PUTIN AMENINŢĂ ROMÂNIA: ''V-aţi putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti"

Mina Irina
Internaţional / 28 mai 2016

''V-aţi putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruseşti"

Actualizare 14:25 MAE reacţionează: "Distorsionarea repetată a realităţilor menţine o atmosferă tensionată"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat astăzi la afirmaţiile lui Vladimir Putin referitoare la sistemul de apărare antirachetă din ţara noastră, precizând că "distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă".

MAE consideră că poziţia exprimată de liderul de la Kremlin pe tema scutului antirachetă ar putea fi interpretată ca o "ameninţare la adresa securităţii regionale".

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă surprinderea cu privire la poziţia exprimată în 27 aprilie 2016, la Atena, de preşedintele Federaţiei Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România. Această poziţie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale", se arată într-un comunicat al MAE publicat pe site-ul instituţiei.

MAE vorbeşte în precizările sale despre "distorsionarea repetată" a realităţilor şi reiterează faptul că scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei.

"Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat. Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:24 Băsescu: "Putin a coborât la nivelul unui propagandist"

Traian Băsescu a scris astăzi, pe Facebook, că afirmaţiile lui Putin, cu privire la ţara noastră, sunt unele "mincinoase", precizând că liderul rus a coborât la nivelul unui propagandist şi că preşedintele Iohannis, premierul Cioloş şi ministrul de externe Comănescu ar trebui să aibă o reacţie.

"Vladimir Putin este un lider de care trebuie să ţii cont. Din păcate pentru prestigiul său, pe 27 mai, la Atena, a făcut o declaraţie care îl coboară la nivelul de simplu propagandist, afirmând, citez, «dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur si simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite masuri pentru a ne asigura securitatea», adăugând că «în aceeaţi situaţie se află şi Polonia», potrivit Reuters. Categoric este un mesaj pentru populaţie şi nu pentru oamenii politici avizaţi" a scris Băsescu, pe pagina personală de Facebook.

Fostul şef de stat mai spune că oamenii politici avizaţi ştiu foarte bine că obiective industriale strategice, aglomerări urbane sau obiective militare din România au devenit ţinte posibile pentru armata Federaţiei Ruse imediat după intrarea în NATO.

"Faptul că pe teritoriul României şi Poloniei se dezvoltă un sistem defensiv de apărare antirachetă pentru cele două ţări şi pentru spaţiul european nu este decât o reacţie de răspuns, o reacţie de apărare, o reacţie de descurajare a agresivităţii posibile a Federaţiei Ruse. Oare de ce o fi ţinut Vladimir Putin să coboare la nivelul unui propagandist care are ca obiectiv dezinformare românilor ? PS-Domnule Preşedinte Iohannis, Domnule Prim Ministru Cioloş, Domnule Ministru Comănescu, chiar nicio reacţie la ameninţările mincinoase ale lui Vladimir Putin?", a mai spus Băsescu.

(M.I.)

----------

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o ameninţare, informează Reuters.

Vladimir Putin a făcut vineri cele mai dure declaraţii la adresa scutul american, atrăgând atenţia că Moscova a afirmat în repetate rânduri că va lua măsuri de retorsiune, însă Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat avertismentele.

În luna mai, armata americană - care susţine că scutul antirachetă este necesar pentru apărarea împotriva Iranului, şi nu ameninţă Rusia - a inaugurat în ţara noastră prima unitate din Europa unde este operaţională o componentă terestră a scutului antirachetă american. Acesta urmează să se extindă în Polonia.

"Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea", a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. "În aceeaşi situaţie se află şi Polonia", a continuat preşedintele rus.

Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas şi doar va răspunde la acţiunile Washingtonului. "Nu vom acţiona până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm", a mai spus preşedintele rus.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "Faptul ca......o reactie de descurajare a agresivitatii posibile a Federatiei ruse".Si eu care ma grabeam sa ii cred pe americani ca Iranul ,ca Corea , ca extraterestrii sint motivul !Gura pacatosului adevar graieste (uneori)

    1. Doar coafezele au crezut ca scutul este impotriva altor state, altele decat Rusia.

      Doar cele blonde :)

    România a fost mereu în raza de acțiune a rachetelor rusești si nu de multe ori sub senilele tancurilor așa că mare pagubă cu constatarea lui Putin

    1. Nu citesti cu atentie. Nu a spus nimeni raza de actiune. Ci tinta... traducerea in romana este deficitara. In engleza, lumea, alta decat cei ca tine, a retinut "crosshairs". Adica "tinta", nu raza de actiune.

    Bravo Putin. Pune rachetele pe ei ca sunt doar niste olteni de langa Caracal.

    Dacă în PRAŞTIE pune tezaurul. Aici: BOMBĂ cu ciordeală !

    Oare de ce nu au venit americani la Deveselu la inaugurare?

    Model Turcia cu avion doborat si poate actiona Putin. 

    Am o mare nelamurire de ce Europa e cu Sua cand Rusia e mai aproape si de la Putin vine gazul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb