Societatea "Radiocomunicaţii" SA a investit 1.314 miliarde lei, în 2004, în scădere cu 15% faţă de 2003, cînd valoarea investiţiilor a atins un nivel de 1.539 miliarde lei, a declarat preşedintele Radiocomunicaţii SA, Gabriel Grecu.
"Deşi investiţiile realizate anul trecut au scăzut din punct de vedere valoric cu 15 procente faţă de 2003, acestea au în-cheiat şi completat multe dintre programele ample de modernizare începute de companie în anii trecuţi", a precizat Grecu, citat de Rompres.
Astfel, în anul 2004 compania a facut investiţii în principalele sale domenii de activitate, res-pectiv de 1.025 miliarde lei în sectorul broadcasting (pentru modernizarea reţelelor de emiţătoare şi translatoare de radiodifuziune şi televiziune), 250 miliarde lei în sectorul telecomunicaţiilor (pentru modernizarea reţelei de radiorelee, reţele de acces, transmisii de date) şi 39 miliarde lei în alte sectoare de activitate.
În perioada 2001-2004, "Radiocomunicaţii" SA a desfăşurat un amplu program de modernizare a reţelelor naţionale de radiodifuziune, care a inclus modernizarea plus extinderea reţelei de emiţătoare FM pentru difuzarea programelor România Actualităţi şi România Cultural, demarînd şi programul de modernizare a echipamentelor pentru studiouri teritoriale şi a reţelei AM care transmite programele România Actualităţi în unde medii.
"În prezent, reţeaua FM Radio România Actualităţi este recepţionată de peste 99% din populaţia ţării şi Radio România Cultural, de 93%", a spus Gabriel Grecu.
Programul Radio România Actualităţi, difuzat în unde medii şi unde lungi, acoperă, în prezent, în proporţie de 100% teritoriul României.
De asemenea, programul de modernizare a cuprins şi realizarea unui proiect - pilot pentru radiodifuziune digitală (T-DAB) în România, prin instalarea unui emiţător în Bucureşti. Acesta va permite transmiterea simultană a şase programe radio, cît şi date suplimentare asociate. Sistemul RDS (Radio Data Systems) permite comutarea automată a receptoarelor pe unul din programele FM alese. "Radiocomunicaţii" SA intenţionează ca în cursul anului 2005 să finalizeze implementarea sis-temului de monitorizare centralizată a reţelelor radio.
În următorii doi ani, compania are în vedere modernizarea reţelelor naţionale de televiziune, ceea ce înseamnă extinderea gradului de acoperire cu programe de televiziune şi înlocuirea unora dintre emiţătoare. Prin aceasta se va extinde deservirea populaţiei cu programul TVR 1 în 108 noi localităţii, gradul de acoperire ajungînd la peste 99,9% din populaţia ţării, iar programul public naţional TVR 2 va ajunge să fie recepţionat de peste 96,3% din populaţie.
Potrivit conducerii "Radiocomunicaţii", acest program de modernizare include pentru pri-ma oară alocarea unor emiţă-tatoare dedicate studiourilor teritoriale (Cluj, Iaşi, Timişoara, Tîrgu Mureş, Craiova) care vor putea emite 24 din 24 de ore programe teritoriale. De asemenea, acest proiect în-seam-nă extinderea televiziunii digitale în România. Sistemul de televiziune digitala DVB-T permite emiterea a patru programe diferite de televiziune, a două programe diferite de radio şi a unui canal asociat de date.
În domeniul telecomunicaţiilor, societatea intenţionează să demareze cîteva proiecte de extindere a reţelei de acces ATM/MPLS, în peste 60 de oraşe din toată ţara, urmărind atît atragerea de noi clienţi, cît şi închiderea unor inele pentru a asigura redundanţa reţelei. Alte proiecte de viitor se referă la dezvoltarea reţelei de distribuţie Internet prin creşterea conectivităţii externe, la conectarea reţelei Radiocomunicaţii SA la cel mai apropiat eXchange internaţional, precum şi la creşterea numărului de abonaţi din domeniul business.
Veniturile totale estimate pentru 2004 de conducerea companiei se ridică la 2.473 miliarde lei, iar profitul brut, la 300 miliarde lei. Comparativ cu anul 2003 s-a realizat o creştere a profitului brut de 5,4 ori, în condiţiile unei creşteri a veniturilor totale de 1,31 ori.
Printre clienţii "Radiocomunicaţii" se numără aproape toţi operatorii de telecomunicaţii din România, care apelează la infrastructura firmei, dar şi utilizatori finali de servicii de comunicaţii din domenii importante ale economiei: bănci, instituţii financiare, companii multinaţionale etc.
În luna octombrie a anului 2004, Radiocomunicaţii a obţinut certificarea pentru sistemul de management al calităţii, în conformitate cu standardul ISO 9001:2000.