Proteste de amploare ale angajaţilor din industria de apărare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 22 august 2012

Întreprinderile din industria de armament au comenzi doar pentru 20-30% din capacitate

Întreprinderile din industria de armament au comenzi doar pentru 20-30% din capacitate

Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, care cuprinde salariaţii din companiile Romarm, a anunţat că vor picheta, astăzi Ministerul Economiei. Sindicaliştii arată, în­tr-un comunicat: "În ultima perioadă, problemele legate de industria de apărare, în general şi a societăţilor din CN Romarm SA în special, au cunoscut o înrăutăţire fără precedent. Lipsa fondurilor necesare restructurărilor, a unui proiect viabil pentru acestea, lipsa colaborării dintre instituţiile statului abilitate în acest sector special industrial precum şi modificările legislative cu "asumarea legislativă" au condus inevitabil la îngrijorarea accentuată a salariaţilor noştri privind viitorul producţiei de armament şi a locurilor de muncă".

Gheorghe Sora, preşedintele Solidaritatea Metal, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Sectorul producţiei de armament este la pământ şi nu mai poate continua aşa. Romarm şi cele 17 companii din subordine nu au avut nici anul trecut şi nu au nici în acest an Bugete de Venituri şi Cheltuieli aprobate. Anul 2011 s-a încheiat, s-au făcut cheltuieli. Nu ştim cum s-au făcut aceste cheltuieli şi ce a făcut Ministerul de Finanţe. Conform legii, sunt răspunzători toţi directorii, Consiliul de Administraţie şi acţionarii care au permis funcţionarea şi cheltuirea banilor fără BVC aprobat. În continuare nu avem BVC pentru 2012 după experienţa urâtă de anul trecut. Este evident că Guvernanţilor nu le pasă de industria de apărare".

Domnia sa ne-a menţionat că Romarm şi filialele au, în total 10.000 de angajaţi şi că mulţi dintre aceştia au primit doar 300 lei salariu net, din cauza faptului că întreprinderile au comenzi doar pentru 20-30% din capacitate: "Oamenii nu mai pot trăi aşa şi ies în stradă".

Federaţia a informat responsabilii naţionali cu Securitatea şi Siguranţa Naţională că sectorul producţiei de apărare nu mai poate, tehnic şi financiar, şi nu mai poate să răspundă obligaţiilor legale ce-i revin cu privire la asigurarea capibilităţii de funcţionare. Sindicaliştii afirmă că nu este elaborată nicio strategie de restructurare, nu este aprobat niciun program de investiţii, nu s-a plătit niciun leu pe 2012 pentru activităţile speciale obligatorii şi, de asemenea, nu s-a întreprins nimic pentru a modifica legislaţia contradictorie actuală.

Gheorghe Sora ne-a precizat că la începutul fiecărui an Guvernul adopta o hotărâre pentru aprobarea sumelor necesare cu activităţile speciale obligatorii din industria de apărare: "Este vorba despre pază, specialiştii aflaţi tot timpul la dispoziţia industriei, stocuri strategice, întreţinere hale. Anul acesta Guvernul nu a alocat bani".

Liderul sindical ne-a mai spus că autorităţile cunosc situaţia industriei de apărare, le dau dreptate angajaţilor dar nu iau nicio măsură, nici de restructurare şi eficientizare, nici de închidere totală: "Nu ştim cum România nu reuşeşte să exporte armament. Bulgaria şi Polonia reuşesc să exporte de miliarde de euro pe an. Numai noi nu putem".

Sindicaliştii cer Ministerului Economiei să tranşeze situaţia indus­triei de armament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb