Pulsul străzii

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 octombrie 2023

Dan Nicolaie

Fără să fiu medic, îmi place să iau pulsul - al omenilor, al străzii... Uneori reuşesc, alteori nu. Conform programului personal trebuia să merg la teatru.

Teatrul Naţional Bucureşti.

În cele din urmă doar merg, un actor s-a îmbolnăvit şi spectacolul a fost anulat. De la Unirii până la Universitate m-am simţit ca într-o mare capitală europeană. Locul era plin de asiatici, care livrează, vând la diverse patiserii, magazine, se plimbă, filmează, discută, pierd vremea. Sunt liniştiţi, îşi văd de treabă. Informaţiile de peste mări şi ţări mă pot panica, realitatea din teren mă poate calma. Nu mă duc în nicio extremă. Mă duc cu gândul.

Un domn, părea asiatic, nu pot preciza de pe unde se trage, mi-a cerut să facem o fotografie.

Pur şi simplu.

Am mai păţit cu ceva timp în urmă (poate am faţa europeanului tipic pentru începutul secolului al XXI-lea). Din fericire am notat întâmplarea pe o reţea de socializare, aşa că mi-o "reamintesc" exact: "Stăteam la coadă la magazin cu o cutie de suc în mână. De ce? De mere. Un vietnamez (îl ştiu din vedere, de când am făcut fotografii la nişte schele amorezate de un bloc) se tot dădea aproape de mine, cu telefonul într-o mână şi o cutie de bere în cealaltă. Mi-a explicat, e în direct cu familia din Vietnam. Râde larg, din «ma frendi» nu mă scoate, îndreapta ecranul telefonului spre mine, îi văd familia, o doamnă şi mai mulţi adolescenţi, inclusiv unul mânjit cu crema neagră pe faţă. Observ că sunt în cadru. «Ma best frendi, Rominia», le transmite astfel încât să înţeleg şi eu. Îmi face semn să ciocnim cutiile. «Party», zice vietnamezul, eu râd de comicul tragic al situaţiei, familia lui e încântată că am barbă, o arată prin semne sugestive, plătim, ieşim, înteleg ca «party» e gata, eu o iau spre casă, el urcă pe schelă discutând în continuare cu cei de acasă, de la el".

Am continuat să mă plimb liniştit şi prin centrul Capitalei şi printre amintiri.

Oameni suntem, până la proba contrarie!

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ei trebuie să înțeleagă un lucru,pe termen mediu când ei vor avea vârsta a doua,aceste hoarde de asiatici care vin acum la noi vor lua locurile lor de muncă și vor lăsa pe ei săraci și șomeri,peste 20 de ani când tinerii de azi vor avea vârsta a doua șomajul va fi de două cifre,peste 20 la sută nu va fi șomaj aproape zero cum este acum, robotizarea, măsuri de protecție a mediului,etc,va crea șomaj masiv,deci aducerea de imigranți ieftini va avea un impact fatal atunci,ar fi un lucru pozitiv în acest sens dacă am intra in Schengen ca atunci majoritatea acestor imigranți ar fugi in Occident nu ar rămâne în România deci măcar ani buni am scăpa de acest imigranți, evident guvernul ar putea stopa aducerea acestora în România dar acest guvern este vândut patronatelor și nu are nici o legătură cu populația României.

    1. Tinerii de azi nu au chef de munca. Au fost crescuti de mici cu mentalitatea ca trebuie sa primeasca (bani de la parinti, burse de la societate si drepturi de la toti) fara sa returnez ceva in schimb. Acum asteapta sa primeasca in continuare, de data asta de la angajatori, bani multi pentru care sa returneze putin, eventual de acasa daca se poate si cu program redus.

      Ii avem asa cum i-am crescut.  

      fiecare generatie are ceva specific. de exemplu generatia mea, pe vremea lui ceasca, a fost crescuta cu cheia legata la gat, si poti sa mergi la joaca, poti sa mergi la scoala, cu tramvaiul chiar. acum e generatia de copii cocolositi de parinti, dusi cu masina la scola, dusi cu masina la pian, iphone, haine de la mall, masina noua si chef la restaurant la majorat, etc.

      sa vedem aceasta generatie de tineri cum isi va creste copiii. ca e posibil sa o faca diferit. 

    la mesopotamia in arad la mall mai nou am vazut 80% din angajati asiatici. dar culmea ca mi s-a parut mancarea mai calda(cartofii prajiti) si mai multa.

    1. Ce are mâncarea mai calda cu asiaticii? dar șomajul și sărăcia mai mare in rândul românilor va avea treaba cu asiaticii și asta în 15-20 de ani , robotizarea va lovi mult mai mult Romania decât țările dezvoltate din Occident va genera șomaj mult mai mare

      Somajul si saracia ii lovesc pe cei puturosi sau necalificati.

      Asta ce zici tu era valabil pentru sistemul socialist când toată lumea avea loc de muncă, in sistemul capitalist este legea junglei pe piața muncii, discriminare ilegală de toată felurile și exploatarea omului de către om, vezi in ce condiții sunt cazați asiaticii de mai sus,ca animalele,plus altă vrăjeală este cu calificarea, foarte mulți oameni vor pierde locul de muncă datorita robotizării dar puțini vor reuși să se califice în alte meserii mai ales în România,meseria de bază al sistemului capitalist este afaceristul șmecher in rest povești și politicienii șmecheri au o meserie bună și de viitor,sau specialii de ex,etc

      Are treaba! Are legatura cu seriozitatea, profesionalismul si dedicatia de care dau (sau nu) dovada angajatii. Asiaticii sunt aici pentru ca noi nu mai vrem sa muncim. Nu sunt de blamat, nu este vina lor si este bine ca s-a gasit cineva care sa iti incalzeasca si sa iti aduca mancarea la masa in restaurant si sa iti curete strazile si camerele de hotel pe care le lasam in urma ca pe niste cocini de porci (ca asa sunte noi (ne)educati).

      Ăștia sunt acești asiatici care lucrează aici pe salariul minim,sunt exploatați în ultimul hal și stau înghesuite cate patru cinci într-o cameră,exploatare inumană și mizerabilă facut de aceste scursuri de patroni, evident asta nu mai pot face cu românii,am văzut Intr o emisiune ca un nenorocit din asta a declarat ca dacă ar fi după el ar schimba toți muncitorii români cu sclavii aia ieftini din Asia care dormeau în niște containere special amenajate era vorba de o firma de construcții,deci asta este realitatea, să intrăm cât mai repede în Schengen ca atunci majoritatea acestor imigranți ieftini vor fugi în Occident în a doua zi după sosirea în România deci acești patroni nu vor mai putea să aducă imigranți din lumea a treia

      Exploatati sunt la ei acasa,u(nde au venituri de 5...10 ori mai mici decat la noi), nu aici.

      Stau multi intr-un apartament ca sa economiseasca bani. La fel stau si romanii care muncesc in vest. Asiaticii primesc aceleasi salarii ca si angajatii romani. 

      Daca se considera exploatati, pot pleca pentru ca nu ii tine nimeni cu forta.

      Deocamdata nu pleaca, ci vin in continuare. 

    Pulsul strazii ii vrea pe Iohannis + PNL + PDL, adica tradatorii de tara, jos de la conducerea tarii cat mai rapid posibil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb