RADU GHEŢEA:  "Scăderea dobânzilor nu va duce neapărat la creşterea creditării"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 ianuarie 2014

"Scăderea dobânzilor nu va duce neapărat la creşterea creditării"

CEC Bank va micşora dobânda de bază pentru împrumuturi săptămâna viitoare

Banca de stat a înregistrat o creştere de 8% la creditarea companiilor, la sfârşitul lui 2013

Dobânzile bancare se vor alinia politicii monetare a Băncii Naţionale a României (BNR), urmând să scadă în perioada următoare, estimează Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank. Instituţia pe care o conduce va aplica astfel de reduceri ale dobânzilor chiar de săptămâna viitoare, a declarat, ieri, domnia sa, cu prilejul unei conferinţe de presă. Totodată, Radu Gheţea a atras atenţia că acest lucru nu atrage implicit şi o creştere a cererilor de creditare. "Sunt posibile creşteri, însă acestea nu sunt influenţate doar de scăderea dobânzilor şi nu cred că vom observa schimbări radicale pe acest segment în perioada următoare", a spus şeful CEC Bank.

Instituţia de credit a înregistrat, la finele anului trecut, o creştere de aproximativ 8% pe segmentul de creditare al companiilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), a estimat Radu Gheţea.

"În timp ce în octombrie 2013 sistemul bancar înregistra un recul privind creditarea companiilor, aceasta fiind în creştere cu doar 3,38%, CEC Bank înregistra la acea vreme o urcare de 6,21%. Pentru ultima lună din an mă aştept la o creştere de circa 8%", a spus oficialul băncii. Potrivit domniei sale, banca a reinvestit în ultimii şapte ani 112 milioane de euro provenite din profitul obţinut în capitalizare. CEC a încheiat anul 2012 cu un profit brut de 33,5 milioane lei, în scădere cu 57% faţă de 2011, când profitul brut al băncii era de 78,1 milioane lei.

Deşi a afirmat că banca va încheia şi anul 2013 cu rezultate pozitive, Radu Gheţea a evitat să prezinte cifrele preliminarii privind profitul, preferând să aştepte rezultatele raportului de audit. Azi, surse guvernamentale, citate de Mediafax, au afirmat că CEC Bank a încheiat anul trecut cu un profit brut de circa 65 de milioane lei. Acest lucru ar însemna un profit net de 55-60 de milioane de lei, potrivit aceloraşi surse. Rezultatele oficiale vor fi diponibile însă abia în martie-aprilie. Fără a da cifre exacte, Radu Gheţea s-a arătat încrezător că instituţia financiară pe care o conduce se va clasa în top cinci bănci comerciale în ceea ce priveşte cota de piaţă, la sfârşitul lui 2013.

La finele lui 2012, CEC Bank ocupa poziţia a patra în clasamentul băncilor prezente în ţara noastră, după mărimea activelor, cu o cotă de 7,4% din total.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb