Banca olandeză "RaboBank" s-a retras din cursa pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al Casei de Economii şi Consemnaţiuni. Reprezentanţii "RaboBank" au înaintat, ieri, Ministerului Finanţelor Publice şi Comisiei de privatizare a CEC un înscris oficial prin care anunţau retragerea băncii din procesul de privatizare a băncii de economii.
Motivul invocat de reprezentanţii băncii olandeze a fost că dezbaterile interne asupra schimbărilor în strategia băncii s-au încheiat după termenul limită de depunere a expresiilor de interes.
Surse din piaţă susţin, însă, că motivul pentru care "RaboBank" ar fi hotărît să se retragă din cursa pentru CEC ţine de faptul că organismele de privatizare au lăsat să se înţeleagă că preţul va fi principalul criteriu după care va fi făcută selecţia (fapt ce a atras după sine competitori care sînt pregătiţi să ofere un preţ foarte mare). Banca olandeză nu a fost dispusă să plătească un preţ prea mare, dar ar fi fost dispusă să facă o serie de investiţii care să îi permită dezvoltarea în mediul rural. Abordarea la care era dispusă "RaboBank" nu s-a potrivit cu abordarea Ministerului Finanţelor şi a Comisiei de Privatizare, sînt de părere sursele citate.
Bogdan Baltazar, preşedintele firmei de consultanţă BBP, care a consiliat "RaboBank", ne-a declarat că retragerea băncii olandeze din procesul de privatizare a Casei de Economii şi Consemnaţiuni este o pierdere pentru CEC pentru că "RaboBank" era foarte potrivită pentru dezvoltarea sectorului rural, în care avea o experienţă bogată şi îndelungată, la care se adăugă o strategie pe termen lung de dezvoltare a băncii româneşti.
Domnul Baltazar a adăugat că este o pierdere şi pentru "RaboBank" care este lipsită astfel de o ocazie ca să intre într-un domeniu în care ar fi putut să exceleze, pe o piaţă cu potenţial mare.
"RaboBank" a mai achiziţionat de curînd o bancă cu profil similar CEC în Polonia şi una în Turcia.
Banca olandeză a încheiat anul trecut cu un profit de 1,6 miliarde de euro şi este cotată cu un rating de AAA. Valoarea totală a activelor băncii s-a ridicat la 475 miliarde de euro, la sfîrşitul anului 2004; în acelaşi timp capitalul social a fost de 22,6 miliarde de euro, ceea ce o plasa pe locul opt în Europa din acest punct de vedere şi pe locul 14 în lume.
"RaboBank" avea 85% din piaţa olandeză pe sectorul de ferme agricole, 40% din cea a întreprinderilor mici şi mijlocii, 40% din conturile curente şi depozite şi 25% din creditele ipotecare.
În continuare, au rămas în cursa pentru CEC, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Dezia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP BAnk, Raiffeisen Zentralbank Oesterreicg Aktiengesellschaft în consorţiu cu Raiffeisen International Bank-Holding Ag şi Société Générale.
Rezultatele procesului de preselecţie vor fi anunţate cel mai tîrziu mîine, iar investitorii preselectaţi vor avea acces la camera de date a băncii. Ministerul îşi rezervă dreptul să solicite o a doua rundă de oferte finale angajante îmbunătăţite de la primii doi ofertanţi dacă diferenţa dintre ofertele lor e mai mică de 10%.
Ministerul Finanţelor Publice oferă spre vînzare 1.122.750 de acţiuni (pînă la 75% din titluri, dar nu mai puţin de 50% plus o acţiune), preţul acţiunilor fiind solicitat în euro şi în numerar.