Băncile din ţara noastră au vândut portofolii de credite neperformante (NPL) cu o valoare nominală de 1 miliard de euro, anul trecut, semnificativ sub nivelul din 2017, de 2,1 miliarde de euro, arată estimările Deloitte România.
În acest context, Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport în Tranzacţii, Deloitte România, a declarat: "Scăderea semnificativă a volumului tranzacţiilor cu NPL din 2018 este rezultatul reducerii volumului de credite neperformante şi al schimbărilor legislative. În continuare, ne aşteptăm la o diminuare a volumului tranzacţiilor cu portofolii de NPL în 2019, având în vedere contextul actual, deşi băncile au un stoc bilanţier de credite neperformante estimat la 3-4 miliarde de euro, precum şi un volum similar în afara bilanţului".
Soldul bilanţier al creditelor neperformante este în scădere, la noi în ţară, datele la septembrie 2018, arătând că, în România, rata bilanţieră a soldului de NPL a scăzut la 5,6%, sub pragul de alertă de 8% prevăzut de Autoritatea Bancară Europeană (ABE), potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Totuşi, rata de NPL-uri de la noi se menţine peste media UE, motiv pentru care reprezentantul companiei de consultanţă susţine că este în continuare loc de tranzacţii în această piaţă, chiar dacă lucrurile merg pe un trend des-cendent, soldul pe care îl mai avem în România având potenţialul de a oferi tranzacţii un număr de ani de acum încolo.
Domnia sa a mai precizat: "În ceea ce priveşte stocul de credite neperformante, vedem că ocupăm, probabil, un loc trei sau patru în regiune, Polonia şi Cehia fiind pe poziţii mai înalte. Ne «luptăm» cu Bulgaria şi Croaţia. Exis-tă loc de îmbunătăţire, ar mai putea avea loc tranzacţii care să îl reducă, consider eu".
• Filipescu, Deloitte: "Valoarea medie a unei tranzacţii, de 40-50 de milioane de euro, ne plasează într-o sferă a pieţelor relativ mici"
Piaţa de fuziuni şi achiziţii va însuma în jur de 100 de tranzacţii în 2019, nivel similar celui înregistrat în ultimii zece ani, arată estimările departamentului de Consultanţă Financiară din cadrul Deloitte România.
Potrivit doamnei Ioana Filipescu, Partener Consultanţă în Fuziuni şi Achiziţii Deloitte România, valoarea medie a tranzacţiilor pentru anul curent este estimată de către compania de consultanţă la aproximativ 40-50 milioane de euro, uşor peste media de 40 de milioane de euro din perioada 2008-2018.
Domnia sa a declarat: "În ciuda contextului fiscal aspru de la începutul lui 2019, nu anticipăm consecinţe majore asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a acestui an, ci mai degrabă spre sfârşitul anului, când, în funcţie de contextul macroeconomic, fereastra de oportunitate s-ar putea închide". Potrivit domniei sale, aceste condiţii ar putea trena tranzacţiile în desfăşurare şi le vor marca pe cele care încep în acest moment.
Conform reprezentantei Deloitte Ro-mânia, prin comparaţie cu anul 2008, când activitatea de M&A era la început, la noi în ţară se poate spune că piaţa de profil a devenit mai puţin trans-parentă, numărul de tranzacţii cu valori comunicate scăzând semnificativ, cu menţiunea că, totodată, obligativitatea de raportare nu există.
De asemenea, doamna Filipescu a adăugat: "Valoarea medie a unei tranzacţii este de circa 40 - 50 de milioane de euro, iar asta ne plasează pe noi, ca ţară, într-o sferă a pieţelor relativ mici. Suntem o piaţă cu foarte puţine şanse de schimbare pentru că, dacă ne uităm la evoluţia liniară din aceşti zece ani, este cert că ăsta este potenţialul pieţei. Avem, desigur, şi jucători mai mari şi tranzacţii cu valori mai ridicate, dar ei nu sunt mulţi. În ceea ce priveşte inves-titorii, noi suntem, în continuare, o piaţă dominată de investitori strategici - şi este şi normal să fie aşa - în care, însă, investitorii financiari au o activitate foarte susţinută".
Compania de consultanţă estimează că piaţa de M&A din România a ajuns, în 2018, la o valoare între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro, incluzând tranzacţiile cu valoare nedeclarată, cu menţiunea că, anul trecut, piaţa tranzacţiilor cu valori declarate a continuat să fie dominată de investitorii strategici, care au fost implicaţi în 56% din tranzacţii, în timp ce firmele de private equity s-au regăsit în 39% din volumul tranzacţiilor cu valori declarate.
Compania se aşteaptă ca sectoarele cele mai dinamice ale pieţei de M&A în 2019 să fie tehnologia, retailul, industria farmaceutică şi serviciile medicale, bunurile de larg consum şi imobiliarele.