PSD propune limitarea la 10% a avansului pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori

A.D.
Politică / 9 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

PSD a depus la Parlament un proiect de lege care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori şi prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect, informează G4Media.

Iniţiativa survine la scurt timp după investigatiile din presă în legătură cu afacerea Nordis.

"La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din preţul total al imobilului, în situaţia în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare, în vederea protejării investiţiei, cu una dintre societăţile de asigurare, în condiţiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, şi pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect", se arată în proiectul legislativ.

La momentul de faţă, practicile curente sunt permisive cu dezvoltatorii. Aceştia pot să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără vreo garanţie în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către dezvoltator. Această situaţie pune consumatorii într-o poziţie vulnerabilă, cu riscuri mari, mai ales în cazuri de insolvenţă a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului.

Propunerea legislativă doreşte să reducă aceste riscuri prin stabilirea unor limite băneşti la avansul pentru semnarea promisiunilor de vânzare. Totodată vine să clarifice unele măsuri de protecţie prin intermediul poliţelor de asigurare.

"Principalul scop al acestei iniţiative este protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unui promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăşi 10% din preţul total al imobilului. Prin această măsură, se doreşte reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcţiei imobilului şi garantarea unor condiţii contractuale mai echitabile. De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să fie depăşit, dar numai în cazul în dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare a investiţiei emisă de o societate de asigurare. Această asigurare va proteja cumpărătorul în situaţia nerespectării contractului de către dezvoltator", se precizează în proiectul legislativ.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Vedeti cum vine PSDu pe un cal alb si rezolva totul... Asta isi doreste poporul, un partid tatuc care sa se ocupe de tot.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    O info care bubuie pe agentiile de stiri,deocamdata citand surse guvernamentale,e ca guvernul psdpnl si-a asumat pierderea a jumatate de miliard de euro din transa 3 PNRR pentru ca a transmis ca nu doreste sa modifice procedura de numire la H2O,SNN,TEL,TGN !!!

    Rog Redactia sa documenteze si comenteze speta,desi a mai facut-o dar fara a se ajunge la punctul de maxim cinism in care prin abuz mafiot in serviciu se aduc mari prejudicii bugetului.

    Ca sa fie tinuti politrucii in functie,se sterg cu buretele sume imense.Nu mai discutam ca prostii aia aduc deservicii si prin deciziile luate ca administratori sau directori.E absolut strigator la cer sa se spuna pe sleau ca ne doare-n dos de jumatate de miliard de euro,mai importante amantele de orice gen ar fi. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb