PSD, ÎNCĂ UN TUN ÎNAINTE DE ÎNCHEIEREA MANDATULUI Liber la evaziune fiscală

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 16 decembrie 2020

Evazioniştii fiscali, albiţi penal dacă plătesc în întregime prejudiciul plus 20% din valoarea acestuia

Majoritatea parlamentară coagulată în jurul PSD în actualul Legislativ care îşi încheie mandatul în 20 decembrie a mai dat ieri încă un tun în favoarea penalilor. Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea iniţiată de deputatul social-democract Cătălin Rădulescu - care nu se va mai regăsi în viitorul Parlament, prin care se prevede că persoanele inculpate pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracţiune care în prezent se pedepseşte cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau şi 20% în plus, fapta nu se mai pedepseşte deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Potrivit înregistrării electronice a voturilor, au votat "pentru" deputaţii PSD, Pro România şi ALDE şi "împotrivă" cei de la PNL şi USR. Deputaţii UDMR s-au abţinut. Totuşi, deputata PNL Viorica Cherecheş, mama primarului Cătălin Cherecheş din Baia Mare a votat în favoarea iniţiativei. Viorica Cherecheş nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidaţi la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Potrivit articolului 10 alineat 1 din actul normativ care modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

Conform aceluiaşi articol, dacă prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte penal.

Iniţiativa, semnată de deputatul Cătălin Rădulescu, a intrat în dezbaterea parlamentară la finalul lui 2017, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, între timp condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Adoptată în iarna lui 2018, cu voturile PSD, ALDE şi UDMR, legea a fost atacată la Curtea Constituţională de PNL, USR şi PMP. În aprilie 2018, CCR - cu majoritate de voturi - a declarat legea neconstituţională.

Noul act normativ va fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis şi poate fi atacat în următoarele zile la Curtea Constituţională, atât de şeful statului, cât şi de parlamentarii PNL şi USR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb