Actualizare 18:21 Parlamentul a adoptat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat astăzi, într-un ritm alert, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016, pe articole şi anexe, fără amendamente aduse, transmit surse din presă.
Parlamentarii au adoptat articolele şi anexele într-un ritm alert, fără comentarii sau voturi împotrivă, după ce ministrul Muncii, Anca Costea, a prezentat cifrele cheie ale bugetulului asigurărilor sociale.
Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.
Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentând rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Costea a precizat că veniturile totale ale bugetului de asigurări sociale sunt cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut, pe fondul scăderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii şi al creşterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru 2016 se alocă o subvenţie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mică decât cea de anul trecut.
Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenţei sociale şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei şi active nefinanciare.
"Din totalul cheltuielilor pentru sistemul de accidente de muncă şi boli profesionale, 90,9% vor fi alocate pentru asistenţă socială şi avem în vedere pensii de invaliditate datorate accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate, 0,8% contribuţii de sănătate plătite la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în concediul medical şi 8,3% pentru funcţionarea sistemului, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, active nefinanciare", le-a transmis ministrul parlamentarilor.
Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB. Principala măsură pentru anul viitor o reprezintă majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui număr de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.
(S.A.)
------------
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat astăzi pe articole şi anexele ordonatorilor de credite, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, într-un ritm accelerat, urmând să discute şi proiectul de buget al asigurărilor sociale, transmit surse din presă.
Votul final, pentru ambele legi, este programat mâine.
Parlamentul a început, în această dimineaţă, în jurul orei 10:30, dezbaterea anexelor ordonatorilor de credite, adoptându-le într-un ritm alert.
Senatorii şi deputaţii nu au adoptat niciun amendament în plus, din lista celor respinse, fiind adoptate doar modificările propuse de către comisiile de buget-finanţe.
La acest moment, este dezbătut în Parlament proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale.