PROPUNERE DE LA BRUXELLES: Depozitele de peste 100.000 de euro din băncile UE ar putea fi folosite la recapitalizare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 martie 2013

Depozitele de peste 100.000 de euro din băncile UE ar putea fi folosite la recapitalizare

Update 13:49

Companiile şi băncile din Rusia cu depozite în Cipru analizează deschiderea unor procese împotriva statului cipriot şi a instituţiilor de credit locale, pentru a-şi recupera pierderile mari cauzate prin acordul de ajutor extern al ţării cu zona euro, conform presei internaţionale.

----

Preşedintele "Bank of Cyprus" a demisionat, angajaţii protestează

Depozitele bancare de peste 100.000 de euro din Uniunea Europeană (UE), care nu sunt acoperite de garanţii prevăzute de lege - precum cele de până la 100.000 de euro -, ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate, conform unui proiect legislativ pregătit de Comisia Europeană.

"În propunerea Comisiei, aflată în discuţie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro să fie instrumente eligibile pentru proceduri de salvare (n.r. recapitalizare fără fonduri publice sau garanţii guvernamentale)", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Chantal Hughes, adăugând că "aceas-ta este o posibilitate".

Chantal Hughes a subliniat: "Niciodată nu va fi posibil să fie implicaţi în proceduri de salvare a băncilor cei cu depozite mai mici de 100.000 euro".

Anunţul în acest sens vine după recentul acord de salvare încheiat de Cipru cu creditorii internaţionali, care presupune accesarea a până la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite la "Bank of Cyprus" şi "Laiki Bank", în vederea recapitalizării. Astfel sunt obţinute 4,2 miliarde euro.

Menţionăm că băncile cipriote rămân închise până joi, deşi acestea ar fi trebuit să-şi reia activităţile ieri. Autorităţile cipriote au decis să menţină instituţiile de credit din ţară închise după consultarea cu guvernatorul băncii centrale, Panicos Demetriades, cu scopul "asigurării bunei funcţionări a întregului sistem bancar". Prin această măsură, Ciprul vrea să evite retragerile masive de bani.

Angajaţii "Bank of Cyprus", cea mai mare bancă din Cipru, au protestat ieri, la Nicosia, faţă de condiţiile acordului de salvare a ţării, care au generat demisia preşedintelui băncii. Protestul a început la birourile "Bank of Cyprus" din Nicosia şi s-a mutat la sediul băncii centrale.

Angajaţii "Bank of Cyprus" purtau pancarte cu mesaje împotriva guvernatorului băncii centrale: "Pleacă, Demetriades!", "Ruşine!", "Ia-ţi mâinile de pe Cipru!".

Manifestanţii au protestat, de asemenea, faţă de numirea unui administrator special care va conduce "Bank of Cyprus".

Unul dintre salariaţii băncii a declarat: "Suntem speriaţi. Suntem, însă, mândri de Bank of Cyprus. Am lucrat cu drag, nu doar pentru bani".

Preşedintele "Bank of Cyprus", Andreas Artemis, a demisionat ieri, nemulţumit de acordul încheiat de guvern cu instituţiile financiare internaţionale. Antreas Artemis s-a plâns, în demisia sa, că nu a fost consultat de board-ul director în privinţa vânzării sucursalelor "Bank of Cyprus" din Grecia.

Mii de liceeni şi studenţi din Cipru au ieşit ieri în stradă, protestând faţă de acordul de salvare.

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a redus ieri ratingurile "Laiki Bank" şi "Bank of Cyprus" în categoria "default" (incapacitate de plată), în urma acordului de salvare încheiat de Cipru cu zona euro. Calificativele "Laiki" pentru datoriile pe termen lung şi scurt au fost aduse la nivelul "D" (default), iar cele ale "Bank of Cyprus" la "RD" (default restricţionat), de la "B", în urma pierderilor impuse deponenţilor şi creditorilor de acordul de salvare.

Calificativul "Bank of Cyprus" a fost coborât la "RD" întrucât banca va continua să funcţioneze, în timp ce "Laiki" va fi desfiinţată

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cum poate un dobitoc de economist sa ceara recapitalizarea bancilor cu banii deponentilor?

    Adica bancile isi dau salarii nesimtite, isi fac sedii imorale si pe urma ajung la concluzia ca au papat banii sii i iau pe ai deponentilor? 

    Recapitalizarea o fac actionarii, nu deponentii. Banca nu poate sa continue sa existe prin confiscarea banilor deponentilor. 

    Banca falimenteaza, deponentii incaseaza ce pot si, daca mai ramane ceva, incaseaza si actionarii.

    E plina lumea de smecheri cu titluri in economie si inginerii financiare. 

    1. Daca merge, desigur ca nu se vor limita la 100.000 Euro, vor cobora plafonul, asa ca ma afecteza si pe mine.

      Asta daca sunt fraier si pastrez in continuare banii la banca, unde dobanda este SUB valoarea imflatiei, fara a mai vorbi de comisioane. Prostia se plateste! Cine te pune sa depui banii la banca, in loc sa ii tii sub saltea?! 

      Legea te obliga sa tii banii companiei la banca.

    Cand spui Europa, astepti/pretinzi proceduri/norme/legi/fiscalita te... Prin urmare, in zona UE nu ar trebui sa intre nici 1 Euro fara "trasabilitate". Remember Cipru...Concluzie: fiscalitate pana la capat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb