PSD nu a stabilit, ieri, calendarul privind dezbaterea moţiunii de cenzură la adropesa Guvernului Orban, citită în plenul Parlamentului în urmă cu o săptămână. Deşi liderii social-democraţi au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că ieri urma să avem o decizie privind demersul lor parlamentar împotriva Executivului, se pare că nu există un consens cu privire la data dezbaterii şi votării moţiunii, mai ales că PSD pare incapabil în acest moment să oprească hemoragia produsă de trecerea unor aleşi locali şi a unor parlamentari la PNL.
Conform unor surse politice din PSD, există în acest moment două opinii în legătură cu calendarul dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură. În primul se arată că aceasta ar trebui votată în 7 septembrie, iar în cel de-al doilea se vorbeşte despre aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale cu privire la sesizarea depusă de Guvern în legătură cu moţiunea de cenzură. În acest caz, dezbaterea şi votarea moţiunii ar urma să aibă loc după 14 septembrie, adică după începerea noului an şcolar.
Deşi nu avem un calendar al moţiunii de cenzură, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, ieri, că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor decide în ziua votului cum vor proceda. Preşedintele UDMR a arătat că există o mie de motive pentru care să fie dat jos Cabinetul Orban, însă nu doreşte ca Uniunea să fie scoasă vinovată pentru problemele generate de pandemia de coronavirus, pentru morţii şi bolnavii de Covid-19. El nu a exclus varianta ca aleşii maghiari să se abţină la plenul reunit în care va fi votată moţiunea de cenzură.
Kelemen Hunor a precizat: "Noi vom lua o decizie extrem de raţională. Trebuie să pun următoarea întrebare în 2020 aşa cum am pus şi în 2017 pentru PNL. Ce urmează după moţiunea de cenzură? Cine va fi premier? Are de gând cineva să facă un proiect măcar de patru ani? Nu spun de opt ani. Sunt foarte puţini oameni politici care gândesc pe termen lung. Nu au această preocupare. Nu spun capacitate, pentru că sunt unii care au această capacitate, dar nu au preocuparea. Ok, pică Guvernul, sunt trei variante. Rămâne Guvernul Orban interimar până pe 6 decembrie sau 29 noiembrie când vor fi alegerile parlamentare, s-a mai întâmplat în 2009, nu e nicio tragedie. Nu va fi o criză sanitară mai mare, criza economică nu se va adânci. A doua variantă, după 27 septembrie se va construi o coaliţie care va spune clar. Ok, asumăm guvernarea în această scurtă perioadă şi vrem să mergem mai departe împreună după alegerile parlamentare pentru că avem un proiect pentru România. În acest mod se formează şi coaliţiile locale şi judeţene".
El a adăugat că nu se ştie dacă va pica Guvernul Orban pentru că "s-ar putea ca PNL să aibă majoritatea până la finalul mandatului".