• 140 de parlamentari social-democraţi au semnat lichidarea guvernării liberale. l România schimbă macazul, de la dreapta liberală, la stânga social-democrată.
Moţiunea de cenzură a social-democraţilor intitulată sugestiv "1000 de zile de de haos. Sfârşitul guvernării de dreapta" a fost semnată ieri de 101 deputaţi şi de 39 de senatori social-democraţi.
Decizia PSD de a dărâma un "guvern slab şi nepopular" a pornit cu "dreptul", deoarece potrivit Constituţiei, pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, un grup parlamentar necesită o pătrime din semnăturile aleşilor neamului, respectiv 116 semnături. Preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat: "Moţiunea de cenzură reprezintă un act de curaj din partea PSD şi un element de clasificare a scenei politice extrem de agitate din pricina descompunerii puterii în România".
Sfârşitul celor 1000 de zile de guvernare de dreapta este, pentru liderul social-democrat, un lucru firesc. Cauza principală a acestui demers o reprezint[ faptul că actualul Executiv nu a fost capabil să transfere creşterea economică din ultimii şapte ani în beneficii directe pentru oameni.
Demersul celui mai mare partid parlamentar va aduce la putere foarte probabil un pol de stânga, în care PSD va fi vioara întâi. "PSD se pregăteşte de guvernare şi o poate face şi singur", a subliniat fostul preşedinte PSD, Adrian Năstase.
Totodată, moţiunea de cenzură ar putea reprezenta o avanpremieră pe scena politică post-decembristă, în cazul în care aceasta va fi aprobată, cel mai probabil săptămâna viitoare. Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat: "La prima vedere moţiunea se prezintă ca un pachet serios. Voi purta discuţii cu Nicolae Văcăroiu să stabilim toate detaliile".
Potrivit Constituţiei, moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data prezentării în şedinţa comună a celor două Camere. Purtătorul de cuvând al PSD, Titus Corlăţean a subliniat: "Proiectul a fost prezentat celor două Camere, joi va fi citit în plen iar miercurea viitoare va avea loc dezbaterea acestuia".
În cazul în care moţiunea PSD va fi votată de Parlament, în zece zile de la căderea guvernului va fi desemnat un nou prim-ministru.