Proiectul legii consumatorului vulnerabil agită apele în Parlament

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2021

Consumatorii vulnerabili din domeniul energiei vor rămâne fără sprijin financiar în iarna 2021-2022, a afirmat, ieri, senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al respectivei formaţiuni politice.

"Este o lege care nu acoperă anul 2021. Termenul de începere este 1 septembrie 2022. Anul acesta, toţi românii care simt deja scumpirea energiei electrice în factură cu 18%, iar ministrul Popescu ne anunţă că e posibil să mai crească cu încă cel puţin 10%, toţi aceştia nu vor fi protejaţi sub nicio formă de iarna care vine. Experimentul Bucureşti (...) se va multiplica la nivelul ţării: dacă va fi căldură, va fi foarte scumpă şi cel mai probabil nu va fi deloc", a declarat senatorul social-democrat Radu Oprea.

El a precizat că parlamentarii PSD vor propune mai multe amendamente, deoarece în acest moment proiectul legislativ iniţiat de Guvern este lipsit de conţinut.

"Proiectul de act normativ nu prevede valorile cu care ar putea fi susţinuţi cei care azi sunt în sărăcie energetică, consumatorii vulnerabili, şi lasă la latitudinea unui ministru calcularea, prin norme, a acestor valori. Vom veni cu amendament pentru a reuşi să îi protejăm pe cei care au nevoie de protecţia statului român. (...) Valoarea subvenţiei trebuie să fie foarte clară. În acest moment nu există buget pentru consumatorii vulnerabili. PSD constituise acest fond, pentru că la ANRE erau peste 600 milioane lei din taxa pe cifra de afaceri a furnizorilor din domeniu. Primul lucru făcut de PNL a fost să anuleze acea taxă (n.red. - instituită prin OUG 114/2018, act normativ ce a fost abrogat anul trecut) şi să spună că subvenţia va fi plătită de la bugetul de stat, fără să avem o sumă clară şi fără să avem o fişă fiscală foarte clară", a mai spus Radu Oprea.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cristina Prună (USRPLUS), care a susţinut în ultimii ani iniţierea acestui proiect de lege şi definirea clară a consumatorilor vulnerabili din domeniul energiei, ne-a spus că afirmaţiile reprezentanţilor PSD sunt simple manipulări.

"PSD a blocat legea care acorda ajutoare pentru cei vulnerabili. Proiectul respectiv de act normativ a fost în standby pe întreaga perioadă de guvernare a social-democraţilor. În acest moment, proiectul se află în dezbatere la comisiile de specialitate din Senat şi toţi actorii relevanţi din acest domeniu sunt invitaţi să participe la discuţiile respective. Aştept să văd raportul final care iese din comisii şi am încredere că putem găsi soluţii pentru a rezolva această problemă stringentă a consumatorului vulnerabil care a tot fost amânată. Dacă mai sunt lucruri de îmbunătăţit pe forma trimisă de guvern, o putem face în cadrul dezbaterilor din Parlament", a declarat, pentru ziarul BURSA, Cristina Prună, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Referitor la afirmaţiile senatorului Radu Oprea, Virgil Popescu - ministrul Energiei - a precizat că nu a declarat niciodată că există probabilitatea majorării preţului energiei electrice cu încă 10% în acest an.

Conform expunerii de motive a proiectului legii privind consumatorul vulnerabil din domeniul energiei, în sezonul rece 2019-2020, statul a acordat subvenţii la energia termică în valoare de 90 milioane lei pentru 250.000 de gospodării, un număr mult mai mic faţă de cele 1,5 milioane gospodării, subvenţionate cu 300 milioane lei anual la începutul anilor 2000.

"Însă Directiva 944/2019 nu are în vedere numai sezonul rece şi încălzirea locuinţei, ci orice reprezintă consum energetic pe parcursul întregului an. Din acest considerent este necesară revizuirea legislaţiei aplicabile în materie de protecţie socială şi dezvoltarea măsurilor pentru a cuprinde întreaga perioadă a anului. Mai mult, nivelurile de venituri şi cuantumurile ajutoarelor s-au menţinut în aceiaşi parametri cu excepţia limitei maxime de venituri care a fost majorată în 2019 şi în 2020, pentru a cuprinde şi o parte din persoanele vârstnice ale căror pensii sunt la nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari", arată Guvernul în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Conform datelor incluse în documentul respectiv, în anul 2019 rata persoanelor aflate în risc de sărăcie din ţara noastră era de 23,8%, mai mult cu 0,3% faţă de anul 2018 şi cu 7% faţă de media europeană. Pentru aceeaşi perioadă, rata riscului sărăciei persoanelor care muncesc (in work at rise poverty) a cunoscut în România o creştere de 0,4% faţă de 2018, de la 15,3% la 15,7%, în timp ce media europeană a înregistrat o scădere de la 9,4% la 9,2%.

Conform autorilor proiectului legislativ, de viitorul act normativ ar urma să beneficieze 427.591 gospodării din ţara noastră, adică aproape 6% din totalul de 7,2 milioane gospodării. Iniţiatorii arată că în acest moment, doar 218.698 gospodării beneficiază de subvenţie la energie.

Pentru perioada 1 septembrie-31 decembrie 2022, efortul bugetar acordării subvenţiei respective este estimat să se ridice la 115.150.290 lei, în timp ce pentru anul 2023, valoarea totală acordată la energie consumatorilor vulnerabili ar urma să fie de 259.205.980 lei.

Proiectul de act normativ aflat în Senat are avize favorabile de la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Comisia juridică, Comisia pentru drepturile omului şi egalitate de şanse, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială şi Comisia pentru afaceri europene. În acest moment se aşteaptă avizele din partea Comisiei economice, industrii şi servicii şi Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, pentru ca actul normativ să intre în dezbaterea plenului Senatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb