Consiliul Bursei a fost convocat, pentru astăzi, să discute despre continuarea procedurii de selecţie a noului director general, după ce, ieri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a avizat pe Radu Hanga în funcţia de membru al CA.
Unele voci vorbesc despre faptul că procesul de selecţie va fi reluat rapid, fiind căutată o soluţie locală, o persoană cu expertiză şi care a avut expunere externă.
După cum a scris recent ziarul BURSA, în anumite cercuri, este vehiculat intens numele lui Ciprian Păltineanu, pentru preluarea şefiei BVB.
Această propunere nu a fost prezentată oficial în Consiliul Bursei şi nu este clar dacă are susţinere de la toţi cei nouă membri ai CA.
Consiliul BVB aştepta, de trei luni, avizul pentru Radu Hanga, pentru a se putea reuni în formulă completă de nouă membrii. Acesta a susţinut interviul de evaluare la ASF, la finalul lunii septembrie, după ce fusese cooptat în CA-ul BVB la finalul lunii iulie şi confirmat de acţionari la AGA din septembrie.
Se pare că BVB va relua selecţia noului CEO, deşi, în septembrie, a intervievat trei candidaţi pentru funcţia de CEO, vacantată pe 21 august, la expirarea mandatului lui Ludwik Sobolewski. Cei trei candidaţi au fost Paul Prodan, Andre Cappon şi fostul director general Ludwik Sobolewski, ultimul înscris fără să îşi depună dosarul.
Conducerea BVB plănuieşte să discute astăzi şi despre bonusul lui Ludwik Sobolewski, pentru performanţa din 2017, de aproximativ 170.000 de euro, dar şi despre remuneraţia care i se cuvine, în baza clauzei non-combat din contractul său - echivalentă cu jumătate din salariu.
Se pare că preşedintele BVB Lucian Anghel ar vrea să îi dea lui Sobolewski suma aferentă clauzei non-combat, începând cu 21 august.
Iţele sunt însă încurcate, căci, la expirarea mandatului, Ludwik Sobolewski a spus că i s-a terminat contractul, dar nu şi mandatul, şi că, astfel îşi păstrează funcţia de director general. BVB a susţinut aberaţia, păstrându-l pe Sobolewski, pe site, la secţiunea care prezintă conducerea executivă.
Apoi, inepţia a devenit şi mai mare, când Sobolewski a anunţat BVB că demisionează din funcţia de director general, pe 17 octombrie.
Conform Codului Civil, contractul de mandat şi mandatul sunt unul şi acelaşi lucru, aşa că Sobolewski nu mai este director general al BVB din 21 august.
Dar, în mintea lui, Sobolewski a fost director general până pe 17 octombrie. Atunci, cum să încaseze clauza non-combat din urmă?
Potrivit contractului, Sobolewski este îndreptăţit la o plată lunară echivalentă cu jumătate din salariul său, care era de aproximativ 18.000 de euro, timp de doi ani de la expirarea mandatului.
BVB poate renunţa unilateral la această clauză, dar trebuie să îl notifice pe Sobolewski cu o lună înainte.
Pe perioada de "non-combat", fostul CEO se obligă să nu cumpere participaţii la companii similare cu BVB şi să nu ofere servicii similare altor companii cu acelaşi obiect de activitate. Clauza este valabilă în România şi în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Polonia.
Dacă directorul general încalcă această clauză, trebuie să returneze sumele pe care le-a încasat în baza acestei prevederi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2017, 05:05)
Poate e mai bine sa fie la bvb cineva din TLV; cota ei de piata ,dar si ca e o banca romaneasca,ne- ar da sperante.Sa speram ca am invatat suficient de mult din
greselile trecutului,sa nu le repetam!
2. Non-combat???
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2017, 08:50)
Doamne, da-i lui Anghel astazi prima sclipire de inteligenta din aceste mandata, pentru ca rau ne-ai mai pedepsit Doamne, si pe el si pe noi in anii astia de ridicari de bariere, si fa-l, Doamne, sa inteleaga ca am castiga un avantaj strategic urias pentru BVB daca o vreo alta bursa din regiune l-ar angaja pe Sobolewsky!!! Lasati-l fratilor sa se duca!....Radule neavizatule, fa tu cumva sa ajunga banii aia la Anghel, mai bine, poate o incetare de mandat inainte de termen nu ar fi cel mai rau lucru pentru cariera lui si ar pleca si cu ceva in traista...