PSD are o idee bună: desfiinţarea Fondului Proprietatea!

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Politică #Fondul Proprietatea / 17 aprilie 2007

Mihai Tanasescu

Mihai Tanasescu

PSD va milita pentru desfiinţarea Fondului Proprietatea şi şi-a constituit un grup de lucru pentru contracararea efectelor "perverse şi distructive" ale pachetului de legi privind restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti, a declarat ieri Mircea Geoană, preşedintele PSD. Domnia sa a spus că Fondul Proprietatea a fost constituit doar pentru clientela politică care să "că­puşeze resursele statului".

Deputatul PSD Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe, ne-a declarat că acest colectiv a fost format ca urmare a "lucrurilor nemaîntîlnite" care se petrec în ţara noastră, în ceea ce priveşte Legea nr. 247. Domnia sa ne-a spus: "Foarte mulţi vin şi cer proprietăţi de la anii 1800, sunt mii de hectare revendicate, iar oamenii sunt îngroziţi. Sunt localităţi întregi revendicate, în special în Transilvania".

Mihai Tănăsescu este de părere că trebuie să existe o soluţie pentru a pune capăt Legii 247, de restituire a proprietăţilor. "Trebuie schimbată metodologia, mentalitatea. Sunt de acord cu despăgubirea de la 1945, nu însă de la Cuza", spune domnul Tănăsescu.

Fondul Proprietatea este legat de această lege, însă reprezintă doar un segment al Legii 247.

Domnul Tănăsescu invocă împotriva Fondului faptul că nu s-a făcut o evaluare corectă a despăgubirilor, că Fondul Proprietatea nu este un fond de investiţii aprobat de CNVM, că nu există tranzacţii pe Bursa de Valori Bucureşti cu titlurile Fondului. "Bursa noastră este foarte firavă, dacă vii cu 4 miliarde şi ceva pe ea, bulversezi totul. Bursa de la Bucureşti trebuie să crească încet, dar sigur", ne-a declarat domnul Mihai Tănăsescu.

Deputatul PSD consideră că oamenii trebuie despăgubiţi fără doar şi poate, însă trebuie să existe o măsură. Domnia sa menţionează cîteva soluţii pentru despăgubiri. Una ar fi ca Fondul Proprietatea să fie un fond de investiţii al statului (şi, din acest punct de vedere, cresc veniturile nefiscale), dar cu administrare privată, alta ar fi ca statul să-şi vîndă singur pachetele de acţiuni, iar o alta, agreată de domnul Tă­năsescu, ar fi ca despăgubirile să fie în bani, eşalonat.

PSD a mai cerut în urmă cu câteva luni desfiinţarea Fondului, invocând fie faptul că acesta a fost creat pentru grupurile de interese ale actualei puteri şi că riscă să devină o nouă cuponiadă, fie că nu despăgubeşte în mod real foştii proprietari. Pe de altă parte, în vara lui 2005, PSD a depus o moţiune de cenzură la adresa primului Guvern Tăriceanu, care-şi asumase răspunderea pe pachetul de legi al justiţiei şi proprietăţii. PSD s-a opus şi retrocedării palatului Peleş către familia regală (lege pe care a atacat-o şi la Curtea Constituţională, dar şi a retrocedării Castelului Bran).

În prezent, PSD are la Parlament o lege privind protecţia persoanelor evacuate din casele naţionalizate, una din legile sociale pentru care formaţiunea susţine actualul Guvern minoritar al PNL.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In legatura cu fondul proprietatea consider ca primiii care ar trebui despagubiti din acest fond trebuie sa fie cei cu banii depusi la CEC pentru Dacii si cei care au pierdut banii la FNIIn ambele cazuri atat CEC-ul cat si statul sunt raspunzatori.Dam bani unor revendicari de sute de ani nu se stie cat de adevarate sunt iar aici unde statul a fost direct implicat cautam sa ascundem adevarul.

    1. Stimate domn,

      ma indoiesc ca majoritatea celor ce revendica sunt oameni necinstiti si ca revendica ceea ce nu este al lor de drept. 

      Si de la razboi incoace nu au trecut sute de ani?!

      Adevarul este ca fiecare isi vede doar problema proprie; nu cred ca este corect ca cei pagubiti sa se inversuneze unii impotriva celorlalti - ADEVARUL este insa, si asta este de necontestat, ca Fondul Proprietatea a fost infiintat pentru restituirea PROPRIETATILOR, si daca justitia nu poate deosebi drept de nedrept, ce vina au cei cu adevarat pagubiti?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb