R&M Audit: 60% din IMM-urile îndatorate pot folosi concordatul preventiv ca să evite insolvenţa

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 ianuarie 2010

Peste 60% din firmele mici şi medii cu datorii semnificative ar trebui să apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv, nou introdusă în legislaţie şi care se va aplica din 13 ianuarie, reuşind să ajungă la un acord cu creditorii, potrivit unui raport R&M Audit.

Legea 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv, o formă de rezolvare a dificultăţilor financiare ale unei companii, a fost aprobată de Parlament la finalul anului trecut şi va intra în vigoare miercuri.

Firmele pot utiliza concordatul preventiv ca modalitate de a evita intrarea în insolvenţă, dacă ajung la un acord cu creditorii ce deţin două treimi din creanţe. De asemenea, firmele debitoare trebuie să îndeplinească o serie de alte condiţii: să nu fi fost condamnate pentru infracţiuni fiscale sau să nu fi făcut obiectul unei proceduri de insolvenţă în ultimii cinci ani.

Însă potrivit R&M Audit, noua procedură este aplicabilă mai ales de către firmele mici şi medii. "În ceea ce priveşte majoritatea firmelor mari, cu datorii către companii multinaţionale, cel mai adesea acestea nu vor putea beneficia de noile prevederi, deşi legea li se aplică în egală măsură, deoarece multinaţionalele creditoare nu ar fi, la rândul lor, avantajate de aceas-tă procedură", apreciază Mirela Şerban, managing director la R&M Audit.

Astfel, firmele multinaţionale vor fi puţin înclinate să accepte o astfel de procedură pentru că aceas-ta presupune un termen mai lung de soluţionare a datoriilor decât în cazul insolvenţei, în condiţiile în care cele mai multe dintre ele sunt asigurate împotriva riscului de neplată, iar declararea insolvenţei permite recuperarea banilor mult mai rapid de la asigurători, a explicat Şerban.

"În ceea ce priveşte firmele mici şi medii, din estimările noastre, peste 60% din firmele cu datorii semnificative ar trebui să apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv în schimbul insolvenţei, reuşind să obţină acordul creditorului", a mai spus reprezentantul R&M Audit.

Experţii companiei subliniază, totuşi că, dacă noua procedură protejează debitorii, ea nu oferă suficientă protecţie creditorului în cazul în care debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite prin contractul de concordat preventiv.

R&M Audit este unul din cei mai importanţi jucători pe piaţa româ-neas-că de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit, situându-se pe locul al şaselea după cifra de afa-ceri în topul naţional rea-lizat de Corpul Ex-per-ţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Ro-mâ-nia (CECCAR), potri-vit informaţiilor prezentate de companie.

Concordatul preventiv presupune un contract încheiat între o firmă cu datorii şi creditorii ce deţin cumulat cel puţin două treimi din valoarea creanţelor, cuprinzând un plan de redresare ce poate include restructurarea conducerii sau activităţii şi reduceri de personal.

În cadrul acestei proceduri, legea prevede că judecătorul sindic poate decide suspendarea provizorie a executărilor silite împotriva firmei debitoare, care trebuie, însă, să achite în perioada de aplicare a contractului de concordat preventiv, de maximum 18 luni, cel puţin 50% din valoarea datoriilor. Unul dintre avantajele aplicării acestei proceduri este la nivelul imaginii şi credibilităţii companiei debitoare, mult mai puţin afectate comparativ cu procedura de insolvenţă, punctează R&M Audit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb