PSD a dominat Buzăul. Liderul PNL Buzău demisionează

ANA FELEA
Miscellanea / 1 octombrie 2020

PSD a dominat Buzăul. Liderul PNL Buzău demisionează

La Buzăul, alegerile locale au fost căştigate cu o majoritate zdrobitoare de Partidul Social Democrat, organizaţia condusă de liderul Marcel Ciolacu luând cele mai bune rezultatele atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Primăria municipiului de reşedinţă. Acest lucru a adus o înfrângere fără precedent pentru Partidul Naţional Liberal. Deşi prima reacţie a preşedintelui de organizaţie Buzău, Cristi Romanescu, a fost una de recunoaştere a rezultatului slab, gest făcut de altfel şi de candidatul PNL la Primăria municipiului Buzău, Adrian Zoican, care a avut un scor de 10 ori mai mic decât social democratul Constantin Toma, miercuri liderul liberal şi-a anunţat demisia.

Deputatul Cristi Romanescu şi-a anunţat pe pagina de Facebook demisia din partid, asumându-şi eşecul înregistrat de filiala pe care a condus-o, la Buzău.

Liderul PNL Buzău a scris: "Alegerile locale din septembrie 2020 sunt un obiectiv ratat pentru PNL Buzău. Îmi asum integral această neîmplinire. În consecinţă, am hotărât să-mi dau demisia de onoare din funcţia de preşedinte al filialei. Am petrecut în această funcţie câţiva ani extraordinari. Am reuşit, printre altele, să obţinem un scor istoric pentru candidatul nostru la alegerile prezidenţiale, un scor bun la europarlamentare şi avem acum filiale şi candidaţi proprii în toate localităţile. Practic, am reconstruit organizaţia după ce fusese decimată de efectele ordonanţei traseismului politic 55/2014 dată de PSD. Voi continua alături de Partidul Naţional Liberal. Voi susţine organizaţia locală cu toata energia şi experienţa mea politică. Mulţumesc echipei PNL Buzău pe care am avut bucuria şi onoarea să o conduc aceşti ani şi mulţumesc buzoienilor care au avut încredere în noi!".

Înfrângerea, recunoscută şi de candidatul liberal la Primăria Municipiului Buzău

Partidul Naţional Liberal a ieşit pentru funcţia de edil al municipiului reşedinţă de judeţ cu medicul şef de la UPU Buzău Adrian Zoican. Deşi o bună parte din campanile a fost absent din activitate, fiind infectat cu noul coronavirus, liberalul ieşit apoi pe străzile municipiului încercând să-şi convingă electoratul să-l voteze. Totuşi, numărătoarea votului a arătat că nu a fost preferat de buzoieni decât într-un număr foarte mic. Mai exact, Adrian Zoican a obţinut 2.808 voturi, reprezentând 7.4% din total, de 10 ori mai puţine voturi decât contracandidatul social democratul Constantin Toma, care şi-a adjudecat cel de-al doilea mandat de primar cu un scor de 78%, cel mai mare scor obţinut de un candidat la funcţia de primar de municipiu reşedinţă de judeţ.

De altfel, potrivit ziarului local sansanews.ro liberalul Adrian Zoican şi-a recunoscut înfrângerea precizând că nu îşi explică ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns ca principalul său contracandidat să câştige fără drept de apel.

Adrian Zoican a declarat pentru sansanews.ro: "Nu pot să explic ce s-a întâmplat şi cred că nici social democraţii nu pot explica succesul, e un fenomen ce s-a întâmplat duminică. Pe de altă parte, nu iese numărul de voturi. Unde sunt nemulţumiţii: poliţiştii locali, taximetriştii? Asta este, domnul Toma ne-a atomizat pe toţi. Nu ştiu de ce voturile mele au fost sub cele obţinute de partid, dar o pun pe seama faptului că am avut un contracandidat foarte puternic, pe primarul Toma. Uitaţi ce a făcut şi cu restul candidaţilor, eu cu 7 procente am fost pe locul 2, următorul candidat la funcţia de primar a fost la distanţă foarte mare de mine. Locul 2 e onorabil, m-am bătut cu cel mai tare candidat PSD din România".

