PROPUNEREA PD-L DE ELIMINARE A CONTRACTULUI DE MUNCĂ LA NIVEL NAŢIONAL:  Opinii divergente între patronate şi sindicate

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 1 octombrie 2008

În timp ce patronatele salută demersul PD-L, sindicatele recomandă membrilor săi să nu voteze cu liberal-democraţii

Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) susţine propunerea PD-L de eliminare a contractului de muncă la nivel naţional, de la începutul lui 2009, anunţă reprezentanţii CNPR, prin intermediul unui comunicat, remis redacţiei.

"CNPR a cerut de mai mulţi ani adoptarea de către autorităţi a unor măsuri care să permită flexibilizarea pieţei forţei de muncă din România şi apreciază că încheierea de contracte de muncă la nivel sectorial, de întreprindere şi eventual la nivel regional, va spori responsabilitatea administraţiilor locale pentru crearea de locuri de muncă, implicarea mai puternică a acestora în promovarea formelor adecvate de calificare şi recalificare a forţei de muncă disponibile local, astfel încât aceştia să ducă la atragerea de investiţii", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, Ovidiu Nicolaescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a apreciat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că varianta actuală a reglementărilor din domeniu implică "multă rigiditate", care alungă forţa de muncă şi scade productivitatea acesteia.

Nicolaescu a mai declarat că CNIPMMR va susţine iniţiativa PD-L doar în baza unei analize comparative, între situaţia actuală şi cea generată de eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, întrucât eliminarea contractului de muncă la nivel naţional reprezintă "o decizie riscantă".

La rândul lor, reprezentanţii CNS "Cartel ALFA" au apreciat că obiectivul social anunţat de PD-L, de a desfiinţa contractul colectiv de muncă la nivel naţional, arată pe de o parte iresponsabilitatea liderilor PD-L, dar este şi o dovadă de incultură politică a acestei formaţiuni.

"Ca membru al Partidului Popular European, formaţiune care susţine în mod direct dialogul social, PD-L are o poziţie stranie întrucât contractul colectiv de muncă reprezintă o finalitate a dialogului social, care constituie pilonul de bază al construcţiei europene", au explicat sindicaliştii.

Reprezentanţii CNS Cartel ALFA au declarat că eliminarea contractului colectiv de muncă va duce la promovarea concurenţei neloiale şi la încurajarea evaziunii fiscale.

"Motivaţia conform căreia eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional ar elimina uniformitatea în privinţa remunerării muncii arată şi o necunoaştere sau o abordare extrem de superficială a fenomenului social şi economic din Româ­nia", au susţinut reprezentanţii CNS "Cartel ALFA", prin intermediul unui comunicat, remis redacţiei.

Sindicaliştii au mai anunţat că vor recomanda membrilor săi să nu voteze la alegerile generale din 30 noiembrie cu "candidaţii partidelor politice care nu susţin integrarea europeană şi modelul social european" şi au subliniat că solicită PD-L, cât şi celorlalte partide participante în campania electorală, să îşi exprime public poziţia faţă de cele declarate public de anumiţi membri ai partidului, pentru a permite cetăţenilor să voteze în cunoştinţă de cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb