Proiectul strategic "Siguranţa în construcţii", finanaţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, din Fondul Social European şi din bugetul naţional, a ajuns la finalul celor 36 de luni de implementare, se arată într-un comunicat de presă.
Obiectivul principal al proiectului a vizat promovarea conceptului de securitate şi sănătate la locul de muncă şi elaborarea şi punerea în practică a instrumentelor de management pentru prevenirea riscurilor profesionale în IMM din sectorul construcţii din ţara noastră.
"Proiectul a înregistrat rezultate notabile, contribuind la creşterea competenţelor personalului din IMM din sectorul construcţii în materie de securitate şi sănătate în muncă dar şi la îmbunătăţirea gradului de informare/constientizare al oamenilor de afaceri, al managerilor si al lucratorilor privind prevenirea riscurilor profesionale", se menţionează în comunicat.
Activităţile implementate în cadrul proiectului au inclus elaborarea unor instrumente de lucru care au pus bazele unui sistem viabil de gestionare a riscurilor. Astfel, a fost creat un manual de management al riscurilor în domeniu, adaptat sectorului construcţii, un manual de proceduri, manuale si materiale specifice de formare pentru categorii diverse de angajaţi, precum şi patru ghiduri de bune practici privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă în sector.
De asemenea, în cadrul proiectului a fost dezvoltată o platformă de instruire online, care a servit drept suport pentru completarea susţinerii de activităţi formative în materie de securitate şi sănătate la locul de muncă, prin furnizarea a peste 40.000 de ore de pregătire în sistem e-learning.
"Suntem multumiţi că am reusit să îndeplinim obiectivele setate şi suntem încrezători în efectele pozitive pe care proiectul va continua să le genereze în crearea unui mediu de lucru mai sigur şi implicit în scăderea ratei accidentelor de muncă, în condiţiile în care sectorul construcţii s-a menţinut, pe parcursul ultimilor 5 ani în topul diviziunilor economice cu frecvenţa cea mai ridicată a accidentelor de muncă la nivel naţional.", a declarat Luis Trillo Marquina, Director Proiect.
Proiectul, demarat în luna decembrie 2009, a avut o valoare de peste 18 milioane de lei şi a fost implementat în regiunile: Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia, Sud-Est si Nord-Est, de Asociaţia Constructorilor şi Promotorilor din România.