Libanul, îngropat în probleme financiare, se confruntă în prezent cu tensiuni şi proteste violente, în continuă creştere după căderea economică datorată pandemiei de coronavirus.
Economia Libanului, ca şi a multor alte ţări de pe glob, a fost nevoită să se oprească în loc datorită stării de urgenţă implementată de guvern pentru stoparea extinderii coronavirusului. Cu toate acestea, restricţiile impuse de guvern au amplificat binecunoscuta criză financiară în care se afla ţara.
Începând cu finalul anului 2019, când un val de proteste a luat Libanul cu asalt, moneda naţionala a scăzut si a adus ţara, pentru prima dată, în incapacitatea de plată a datoriilor. Acum, după doua luni de stare de urgenţă, preţurile alimentelor sunt în creştere iar lira libaneză este în cădere liberă.
Înainte de pandemie, Banca Mondială a estimat că 45% din populaţia Libanului va fi sub limita de sărăcie, în anul 2020. Acum, guvernul susţine că 75% din populaţie necesită ajutoare.
Acum, împinşi de condiţiile vitrege de trai, protestatarii ies pe străzi, se luptă cu forţele de ordine şi cer să se rezolve situaţia cât mai repede.