Aproximativ 200 de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM) care au accesat fonduri europene nerambursabile şi au implementat corect şi cinstit proiecte vor fi falimentate, potrivit unui comunicat al Patronatului Serviciilor Private din România (PSPR).
"Corecţiile financiare aplicate celor aproximativ 200 de IMM-uri care au accesat fonduri europene, conform normelor stabilite de Comisia Europeană înainte de 2014, trebuie suportate de Guvern prin ajutoare de stat pentru a împiedica intrarea lor în faliment", a explicat, ieri, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din România (PSPR), Cristian Pârvan, într-o conferinţă de presă.
Domnia sa a precizat că Guvernul poate acorda aceste ajutoare IMM-urilor aflate în dificultate doar pentru că în 2014 Comisia Europeană a schimbat clasificarea tipului de întreprindere din bani publici, iar aceştia se produc de companii, care la rândul lor asigură locuri de muncă, produse şi servicii care se vând.
Preşedintele PSPR a continuat: "Companiile fac produsul intern brut. Ele generează bogăţia ţării şi în moment de criză, când printr-o decizie greşită posibil a autorităţilor riscă să intre în faliment, trebuie sprijinite".
• Cristian Pârvan: "Firmele care au procedat corect trebuie să fie tratate la fel"
"Noi apărăm aceste întreprinderi, deoarece au fost corecte şi acum sunt judecate pe un criteriu formal, iar firmele care au procedat corect, trebuie să fie tratate la fel", a subliniat Cristian Pârvan.
Acesta a mai spus: "Statul are un comportament discriminatoriu faţă de companiile cu capital autohton, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere. Încercăm prin toate mesajele noastre măcar reducerea acestui comportament".
Laura Ciuhu, membru al PSPR, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe:
"Ne aflăm în situaţia în care beneficiari corecţi şi cinstiţi, pentru că legislaţia nu a fost foarte bine armonizată - cea românească cu cea europeană, sunt în situaţia în care sunt nevoiţi să dea bani înapoi. Începând cu 15 august 2015, toţi aceşti beneficiari se trezesc cu câte o scrisoare din partea autorităţilor de management prin care li se spune că s-au declarat eronat companii mici sau mijlocii şi prin urmare sunt penalizaţi cu corecţii între 10% şi 100% şi trebuie să returneze banii înapoi".
Potrivit comunicatului PSPR, cei care s-au declarat întreprindere mijlocie şi care în urma reevaluării sunt clasificaţi ca fiind companie mare, ar fi putut primi pe aceleaşi programe un ajutor financiar nerambursabil de maxim 5 milioane de euro, faţă de 1,5 milioane de euro şi, totodată, acestora li se solicită să returneze 100% bani primiţi drept ajutor financiar nerambursabil.
Laura Ciuhu a explicat: "Cei care s-au declarat companii mici şi au fost clasificaţi drept întreprindere mijlocie au fost penalizaţi 10%, iar, teoretic, pentru aceeaşi greşeală, cele care s-au declarat companii mijlocii, acum devenind întreprinderi mari au primit penalizare de 100%. Pentru aceeaşi greşeală sunt corecţii diferite".
Marian Dobrilă, vicepreşedintele Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), a adăugat: "Este momentul unei asumări guvernamentale clare şi fără echivoc, deoarece aceşti beneficiari de fonduri europene nu au vreo vină şi mor incorect".
Domnul Dobrilă a mai spus că acest tip de decizie transformă viitorul fondurilor europene într-o gaură neagră pentru beneficiari, pentru că oricând se poate întâmpla ca un organism european să vină cu reguli noi, iar dincolo de miza economică, mai gravă este acceptarea acestei retroactivităţii sistemice.