PROPUNERE BUGET 2011 Economia - prognozată să crească, în 2011, cu 1,5%

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 octombrie 2010

Guvernul va interzice autorităţilor locale să mai finanţeze lucrări de investiţii noi şi le va obliga să asigure, în prealabil, surse de finanţare a proiectelor aflate deja în derulare, administraţiile din teritoriu fiind obligate să încheie în primul rând investiţiile cu termen de finalizare depăşit.Vor fi exceptate de la această interdicţie lucrările de investiţii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrări legate teritorial şi funcţional de o anumită investiţie directă, finanţată din fonduri externe nerambursabile.

Guvernul va interzice autorităţilor locale să mai finanţeze lucrări de investiţii noi şi le va obliga să asigure, în prealabil, surse de finanţare a proiectelor aflate deja în derulare, administraţiile din teritoriu fiind obligate să încheie în primul rând investiţiile cu termen de finalizare depăşit.Vor fi exceptate de la această interdicţie lucrările de investiţii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrări legate teritorial şi funcţional de o anumită investiţie directă, finanţată din fonduri externe nerambursabile.

Economia noastră ar urma să crească cu 1,5%, în 2011, după doi ani de recesiune, potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2011-2013, document aprobat de Guvern în luna septembrie ca bază pentru construcţia bugetului pe 2011 şi citat de Mediafax.

Astfel, veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 176,35 miliarde lei, iar cheltuielile la 200,31 miliarde lei, deficitul de aproape 24 miliarde lei urmând să reprezinte 4,4% din PIB.

Cheltuielile de personal sunt proiectate la 40,2 miliarde lei, în scădere faţă de nivelul de 42,15 miliarde lei preconizat pentru acest an.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe venituri totale de 78,6 miliarde lei şi cheltuieli în sumă de 111,4 miliarde lei, cu un deficit de 32,7 miliarde lei.

Guvernul mizează, anul viitor, pe încasări mai mari la bugetul de stat din accize, impozit pe venit şi pe profit şi mai ales TVA (în acest caz încasările totale fiind estimate în creştere cu 16,7%,), dar şi din amenzi, confiscări şi taxe pe jocurile de noroc, în timp ce la veniturile obţinute din proprietăţi ale statului, prin dividende, este prognozată o scădere de 20%. O creştere este proiectată şi în ceea ce priveşte încasările din impozitul pe ţiţeiul din producţia internă şi gazele naturale.

Sumele primite de la Uniunea Europeană sau alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări sunt indicate, de asemenea, în creştere, cheltuielile de personal acoperite de la bugetul de stat urmând să înregis-treze şi ele o uşoară creştere, ca şi cheltuielile pentru bunuri şi servicii.

Pentru asistenţa socială vor scădea, însă, cheltuielile totale. Scăderi de venituri mai sunt prognozate la impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, la vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului, la stingerea creanţelor bugetare, la dividende, precum şi la venituri din capital.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii include venituri totale de 47,5 miliarde lei, similar volumului de cheltuieli. Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget, în 2011 va fi alocată de la bugetul de stat o subvenţie de 12,8 miliarde lei.

Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, veniturile acestuia vor fi completate cu 309,2 milioane lei din alocaţiile Ministerului Sănătăţii.

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2011 cu un excedent în sumă de 253,9 milioane lei, care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru şomaj sunt estimate la 4,7 miliarde lei, din care 68,8% reprezintă subvenţii de la bugetul de stat, iar cheltuielile sunt prognozate la 4,5 miliarde lei. Indemnizaţia de şomaj medie lunară este calculată la 527 lei, iar cea de şomaj pentru absolvenţi la 300 lei.

Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale, vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul întregului an 2011, iar contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului nu vor scădea sub nivelul actual. Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei.

În ceea ce priveşte cotele de contribuţii sociale, acestea vor fi menţinute, anul viitor, la 31,3% pentru condiţii normale de muncă, la 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă şi la 41,3% pentru condiţii speciale de muncă.

Cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate rămân, de asemenea, la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori. Şi contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj rămân la acelaşi nivel, de 0,5% pentru angajatori şi tot 0,5% contribuţia individuală.

Guvernul estimează că rata medie a şomajului va ajunge, anul viitor, la un nivel de 8%, apropiat de cel prognozat pentru acest an, de 8,5%, numărul de şomeri înregistraţi urmând să scadă, în 2011, doar cu 40.000 de persoane, ajungând, astfel, la un total de 720.000 persoane fără loc de muncă.

Conform documentului citat, câştigul salarial mediu brut va fi, în 2011, de 2.022 lei, faţă de 1.910 lei estimat pentru anul 2010 şi 1.845 lei înregistrat în anul 2009.

Sistemul donaţiilor destinate diminuării efectelor crizei economice, impuse de Guvern în instituţii publice, regii autonome şi companii naţionale, va fi menţinut cel puţin până în anul 2014 inclusiv, sumele obţinute de stat din această sursă fiind estimate în creştere, de la 1,14 până la 1,6 miliarde lei anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb