Atât anul trecut, cât şi în 2017 băncile au făcut şi continuă să facă eforturi nu pentru creşterea creditelor, ci pentru majorarea soldului acestora, a precizat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Domnia sa a precizat, într-un seminar dedicat educaţiei financiare, că împrumuturile noi au crescut cu mult mai mult decât soldul acestora: "Creditele noi au crescut, să spunem, cu 5 unităţi, în timp ce soldul - doar cu o unitate. Acest lucru vine atât ca urmare a rambursărilor, care sunt naturale, cât şi în urma curăţării masive a bilanţurilor. Dăm credite noi, dar nu acumulăm.
Pentru anul 2016 cred că există mai mult un recul, pe un anumit segment. Este o caracteristică a anilor de curăţare a bilanţurilor. Nu cred că în 2018 va fi la fel de vizibil acest fenomen, dar în 2017 - da.
Este o imagine care a arătat că sistemul bancar a făcut paşi înapoi sau a crescut puţin, deşi creditele noi au crescut".
În opinia domnului Gheţea, scăderea dobânziilor la creditele în lei şi situaţia împrumuturilor în franci elveţieni (CHF) au făcut ca oamenii să aibă mai multă încredere în creditele în lei, iar acest trend se va menţine: "Dacă vom ajunge să aderăm la euro, atunci şi veniturile şi cheltuielile se vor converti la euro. Acum, foarte puţini sunt cei care au atât veniturile, cât şi cheltuielile în euro".
Creditarea în lei a devenit mai competitivă, iar acest trend va continua pentru că elimină riscul valutar, consideră Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al ARB. Domnia sa a adăugat, răspunzând unei întrebări, că cele mai multe împrumuturi în lei sunt pe segmentul ipotecar, unde preponderente sunt creditele prin Programul Prima Casă. Nivelul împrumuturilor negarantate pentru consum a scăzut, având o dinamică negativă, a menţionat domnia sa, concluzionând că, faţă de anul 2009, soldul împrumuturilor ipotecare a crescut cu 7,7 miliarde euro, în timp ce creditele pentru consum au scăzut cu 7,2 miliarde euro, per total gradul de creditare rămânând oarecum constant, dar structura schimbându-se.
Sergiu Manea a conchis că, din păcate, astăzi, Prima Casă este un program absolut necesar pentru ţara noastră.
Bancherii au avertizat, în mai multe ocazii, în ultima perioadă, asupra riscului de creştere a dobânzii la creditele în lei, unii dintre aceştia opinând că atât băncile, cât şi clienţii trebuie să fie atenţi la acest aspect, iar alţii considerând că riscul nu este atât de mare şi că băncile îl pot absorbi, putând să-l transforme chiar în oportunitate.
Sergiu Oprescu a menţionat, recent: "Există o creştere a volatilităţii, iar aceasta presupune o atenţie sporită din partea celor care sunt responsabili de parcursul unor instituţii financiare. Trebuie să fim atenţi atât în calitate de instituţie financiară, cât şi la nivel de client. Este un mesaj pe care l-am transmis de mai multe ori în ultima perioadă: să nu uităm că, inclusiv în România, suntem în momentul de faţă la minime istorice cu ratele de dobândă, deci modul în care construim portofolii de active în această perioadă este important atât pentru noi, cât şi pentru clienţi, pentru că riscul ca această dobândă să crească în viitor este, în orice caz, mai mare astăzi, când suntem pe nivele de minim istoric, decât era în urmă cu, să zicem, patru ani, când ROBOR era 3-4% pe an. Evident că acum, când ROBOR la 3 luni este la 0,8%, riscul ca acesta să se aprecizeze este mult mai mare decât în urmă cu patru ani. Astfel de riscuri trebuie să le conştientizăm şi noi şi clienţii. Datoria noastră este să aducem aceste riscuri în faţa clienţilor şi să le explicităm".
Alţi bancheri consideră, însă, că acum este momentul relansării creditării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2017, 13:31)
"dam credite, dar nu acumulam" - este un non-sens, o aberatie ce spune Ghetea.
Emilia, iar ai inghitit o galusca fara sa pui nicio intrebare?