Economia României va ieşi din recesiune în 2011, când va înregistra o creştere de 1,6%, prognoză în linie cu estimările oficiale, dar inflaţia anuală va fi de 5,4%, mult în afara intervalului ţintit de BNR, potrivit analiştilor firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).
PwC estimează o rată a inflaţiei (indice armonizat) de 5,4% în 2011, cu 2,4 puncte peste ţinta stabilită de BNR de 3%, şi cu 1,4 puncte peste limita superioară a intervalului de variaţie de plus/minus un punct procentual.
Estimările PwC sunt incluse într-un raport, care arată că economiile emergente susţin în continuare creşterea economiei globale, în vreme ce multe dintre economiile dezvoltate se confruntă cu rate ridicate ale şomajului şi scăderea cererii de consum, anunţă Mediafax.
La nivel global, grupul de macroeconomie din cadrul PwC Marea Britanie, prognozează o creştere economică de 3,5% pentru acest an şi de 3,1% pentru 2011.
Studiul arată că India şi China îşi vor continua ritmul impresionant de creştere în 2010 şi 2011. Pentru China, prognoza de creştere economică este de 9,6% anul acesta şi de 9,3% anul viitor, în vreme ce economia Indiei va înregistra o creştere de 8,6% în acest an şi de 8,5% în 2011.
În ceea ce priveşte economiile dezvoltate, ieşirea din recesiune în zona euro este un proces "lent şi dureros" pentru cele mai multe dintre statele din zonă, iar rata ridicată a şomajului şi măsurile de austeritate anunţate de guverne ar putea să atenueze perspectivele de creştere economică.
"Doar Germania contrazice acest trend, creşterea prognozată a economiei germane fiind de 3,3% în acest an - mai mult decât dublu faţă de creşterea economică în Zona Euro per total", se arată într-un comunicat al PwC.
În acelaşi timp, economia Statelor Unite ale Americii revine încet pe un trend ascendent, în ciuda persistenţei unei rate ridicate a şomajului şi a temerilor privitoare la un proces deflaţionist. Băncile centrale din SUA, Marea Britanie şi Japonia au dat semnale că sunt dispuse să apeleze la metoda "relaxării cantitative" (un plus de lichiditate în piaţă) în încercarea de a stimula redresarea economică.
"Consumatorii simt efectele secundare ale recesiunii, toate sondajele privitoare la încrederea în economie evidenţiind temerile consumatorilor. În SUA spre exemplu, o rată ridicată persistentă a şomajului (de peste 9%) combinată cu menţinerea preţurilor scăzute în sectorul imobiliar şi incertitudinea legată de politica fiscală menţin pesimismul privind perspectivele economiei", a declarat în comunicat Yael Selfin, Liderul grupului de macroeconomie al PwC.