Actualizare 22:17
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre rămâne în arest preventiv, decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fiind definitivă.
Judecătorii i-au respins lui Strutinsky contestaţia formulată împotriva deciziei prin care i s-a respins cererea de înlocuire a arestului preventiv cu a controlului judiciar.
În cazul lui Mazăre, Curtea Supremă a admis contestaţia procurorilor DNA, iar la rejudecare a respins cererea fostului primar al Constanţei de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
Mâine, tot la Înalta Curte se va judeca, începând cu ora 09.00, contestaţia DNA-ului formulată împotriva deciziei prin intermediul căreia Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky li s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
Această măsură preventivă a fost luată de judecătorii Curţii Supreme după ce au respins cererea DNA-ului de prelungire a arestului preventiv în dosarul celor doi.
(Elena Deacu)
---
Radu Mazăre, aflat în arest preventiv pentru luare de mită, a renunţat la calitatea de membru al PSD după ce, la mijlocul lunii martie, a demisionat din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Constanţa, iar în urmă cu câteva zile şi-a dat demisia şi din funcţia de primar, potrivit surselor din presă.
Secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a precizat că astăzi a aflat despre decizia luată de Radu Mazăre, iar, conform statutului partidului, acesta nu mai este membru PSD din momentul în care şi-a înaintat demisia.
La jumătatea lunii martie, Radu Mazăre a renunţat la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, iar vineri şi-a dat demisia şi din funcţia de primar al Constanţei.
Atribuţiile de primar au fost preluate de către viceprimarul Decebal Făgădău, după ce Mazăre, primar al Constanţei din 2000, a fost arestat preventiv şi suspendat din funcţie, prin ordin al prefectului.
Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci, a fost emis un mandat de arestare şi pentru Sorin Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.
Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).
Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 - 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanţa, într-un alt dosar în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanţa a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.