Radu Hanga va fi preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru o perioadă de patru ani ce va începe, probabil, de la finele lunii ianuarie sau începutul lui februarie 2020, actualul preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) impunându-se clar la alegerile de ieri, care s-au încheiat mai rapid decât se preconiza.
Cu 68,96% din voturi pentru, din cvorumul de 81,74% întrunit ieri, Radu Hanga, ce este şi Senior Adviser al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania (TLV), i-a învins pe Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi pe Dragoş Neacşu, până de curând director la Erste Asset Management România.
De asemenea, ieri s-a configurat şi viitorul Consiliu de Administraţie al bursei noastre în care apar nume noi.
Mihaela Bîciu (Tradeville), Ştefan Szitas (SIF Transilvania), Răzvan Raţ (BRK Financial Group) şi Dragoş Neacşu sunt noii intraţi din board-ul BVB, în timp ce Claudiei Ionescu (BRD - Groupe Societe Generale), lui Octavian Molnăr (IFB Finwest), Robert Pană (Swiss Capital), Dan Paul şi Radu Hanga acţionarii BVB le-au acordat un nou mandat.
Este Consiliul care va lucra alături de Adrian Tănase, directorul general al BVB pentru dezvoltarea pieţei noastre de capital care, începând din toamna anului viitor va fi promovată în categoria celor emergente secundare de către agenţia londoneză FTSE Russell.
Acum, obiectivul cheie al noului board al operatorului pieţei va fi "creşterea vizibilităţii Bursei de Valori Bucureşti ca sursă de finanţare pentru companiile locale sau străine active în ţara noastră", ceea ce, pe lângă antreprenori, implică şi dezvoltarea comunităţii de investitori, după cum ne-a declarat Radu Hanga care a avut amabilitatea să ofere un interviu Ziarului BURSA chiar cu o zi înainte de alegeri.
Alte ţinte ale actualului preşedinte al AAF sunt redinamizarea activităţii de intermediere sau autorizarea şi demararea activităţii Contrapărţii Centrale şi a pieţei instrumentelor derivate - proiect esenţial pentru creşterea lichidităţii, obiective care se vor suprapune cu cele ale conducerii executive, printre care obţinerea statului de piaţă emergentă şi din partea agenţiei americane MSCI şi creşterea relevanţei pieţei noastre la 20% din PIB, faţă de 10% în prezent.
Ieri, la AGA, chiar din discuţiile dezvoltate în pauzele adunării se întrevedea victoria lui Radu Hanga, chiar dacă unii acţionari nu afirmau acest lucru în mod explicit.
Astfel, pe actualul preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri l-au votat cel puţin trei SIF-uri, administratori de fonduri de pensii Pilon II, dar probabil şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cărui candidat, Volker Potthoff, a fost retras cu doar câteve zile înainte de alegeri în condiţiile în care acesta nu depusese toate actele necesare pe baza cărora să-i fie evalută adecvarea candidaturii.
Lucian Anghel, cel care se află la cârma board-ului operatorului pieţei noastre de aproape opt ani nu a mai candidat nici pentru postul de preşedinte şi nici pentru un loc în Consiliul de Administraţie al BVB şi îşi va încheia cel de-al doilea mandat în ianuarie 2020.
Pe lângă Anghel, din actualul Consiliu nu au mai primit undă verde din partea acţionarilor Valerian Ionescu, Otto Naegeli şi Gabriel Marica.
Noul board al BVB, care se va instala la conducerea Bursei după ce membrii săi vor primi validările individuale de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi vor contracta asigurarea pentru răspundere profesională, vine într-un peisaj în care interesul pentru investiţiile prin piaţa de capital în ţara noastră este foarte redus, numărul intermediarilor în continuă scădere, iar listările companiilor în Piaţa Principală a BVB au încetat de la începutul anului trecut.
Este o situaţie pe care întreaga comunitate a pieţei de capital o doreşte schimbată, după aproape un sfert de veac de la reînfiinţarea bursei în ţara noastră în 1995, perioadă în care Bursa de Valori Bucureşti a făcut prea puţin parte din peisajul nostru economic.
Notă:
Radu Hanga este licenţiat în inginerie la Facultatea de Electrotehnică a Universităţii Tehnice din Cluj - Napoca (UTCN), are studii academice postuniversitare efectuate la Universitatea Babeş - Bolyai şi UTCN şi a urmat Programul MBA la Institutul Naţional de Dezvoltare Economică (INDE).
A debutat în industria financiară ca Analist la SSIF Broker, actualul BRK Financial Group, ocupând apoi funcţia de Ofiţer Piaţa de Capital la Banca Transilvania,Vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie la BT Securities, Şef Departament Piaţa de Capital la Banca Transilvania şi Director General la BT Asset Management SAI, printre altele.
Din 2017 este membru în board-ul Bursei de Valori Bucureşti.