Radu Mazăre va fi cercetat în libertate

Anticorupţie / 18 martie 2015

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate

Mazăre: "Categoric nu mai candidez la primărie"

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, va fi cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a decis ICCJ.

Aceeaşi soluţie a fost dată şi pentru partenerul său Sorin Strutinsky, dar care este arestat deja într-o altă cauză.

Primarul Constanţei Radu Mazăre le-a declarat, marţi seară, jurnaliştilor, la plecarea de la sediul ICCJ, care judecă propunerea de arestare a procurorilor DNA pe numele său, că nu va mai candida, categoric, la primărie.

Întrebat despre condiţiile din arest, Mazăre a răspuns că a împărţit celula iniţial cu alte patru persoane, după care, în cursul nopţii, au mai fost aduşi trei deţinuţi, şi că a întâlnit "oameni destul de chinuiţi" în Arestul Poliţiei Capitalei.

El a mai precizat, la întrebările jurnaliştilor, că nu s-a întâlnit cu Horia Georgescu, dar chiar dacă s-ar fi întâmplat, nu i-ar fi reproşat acestuia ceva.

Întrebat dacă nu va mai candida la Primăria Constanţei, Mazăre a răspuns: "Aia categoric".

Primarul Radu Mazăre a fost adus la ICCJ, marţi după-amiază, pentru judecarea cererii de arestare preventivă, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii.

Primarul municipiului Constanţa a fost reţinut luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese (două infracţiuni), potrivit unui comunicat.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială, peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).

Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile lui Mazăre, referitoare la: impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanţi, şi tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului, mai spun procurorii.

Mazăre mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2006 - 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 - 2012, în aceeaşi calitate, Mazăre a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria Municipiului Constanţa şi o societate comercială la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky, arată anchetatorii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pericolul ca ar fugi in strainatate parca n-ar mai fi, ca s-a demonstrat ca acum, fiind in NATO, nu prea mai ai unde fugi fara sa fii urmarit, identificat si eventual adus inapoi. Dar intrebarea care-mi sta pe limba, referitor la toti cei care au fost arestati si sunt acum anchetati este: unde le este averea? De unde au ei bani pentru case, masini, vacante scumpe? Daca cumva au afaceri, de ce nu sunt publice, pentru a putea fi verificate? Asta ar albi oamenii publici, nu arestarile si chiar condamnarile! Pentru ca totusi, ce ne intereseaza pe noi daca ei sunt condamnati, peste 2-3 ani in cel mai bun caz? Nu cumva ar trebui sa ne intereseze partea materiala punitiva? Adica sa se identifice banii si sa se dea hotarari judecatoresti pentru confiscarea lor? Nu de alta, insa e clar ca se va putea face o diferentiere intre banii furati sau produsi din coruptie si abuz in serviciu, de cei facuti de catre eventualele buticuri sau magazine/restaurante ale acestor oameni de afaceri. Bineinteles asta dupa ce se verifica daca au platit taxele si impozitele pentru veniturile din buticuri, magazine, restaurante, hoteluri etc., toate pe care le-a detine ei si eventual le-ar administra prietenii lor... Dar ce aceste lucruri nu se pot verifica? Chiar asa o fi? Adica avocatii, bancile, nu pot fi obligate sa dea informatii privind clientii lor, pe baza hotararilor judecatoresti? Deci ajungem iar la judecatori si la justitie? Deci cum altfel sa recuperam aceste sute de milioane vehiculate de anchetatori si poate dovedite in justitie?

    Nemernicul asta n-are cum scapa nesanctionat de societate. Milioane de romani traiesc intr-o saracie lucie, asigurindu-i acestui nemernic din saracia lor conditii de viata de nabab. Este incredibil cum o tara intreaga poate asista incremenita la scalimbaielile indecente ale acestui pulifrici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb