PROTESTELE DIN UCRAINA: Rusia nu cumpără obligaţiuni ucrainene până la formarea unui guvern la Kiev

V.B.
Internaţional / 23 februarie 2014

Update 14:00 Comisarul Olli Rehn: "UE este pregătită să acorde sprijin financiar substanţial Ucrainei"

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să acorde sprijin financiar substanţial Ucrainei, după ce va fi învestit un nou guvern, şi ar trebui să ofere Kievului o perspectivă europeană clară, a declarat, astăzi, Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, la întrunirea G20 de la Sydney, Australia, conform Reuters.

Domnia sa a explicat: "Din punct de vedere european, este important să oferim o perspectivă europeană clară poporului ucrainean, care şi-a demonstrat angajamentul faţă de valorile europene. Suntem pregătiţi să oferim asistenţă financiară substanţială pentru Ucraina, odată ce va fi finalizată o soluţie politică, bazată pe principii democratice, şi odată ce va fi instalat un nou guvern dedicat în mod autentic şi serios reformelor instituţionale şi economice".

Întrebat cât de mare va fi asistenţa financiară a Uniunii Europene către Ucraina, Rehn a răspuns că în prezent sunt evaluate necesităţile ţării.

Anterior, ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, anunţa că discutase cu omologul său german, pentru a exercita presiuni în vederea deblocării unui "ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI)" pentru Ucraina.

Protestele din Ucraina au început, la sfârşitul lui noiembrie, după ce preşedintele Viktor Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru relaţii mai strânse cu Rusia, în schimbul unei linii de finanţare de 15 miliarde de dolari şi al reducerii semnificative a preţului gazelor ruseşti. Totuşi, din cauza violenţelor recente, Rusia a suspendat sprijinul financiar.

---

Ministrul de Finanţe din Rusia, Anton Siluanov, a avertizat, astăzi, că Moscova ar putea amâna cumpărarea unor eurobonduri ucrainene în valoare de 2 miliarde de dolari (parte a ajutorului financiar pentru Kiev) până când Ucraina va forma un nou guvern, transmite agenţia Ria Novosti.

Declaraţiile vin după ce, ieri, Rada Supremă a votat demiterea şi punerea sub acuzare a preşedintelui Viktor Ianukovici, după săptămâni întregi de proteste, în contextul în care partidele de opoziţie se luptă să îşi sporească autoritatea câştigată în ultimii ani.

Achiziţionarea obligaţiunilor europene emise de Ucraina, în valoare de două miliarde de dolari, ar fi trebuit să fie a doua tranşă a împrumutului rusesc ce însumează 15 miliarde de dolari, convenit între preşedinţii Vladimir Putin şi Victor Ianukovici, în decembrie.

Ministrul Siluanov le-a spus jurnaliştilor, la întâlnirea G20 din Sydney, Australia: "Într-adevăr, am discutat să cumpărăm eurobondurile săptămâna trecută. Dar, de atunci, situaţia din Ucraina s-a schimbat dramatic. Trebuie să înţelegem cu ce guvern vom coopera. Plănuim să aşteptăm până când un nou guvern va fi format, spre a-i înţelege politica economică".

În decembrie, Rusia a cumpărat obligaţiuni ucrainene valorând 3 miliarde de dolari, pentru a susţine economia acestei ţări. De asemenea, Kremlinul a fost de acord cu reducerea a 30% din preţul gazelor naturale pentru Ucraina, care îi este datoare Moscovei 2,7 miliarde de dolari pentru livrările de gaz de anul trecut.

Ria Novosti apreciază că violenţele de stradă din Kiev, din această săptămână, sunt cele mai grave pe care le-a avut Ucraina de la câştigarea independenţei, în 1991. Chiar dacă tulburările au izbucnit anul trecut, ele se concentrau, la început, pe refuzul lui Ianukovici de aderare la Uniunea Europeană şi intenţiile preşedintelui de la Kiev de asociere la Uniunea Vamală Euro-Asiatică. Treptat, manifestările au luat o tentă din ce în ce mai anti-guvernamentală, protestatarii cerând demisia preşedintelui şi alegeri anticipate.

Revoltele, care durează de câteva luni, au fost marcate de violenţe între demonstranţi şi forţele de ordine, iar numărul de morţi de zilele trecute a iscat nemulţumiri la nivel internaţional şi a forţat autorităţile ucrainene să înceapă negocierile de pace. Oficialii de la Kiev transmit că numărul celor decedaţi este în jur de 80, în timp ce opoziţia dă cifre mult mai mari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb