Radu Puiu, XTB: "Creşterea Bitcoin, alimentată de discuţii despre ETF-urile spot şi decizii recente SEC"

Piaţa de Capital / 26 octombrie 2023

Radu Puiu, XTB: "Creşterea Bitcoin, alimentată de discuţii despre ETF-urile spot şi decizii recente SEC"

În ultima lună şi jumătate, am asistat la volatilitate semnificativă în piaţa activelor digitale, în special în ceea ce priveşte moneda principală, Bitcoin (BTC). Aceasta a înregistrat o creştere de peste 40% în acest interval de timp, trecând de la minimul de 24.880 de dolari atins pe 11 septembrie la 35.187 de dolari pe 24 octombrie. Ca rezultat, dominanţa Bitcoin a crescut la 53,2%.

În această perioadă, capitalizarea totală a pieţei criptomonedelor se ridică la o valoare impresionantă de aproximativ 1.270 miliarde de dolari, nivel care nu a mai fost atins din luna aprilie. Această cifră indică o creştere amplă de la începutul anului - aproximativ 59%.

Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, indicele Crypto Fear & Greed, indicator popular utilizat pentru a evalua starea emoţională a pieţei, a înregistrat fluctuaţii notabile în ultima vreme. În prezent, indicele se situează la 72, indicând o stare de "lăcomie".

"Valul de optimism este generat de discuţiile din ce în ce mai frecvente legate de ETF-urile spot. Deşi nu au primit încă aprobarea, acestea atrag tot mai mult atenţia pieţei, care începe să se întrebe când se va întâmpla acest lucru", precizează analistul XTB România.

La începutul săptămânii, optimismul din piaţa BTC a fost consolidat de Morgan Stanley. Analiştii au exprimat opinii relativ favorabile cu privire la perspectivele posibile de evaluare a BTC în lunile viitoare.

Sentimentul faţă de criptomonede a fost stimulat şi de creşterea numărului de rapoarte media care spun că Securities Exchange Commission (SEC) este pe cale să aprobe ETF-ul Bitcoin. Nu a fost făcută încă nicio confirmare oficială în acest sens. Totuşi criptomonedele rămân vulnerabile la riscul ştirilor.

Curtea de Apel din SUA a emis o decizie finală pe 23 octombrie în ceea ce priveşte disputa dintre Grayscale şi SEC. Comisia nu a făcut apel în mod corespunzător la decizia preliminară anunţată la 29 august 2023. Termenul limită pentru ca SEC să depună un apel a expirat pe 13 octombrie 2023. În consecinţă, decizia instanţei este o ordonanţă de reexaminare a cererii Grayscale de a transforma actualul fond Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) într-un ETF spot.

Hotărârea finală a instanţei nu echivalează cu aprobarea cererii ETF depuse de Grayscale. În documentul publicat pe 25 octombrie de către Curtea de Apel, se regăseşte doar o scurtă declaraţie potrivit căreia hotărârea preliminară din 29 august a devenit definitivă. Grayscale a declarat, după ce decizia a devenit definitivă, că intenţionează să continue să colaboreze îndeaproape cu SEC pentru a transforma actualul fond GBTC într-un fond spot ETF cât mai curând posibil. Prin urmare, aprobarea finală a ETF-urilor nu este încă o concluzie anticipată. Cu toate acestea, după cum se poate observa din reacţia de pe piaţă, există multe semne care indică o probabilitate ridicată a unei astfel de acceptări în următoarele luni. Acest lucru a fost agravat nu numai de victoria finală a Grayscale, ci şi de cererile actualizate ale altor fonduri.

Conform analistului XTB România, istoria arată că apariţia unui ETF pentru o anumită piaţă este un lucru net pozitiv pentru preţuri, în contextul în care Bitcoin a fost cel care a câştigat foarte puternic.

Pe 11 octombrie, 21shares & Ark a prezentat o actualizare a cererii sale. Documentul a inclus noi clarificări cu privire la gestionarea activelor ETF-ului solicitat şi la relaţia acestora cu alte acte corporative şi clienţi. Într-un interviu ulterior, Cathie Wood, CEO al Ark Invest, a dezvăluit că actualizarea a rezultat în urma unor discuţii bilaterale cu Comisia (SEC). Cererea celor de la 21shares & Ark este cu atât mai importantă cu cât a fost depusă pe iunie 2021, cu termen limită 10 ianuarie 2024.

Conform observaţiilor unor analişti internaţionali, se conturează perspectiva că toate cererile pentru ETF-uri legate de Bitcoin vor primi aprobare la moment dat. Radu Puiu identifică două motive solide care susţin această ipoteză.

"În primul rând, conţinutul cererilor depuse sugerează o similitudine notabilă cu cererea depusă de Blackrock. Când cel mai mare fond din lume şi-a depus oficial cererea, restul fondurilor i-au urmat exemplul. Având în vedere influenţa şi eficienţa Blackrock, nimeni nu avea de gând să rateze oportunitatea unui produs atât de profitabil cum ar putea fi un ETF Bitcoin. Această cale a fost urmată şi de 21shares & Ark, care şi-a actualizat cererea. Având în vedere similitudinea cererilor şi a argumentelor, ar fi greu de justificat acceptarea unei cereri şi prelungirea celorlalte. Un al doilea argument argument este însăşi problema accesului pe piaţă. Din motive evidente, primul ETF ar avea un avantaj mai mare în construirea unei poziţii pe piaţă şi în dictarea valorii comisioanelor", arată analistul XTB România.

Şi Ethereum (ETH), a doua cea mai mare criptomonedă, a înregistrat o performanţă puternică în ultima săptămână, crescând până la 1.800 de dolari. Preţul monedei a avansat cu 19% începând de la minimul atins pe 12 octombrie, la 1.500 de dolari.

Având în vedere interesul tot mai mare al retailerilor şi al instituţiilor, mulţi deţinători de ETH sunt optimişti în privinţa atingerii nivelului de 2.000 de dolari înainte de sfârşitul anului.

În cele din urmă, ieşirile recente de capital de pe principalele burse de criptomonede, precum cele peste 500 de milioane de dolari de pe Binance în 24 de ore, semnalează faptul că traderii îşi mută activele în depozite sigure în aşteptarea creşterii preţurilor criptomonedelor. Creşterea preţurilor a dus, de asemenea, la lichidarea unor poziţii short în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari.

Următorul halving al Bitcoin (BTC), un eveniment semnificativ care se desfăşoară o dată la patru ani şi care va duce la reducerea cu 50% a recompenselor BTC pentru generarea criptomonedei, se va produce în aprilie 2024.

Potrivit directorului general al Binance, Changpeng Zhao, lunile şi anii care urmează după halving sunt cei în care BTC ar putea atinge noi maxime istorice, citând date şi evenimente din trecut.

"Pe termen scurt, însă, ritmul procesului de aprobare a ETF-ului Bitcoin spot în SUA rămâne incert. În plus, există potenţialul ca deţinătorii GBTC şi diversele fonduri să vândă Bitcoin, ceea ce ar putea exercita o presiune descendentă asupra preţurilor", precizează analistul XTB România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. “cresterea” sub bula trecuta = long crash inca!

    e ca si cum ai spune Italia ap 2 camere 96 mii azi nici 36 mii 

    s c c r et 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb