Radu Crăciun, preşedintele APAPR: "Listarea Hidroelectrica - ce nu s-a spus la evenimentul de la BNR"

A.I.
Piaţa de Capital / 17 iulie 2023

Radu Crăciun, preşedintele APAPR: "Listarea Hidroelectrica - ce nu s-a spus la evenimentul de la BNR"

"Viitorul pieţei de capital româneşti este strâns legat de viitorul sistemului de pensii private"

"Fără acumulările din ultimii ani, fondurile de pensii nu ar fi avut deţinerile necesare la FP pentru a înclina balanţa în favoarea listării Hidroelectrica exclusiv la Bucureşti"

Viitorul "de aur" al pieţei de capital româneşti, mult invocat cu prilejul evenimentului de la BNR ce a marcat listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), este strâns legat de viitorul sistemului de pensii private din ţara noastră, a scris Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pe propriul blog.

"Prima zi de listare a Hidroelectrica, eveniment istoric pentru piaţa de capital din România, a fost marcată la BNR prin organizarea unui eveniment care a beneficiat de prezenţa unor persoane importante din zona politică, din BNR, din ASF, din zona diplomatică şi a pieţelor financiare. Prezenţa atâtor reprezentanţi ai unor entităţi ai administraţiei publice a fost cu atât mai remarcabilă cu cât vorbim, în esenţă, de finalizarea unei tranzacţii între entităţi eminamente private: Fondul Proprietatea (FP) şi investitorii care au cumpărat.

Privind la luările de cuvânt se observă un numitor comun, care face referire la saltul istoric al Bursei de Valori sau al pieţei de capital din România. Senzaţia că punem efectul înaintea cauzei mă obligă, totuşi, la un comentariu care începe printr-o metaforă ale cărui tuşe groase sunt asumate. Este suficientă construirea unei pieţe superbe în mijlocul Phenian-ului pentru a înlătura foametea din Coreea de Nord? Bineînţeles că nu. De fapt, cererea va fi acoperită doar printr-o ofertă de produse alimentare în creştere. Cererea de capital din România se va rezolva doar printr-o ofertă de capital în crestere. Degeaba ai locul, daca nu ai cei doi actori ai oricarei tranzacţii.

Sunt opinii care spun că oferta publică iniţială a Hidroelectrica ar fi trebuit să aibă loc cu mai mulţi ani în urmă. Întrebarea este: ar fi avut acelaşi rezultat ca cea de luna aceasta? Şi dacă nu, ce face diferenţa? Până la urmă, BVB şi firmele de brokeraj erau prezente încă de pe atunci în România, instituţiile statului erau şi ele prezente, Hidro fusese repusă solid pe picioare după insolvenţă, deci era atractivă. Şi atunci, care a fost schimbarea spectaculoasă care a permis acest salt al pieţei de capital într-o nouă ligă? Iar raspunsul este unul singur: dublarea în ultimii patru ani a activelor deţinute de fondurile private de pensii, pentru a ajunge astăzi la peste 100 de miliarde de lei.

Da, acel sistem a cărui utilitate şi raţiune de a exista au fost periodic puse sub semnul întrebării de la înfiinţare până în prezent în diferite epoci, culminând cu anul 2018, acel sistem ale cărui contribuţii au ajuns să fie cu mult mai mici decât cele planificate iniţial, acel sistem care la orice scădere a pieţelor financiare este blamat că pierde banii oamenilor chiar dacă de la înfiinţare a avut un randament mediu de peste 7% pe an (semnificativ superior ratei inflaţiei), acel sistem care cu toate că a început prin a fi comparat cu FNI va ajunge în 2023 la plăţi cumulate de aproximativ două miliarde de lei.

Fără cele 50 de miliarde de lei acumulate în ultimii patru ani, fondurile de pensii nu ar fi avut deţinerile necesare la Fondul Proprietatea pentru a înclina balanţa în favoarea unei listări exclusive la Bucureşti, în defavoarea propunerii Franklin Templeton pentru o listare duală. Pentru că stiţi, dincolo de bune intenţii şi planuri, astfel de decizii se iau doar prin voturile acţionarilor, singurele care contează cu adevarat.

Fără cele 50 miliarde de lei acumulate în ultimii ani de fondurile de pensii, nu am mai fi avut nici cea mai mare listare din Europa şi nici a treia cea mai mare din lume pentru anul în curs, mărimea pachetului de acţiuni vândut trebuind să fie mai mic. Iar celor care consideră o astfel de afirmaţie ca fiind exagerată, vreau să le amintesc că presa estimează ca fondurile de pensii ar fi cumparat aproape jumatate din acţiunile Hidro oferite.

În acest context, că unora le place sau nu, «viitorul de aur» al pieţei de capital româneşti, mult invocat cu prilejul evenimentului BNR, este strâns legat de viitorul sistemului de pensii private din România, locul în care se găsesc cele mai mari acumulări de capital autohton şi cei mai mari investitori instituţionali.

Cea mai sănătoasă cale de a pune în aplicare «patrotismul economic» nu este conservarea deţinerilor statului, ci stimularea acumulării de capital autohton (şi) în sistemul privat de pensii pentru a concura de la egal la egal cu cel străin în achizitia de active româneşti. Experienta listării Hidroelectrica a dovedit-o din plin", a scris preşedintele APAPR.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Excelentă analiză. Sunt de acord cu cele menționate în acest articol.

    Unde au fost fondurile de pensii in ultimii 10 ani când FP nu făcea altceva decât diminuări de capital si repartizări de sume acționarilor fara sa investească in Romania. Acum dl Craciu se cam da lebădă in chiuveta si vine cu tot felul de analize care mai de care mai pompoase . A pierdut ocazia sa tacă

    Din partea unuia care spune "ce face diferenţa" nu ai cum sa astepti adevarul.

    Diferenta e ca asa cumparatorii au platit un pret mare pe un profit exceptional al Hidroelectricii, favorizat de "liberalizarea preturilor" si de razboiul din Ucraina.  

    Uite-asa s-au scos bani frumosi de la cumparatori.

    Frumos, pentru cine a trebuit! 

    Aspectul cert pozitiv este acela ca in Romania se gasesc bani, asa incat poate pe viitor BT se va imprumuta din tara si nu din afara ei!!!!!!

    Daca tot se lauda ca este banca romaneasca, ar trebui sa o si dovedeasca. Pana acum a facut bani pe seama romanilor, dar dobanzile prefera sa le achite in afara. 

    1. "Banca Transilvania listează la BVB obligaţiuni în valoare de 200 milioane euro."

      O sa...

      Fara date concrete... 

      TLV33E. Data listarii, 17 iulie 2023.

      E 100k Euro o obligatiune. Accesibil, pentru investitorii care au subscris 10-15 milioane Euro la IPO FP. 

    E momentul ca fondurile de pensii pilon 2 sa investeasca masiv in SIF-uri.

    Pentru binele pietei de capital. 

    1. SIF-urile au fost acaparate de mafia lui Drăgoi, care le devalizează

      Fals!

      SIF-urile lucreaza pentru poporul roman. De asta nu si-au propus niciodata sa se listeze si altundeva decit la BVB. Sint promotorii notorii ai capitalismului viguros romanesc. 

    Omul are dreptate.Dincolo de teapa FP si a papusarilor din spate,pe care doar BERD si piticul de la OLTCHIM au mirosit-o,fondurile de pensii sunt singurul capital pe care a fost aceasta tara in stare sa il stanga in 33 de ani.Ca in rest, suntem datori vanduti!In frunte cu Statul roman,a carui scadenta va veni in maxim 1 an jumate.

    Articolul este corect pana la un punct, fondurile de pensii private au reusit sa se descurce onorabil pana acum si au ajuns la active de 20 de miliarde de euro, cu care, desigur, pot fi achizitionate participatii in firme mari precum Hidroelectrica. Ce nu se spune in articol este ca fondurile de pensii romanesti sunt investitori excesiv de pasivi, nu participa in niciun fel la luarea deciziilor, votand intotdeauna ce propun conducerile. Daca ele ar fi fost active, de exemplu, probabil ca frauda de la sifuri nu ar fi fost atat de mare, si am fi avut 5 societati financiare solide, viabile si lichide, in locul unor caricaturi de companii cum sunt acum.

    1. MULTA SANATATE , D-LE ''''''''' zet '''''''' , DE LA nr 3. !!! NICI NU AI IDEE , CAT ADEVAR GRAIESTI ........ ASA ESTE , IN TOT CE-AI ZIS !!!!!!! AM IN FATA , 1 ARTICOL DIN COLECTIA DE REVISTE FINANCIARE '''''''''' BANII NOSTRII '''''''' , din LUNA AUGUST 1999 !!!!!!!!!! CE SPUN AICI , 2 VIZIONARI AI BURSEI NOASTRE MICUTE DE VALORI : 1 ) : D-l MARIAN - VIOREL - PANA : ((( BURSA TE RIDICA , BURSA TE COBOARA ..... DAR ; NU TREBUIE SA TE ARUNCI CU CAPUL INAINTE ...... NICI SA SPECULEZI PE TERMEN SCURT ...... ACUM , PRETURILE ACTIUNILOR SANT FOARTE JOS ...... MARITA SA CUMPERI ....... SA STII SA ASTEPTI ....... SA NU TE SPERII DE CADERI ....... BURSA E , PENTRU DESTEPTI ......... OAMENII , DACA VOR SA FACA BANI , TREBUIE SA-I INVESTEASCA LA BURSA ....... . 2 ) : D-l STERE FARMACHE : ((( NAIVII SI LACOMII , PIERD INTOTDEAUNA MOMENTELE CELE MAI BUNE ....... AM VAZUT OAMENI IN PANICA , PIERZAND MILIOANE , PENTRU CA N-AU STIUT SA MAI ASTEPTE 3 ZILE S-AU 1 LUNA ........ TREBUIE SA INVETI MECANISMELE , INAINTE SA TE APUCI !!!!!!!!!!!! ALTFEL , NU TE BAGA ........ DAR , MERITA EFORTUL .......... BANII , AI FACI DACA AI RESPECTI ........ REVENIND LA CE AI SPUS DUMNEATA , D-le '''''''''' zet ''''''''' , ASA ESTE !!!!!!!!!!!!!! LUMEA , A PLATIT EXAGERAT DE MULT , PENTRU ACTIUNEA '''''''''' H2O ..... '''''''''' ; NICI EU , NU M-AM BAGAT ......... ARE DREPTATE SI CINE A ZIS DE piticul DE LA OTLCHIM !!!!!!!!!!!!! DE FAPT , DE LA '''''''''' CHIMCOMPLEX BORZESTI '''''''' , ADICA STEFAN VUZA !!!!!!! EEEI ........ DA , E 1 COMUNIST DE TIP VECHI , INSA ''''''''''' NU E 1 COMUNIST DE ROMANIA ....... '''''''''' .... E 1 RECHIN DE TIP ''''''''''' MARELE ALB ''''''''' , CARE A-SI MASOARA CU GRIJE , FIECARE PAS PE CARE AL FACE !!!!!!!!!!!!!! AI DE ALES ....... MERGI CU EL , LA BINE SI LA GREU , S-AU AL DISPRETUIESTI SI NU MERGI ........ EU ''''''''' STATY ''''''' , AM ALES SA MERG CU EL ........ A TRECUT TIMP ........ M-AM CHINUIT PSIHIC ...... REZULTATUL , IN CLIPA DE FATA ?????? AFARA DE DIVIDENDE , ALEA CARE AU FOST PANA ACUM , AM 1 CASTIG DE peste 650 % LA ACTIUNEA '''''''''' CRC '''''''' ........ AL CONSIDER , FOARTE MIC ........ PENTRU MINE , TIMPUL NU ARE IMPORTANTA ......... STIU , CA V-OI TRAI MULT , SI AI V-OI INGROPA PE MULTI ......... VREAU SA VAD IN PORTOFOLIUL MEU , 1 CASTIG AL ACTIUNII '''''''' CRC '''''''' , CARE SA DEPASEASCA 1000 % ............ CUM AM LA ACTIUNILE '''''''''' ARS '''''''' SI '''''''''' BRD ''''''''' ............... ASA CA ....... NU VA LASATI ....... VEGHEATI ....... LUPTATI ........ CUM ERA VORBA AIA , ACUM MAI MULTI ANI , LA TELEVIZOR ????????????????? ( AI REUSIT ?????? CONTINUA ........ N-AI REUSIT ???????? CONTINUA ........... ) ........ MULTA SANATATE DE LA ''''''''' STATY ''''''''' , D-LE '''''''''' zet '''''''''' ......................

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb