Fonduri mari de private equity privesc ţara noastră ca pe o alternativă bună pentru investiţii în regiunea Europei Centrale şi de Est şi se pregătesc să intre pe piaţa din ţara noastră, spune Radu Dumitrescu, partener servicii suport în tranzacţii de la Deloitte România.
Domnia sa precizează: "În România, activitatea firmelor de private equity (n.r. investitori sau fonduri care investesc în achiziţii de participaţii în companii nelistate) este similară cu cea la nivelul regiunii Europei Centrale. Mă aştept ca un număr mare de tranzacţii să fie în continuare efectuat de fondurile de capital privat, fie în calitate de cumpărători, fie de vânzători. Astfel de investiţii vor fi influenţate în mod cert de condiţiile economice şi de climatul legislativ local".
Potrivit unui sondaj Deloitte, piaţa de private equity s-a stabilizat după o perioadă de tranzacţionare intensă în anul 2017, marcată de atrageri de fonduri şi de ieşiri importante de pe anumite pieţe.
Indicele de încredere al investitorilor, care reflectă aşteptările economice şi alte variabile precum perspectiva asupra activităţii pieţei sau raportul dintre tranzacţii şi managementul portofoliului, şi-a inversat tendinţa de creştere caracteristică ultimelor 18 luni, mai arată Deloitte.
Sursa menţionată mai notează că investitorii chestionaţi (75% dintre ei) se mai aşteaptă ca în Europa Centrală, regiune unde s-au înregistrat creşteri puternice ale PIB, nivelul mediu al tranzacţiilor să rămână constant. Totodată, aceştia estimează că în 2019 vor fi mai multe tranzacţii de cumpărare decât de vânzare, iar doar 11% dintre respondenţi prevăd o creştere a activităţii, în scădere de la 33%.
Ioana Filipescu, partener corporate finance la Deloitte România a completat: "În general, firmele de private equity sunt interesate de tranzacţii de valoare medie şi mare, în urma cărora achiziţionează lideri de piaţă locali sau regionali. Deşi piaţa de M&A din ţara noastră continuă să fie dominată de jucătorii strategici, achiziţiile efectuate de fondurile de capital privat au atins niveluri record în 2016 şi 2017. Acestea au scăzut uşor anul trecut, dar suntem în continuare optimişti legat de perspectivele pentru 2019".
Deloitte România mai arată că declinul percepţiei asupra activităţii investiţionale din acest sector, în 2019, sugerează un comportament mai prudent din partea investitorilor, pus pe seama incertitudinii economice şi politice, în timp ce 93% dintre cei chestionaţi au încredere că vor putea atrage finanţarea necesară tranzacţiilor şi sunt de părere că uşurinţa de a atrage lichidităţi va rămâne neschimbată.