PNL are 10 primari în judeţ

Alegerile locale din 27 septembrie au adus liberalilor 10 primării, adică cu 3 mai multe decât la scrutinul din 2016.

"Faptul că avem 10 primari PNL în judeţul Buzău, înseamnă că încă suntem în faza de reconstrucţie a organizaţiilor locale cu forţe proprii, ceea ce este foarte important să subliniem. (..) PNL sigur şi-ar fi dorit un număr mai mare de mandate, ne gândeam la dublarea numărului de primari din 2016. Nu s-a putut, asta e. Îl felicit pe domnul primar Toma pentru rezultatul pe care l-a obţinut. A fost un candidat redutabil. Faptul că Adrian Zoican a obţinut un rezultat în raport cu domnul primar Toma de 10 ori mai mic, asta nu înseamnă că nu a încercat să aibă o campanie susţinută şi foarte bine organizată, doar că probabil nu a ştiut să promoveze foarte bine toate lucrurile pe care a încercat să le facă în mandatul de primar şi de ce să nu recunoaştem, primarul în funcţie a ştiut să îşi vândă marfa şi asta sunt rezultatele", a declarat într-o conferinţă de presă susţinută de Cristi Romanescu, a doua zi după alegeri.

Fostul preşedinte al PNL Buzău admitea în aceeaşi conferinţă de presă că rezultatele obţinute de candidaţii pentru primăriile din municipiile Râmnicu-Sărat, Buzău şi oraşul Nehoiu au tras în jos şi scorul final obţinut de partid la alegeri.

" La Râmnicu Sărat, Nehoiu şi Buzău, ne aşteptam la un rezultat mai bun, au tras un pic în jos şi rezultatul PNL, ne-am aşteptat ca în aceste trei localităţi, unde bazinul de voturi e semnificativ, să fi fost un rezultat mai bun. Urmează să analizăm, în perspectiva viitoarelor alegeri", a explicat Cristi Romanescu.

PSD, majoritate zdrobitoare la Buzău

PSD a câştigat alegerile locale la Buzău. Social democraţii şi-au adjudecat 67 din cele 87 de primării, primăria reşedinţă de judeţ, toate primăriile de municipii şi oraşe precum şi consiliul judeţean. De asemenea, social democraţii deţin majoritatea calificată atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţean. În plus, scorul obţinut de primarul în funcţie Constantin Toma care a căştigat al doilea mandate de primar a fost de 78,08%, adică cel mai bun scor obţinut de un candidat la un municipiu reşedinţă de judeţ. Diferenţa faţă de următorul clasat, liberalul Adrian Zoican a fost de zece ori, cel din urmă obţinând 7,3%, în timp ce ceilalţi candidaţi au obţinut sub 5%. Constantin Florescu (PMP) a obţinut 4,4%, Irinel Cârstea (USR), 4,1%, Constantintin Ionescu (Pro România), 2,4%, iar Ion Viorel (ALDE), 1,5%.

PSD Buzău a scos un scor mare şi la Consiliul Local al Municipiului Buzău: PSD 61,4%, ceea ce le aduce social democraţilor 16 consilieri, adică majoritate calificată. PNL are 13,8%, adică doar 3 consilieri, USR 7%, PMP 6,4%, ALDE 4,7%, iar Pro România 3,1%.

Cel mai bun scor din PSD a fost obţinut şi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Petre Emanoil Neagu a obţinut 60,37%, adică cel mai bun rezultat obţinut de un candidat pentru funcţia de preşedinte CJ din cadrul partidului la nivel naţional. Următorul scor a fost obţinut de liberalul Cristinel Romanescu, cu 17,28%, urmat de Ştean Gabriel Ionică (USR-PLUS), cu 10,93%, şi Adrian Mocanu (PMP), cu 5,78%.

La Consiliul Judeţean, Alianţa PRO Buzău (PSD-PRO România) a obţinut 60,05%, ( adică are acum 22 de consilieri, majoritate calificata) Partidul Naţional Liberal 16,38%, Alianţa USR-PLUS 11,20%, Partidul Mişcarea Populară 8,13%, iar Alianţa Liberalilor şi Democraţilor 4,23%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb