%, în condiţiile în care există un proiect de Directivă care nu permite creşterea ratelor bancare cu mai mult de 20%", potrivit lui Odon Szabo.

Executivul a anunţat, în ultima perioadă, că intenţionează să promoveze un proiect prin care să reducă impozitul pe veniturile persoanelor cu câştiguri sub medie, cu credite la bancă şi restanţe de până în 90 de zile, care obţin restructurarea împrumuturilor.

Premierul Victor Ponta a anuntat că această schemă de ajutor fiscal ar putea duce la restructurarea creditelor pentru aproape un milion de români, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu până la 4 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Initiativa este buna, dar ramane sa fie finalizata. Pana atunci insa vor intra pe fir altii si va fi modificata radical sau abandonata.

    1. Oameni buni, fiti realisti ! 

      Atunci cand nu trebuie ca sa castige nimeni: 

      unii pierd intotdeauna mai putin decat pierd altii = ceilalti ! 

      Viata insasi inseamna ca: 

      1) Rata UZURII (scaderea-pierderea) este perpetuu mai mare; 

      2) decat Rata AMORTIZARII (cresterea-profitul) ! 

      Asa ca: 

      1) traiti doar ca sa munciti ca sa nu va plictisiti; 

      2) pentru ca de castigat castigati doar impresia = iluzia = halucinatia !  

    initiativa asta este mult mai sanatoasa la cap decat prostia electorala a lui ponta si voinea. pacat ca nu are parte de mai multa sustinere si cred ca nu am citit in alta parte despre ea decat in Bursa.

    Speram ca de data asta poate se intampla o minune si autoritatile se uita si la noi, nu doar la banci...poate isi dau seama ca aceasta initiativa poate, intr-adevar, ajuta la cresterea consumului...

    ...... o data pentru totdeauna !

    Sau adoptati-o-n (...) mamii ei, o data pentru totdeauna ! 

    Chiar n-aveti cu ce (...) mai mare sa va jucati ? 

    1. ......... cand constat (in ultimii 4-5 ani) atata "STABILITATE", adica: UN (...) DE VOLATILITATE = DE IN_STABILITATE, incat nu pot sa nu ma intreb: 

      1) cat vor mai putea rezista americanii cu o moneda din ce in ce mai slaba in buzunare ? 

      2) cat vor mai putea rezista europenii cu o moneda puternica care le-a rupt buzunarele ? 

    buna sunt si eu un pagubit al fracilor si ma intreb daca maine castig pe civil si se dovedeste ca au aplicat clauze abuzive si mai ales ca nu mi-au prezentat o oferta scrisa in mai multe valute si m-au directionat doar catre franci oare nu cumva imbraca forma infractiunii de INSELACIUNE? nu stiu tre sa mai citesc legislatia sincer cred ca lucrurile cam asa stau si domnii cu bancile ar trebui sa isi pregateasca periutele de dinti si AZP-urile poate poate o intra careva cu manutele file si parfumat pe la jilava sau alta inchisoare. pe curand poate cine stie reusesc

    ganditi-va bine schimbi creditul in lei si daca imi amintesc eu bine domnii bancheri se joaca cu valuta la 15 ale lunii si la trimestru semestru si sfarsit de an cand cresc sau scad cursul pentru speculatii si ganditi-va bine BUBOR sau cum ii spune va creste cand toti romanii vor avea credite in lei o sa le convina vor lei cresc dobanda . cum afara dobanda este de 2% si in tara de 4-10, super tare camatarie cu acte in regula. dupa parerea mea francului ii urmeaza leul si cred ca istoria se va repeta. scria cine va pet ca a facut un credit in lei si in ultima luna rata a crescut cu 2-300 superb nu deci ne indeamna sa facem credite in lei. mai nou bancile fac shimbarea creditelor din valuta in lei ma rog asta se putea si pana acum. dar de ce nu schimba creditul in lei la cursul semnarii contractului sau mai rau sa scoata dobanzile nesimtite si comisioanele si sa lasam creditele tot in valuta. ma rog nu le convine. creditele sunt pline de comisioane de risc comisioane de admninistrare etc. cred ca si creditul in lei va deveni un pericol iminent unii isi ascut dintii de dupa tejgheaua bancilor

    Initiative este foarte buna,si ma rog la Dumnezeu sa sa si finalizeze

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb