Radu Soviani îl vede pe Nicu Marcu drept un fel de "Midas al fraudei" (I)

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2021

Nicu Marcu

Nicu Marcu

Nicu Marcu, actualul pre­şedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), este caracterizat de către jurnalistul economic Radu Soviani drept un fel de "Midas al fraudei", cum de altfel îl şi numeşte într-unul din episoadele publicate de jurnalist pe blogul său.

Midas este un personaj care, în mitologia greacă, este cunoscut pentru puterea de a preface în aur tot ceea ce atingea. Dar, imaginea pe care o proiectează Soviani despre Nicu Marcu este a unui personaj bine înşurubat la funcţii publice, cu o carieră academică bazată îndeosebi pe fraude. Cu toate că este posibil ca poza creionată de jurnalistul economic să fie puţin deformată, în fond Soviani prezintă numai aspecte negative despre Marcu, multe din cele scrise sunt dovedite şi pot fi probate de oricine.

Nicu Marcu a ajuns preşedinte ASF în luna iunie a anului trecut printr-un troc politic, în urma căruia Victor Ponta a reuşit să îşi impună socrul, Ilie Sârbu, ca vicepreşedinte al Curţii de Conturi, spune Soviani. Iar una dintre primele decizii ale preşedintelui ASF a fost să îşi aducă alături un general SRI, George-Viorel Voinescu, ca director de cabinet.

"Este discutabil dacă SRI şi-a adus prin generalul Voinescu (şi ceilalţi) un Preşedinte ASF sau un Preşedinte ASF şi-a adus ca şef de cabinet un general SRI, întrucât se presupune că ASF este o autoritate autonomă şi independentă. Eu înclin să cred în prima variantă, având în vedere că ASF a mai fost condusă de o persoană de încredere a fostei securităţi, în persoana fostului lucrător din comerţul exterior, Mişu Negriţoiu", scrie Radu Soviani pe blogul său.

De la absolvirea facultăţii la Craiova la 29 de ani la "Doctor Honoris Causa" al Universităţii Politehnice din Bucureşti

CV-ul actualului preşedinte ASF are, de la momentul presupus al încheierii liceului şi până la începerea studiilor la Universitatea din Craiova, o gaură de şase ani, Nicu Marcu începând facultatea în 1992, când avea 24 de ani şi finalizând-o în 1997, la 29. Apoi, urmează Facultatea de Drept (2002 - 2006) tot la Craiova, unde a făcut şi un doctorat în contabilitate (2000 - 2004). Toate acestea în timp ce lucra la Ocolul Silvic Calafat, la Inspectoratul Silvic Teritorial Craiova, dar mai ales era director economic la Bucureşti între 2003-2004, după cum arată jurnalistul pe blogul său.

Între 2006 şi 2009, Nicu Marcu urmează cursuri la Colegiul Naţional de Apărare şi Institutul Naţional de Diplomaţie - de fapt Institutul Diplomatic Român, conform unui CV mai vechi a lui Marcu, studii care în CV-ul de pe site-ul Autorităţii nu mai apar.

Odată cu obţinerea diplomei de la Colegiul Naţional de Apărare (în 2007), instituţie apropiată SRI-ului, Marcu decolează şi este plasat în "liga mare", scrie Radu Soviani.

Astăzi, conform CV-ului, pe lângă funcţia de la ASF, Marcu este profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), Director al Şcolii Doctorale de Economie II din cadrul ASE şi Cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, iar între octombrie 2017 şi iunie 2020 a fost Vicepreşedinte al Curţii de Conturi. În trecut, Nicu Marcu a mai fost Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaţilor, cadru universitar la Craiova, Preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, Director la ANAF, etc. Din 2019 este "Doctor Honoris Causa" al Universităţii Politehnice din Bucureşti.

"În calitate de secretar general al ANAF, imediat după numire, devine şi semnatar de protocol secret cu un serviciu secret, semnând acest protocol, alături de un general de serviciu secret (implicat în crime împotriva umanităţii în şi după 1989)", spune Soviani, care prezintă un document în acest sens pe blogul său.

Coform jurnalistului economic, cel puţin cariera academică a preşedintelui ASF este un şir de fraude.

Primul articol ştiinţific scris de Nicu Marcu ca unic autor este furat, spune Soviani

Potrivit CV-ului său, în 2001, Nicu Marcu devine cadru asociat la Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova, apoi lector, conferenţiar şi din 2012 profesor universitar. În tot acest timp, Nicu Marcu semnează zeci de articole "ştiinţifice", într-o limbă pe care nu o cunoaşte, spune Soviani, deoarece până în 2017, actualul preşedinte al ASF era utilizator debutant al limbii engleze. În CV-ul de la ASF, preşedintele Autorităţii are 14 cărţi publicate, 32 de articole în reviste ISI Thompson, 26 de articole publicate în reviste de specialitate indexate de cel puţin două baze de date cunoscute şi altele. De asemenea, este utilizator experimentat în ceea ce priveşte limba engleză, un salt brusc faţă de nivelul de debutant, ce apare într-un CV din 2017.

Dar, din zecile de articole ştiinţifice în limba engleză, foarte puţine sunt scrise ca unic autor de Nicu Marcu, spune Soviani, care pe blogul său ataşează o imagine dintr-un CV mai vechi a lui Marcu, unde sunt trecute zece cărţi publicate şi 28 de articole în reviste ISI Thompson. Jurnalistul economic a identificat doar trei articole, dar spune că este posibil să fie patru. Iar primul articol scris de preşedintele ASF ca unic autor este un articol furat, suţine Soviani. Articolul lui Marcu se numeşte "Romanian's Exchange Policy towards its European Monetary Union Membership - Prospects and Challanges", a apărut în publicaţia oficială a Institutului de Prognoză Economică (IPE) şi este scris într-o engleză perfectă. În realitate, o parte este copiată dintr-o publicaţie apărută în 1997, "EMU and the International Monetary System", avându-i ca editori pe Thomas Krueger, Paul R. Masson şi Bart Turtleboom, reiese din relatarea lui Soviani, care adaugă că lucrarea nu se află în bibliografia articolului lui Marcu. A doua carte din care preşedintele ASF copiază în articol este Current Developments in Monetary And Financial Law, volumul II, publicat de FMI în 2003, iar a treia sursă este un comunicat de presă al Băncii Central Europene referitor la aderarea Sloveniei la zona Euro. Niciunul din aceste materiale nu se găseşte în bibliografia articolului lui Marcu. BURSA a verificat cele scrise de Soviani şi sunt conforme cu realitatea.

Preşedintele ASF şi-a obţinut titlul de profesor universitar la o pseudo-universitate, care a funcţionat cu acreditare mai puţin de trei ani

Nicu Marcu a obţinut titlul de profesor în 2011 la o pseudo-universitate, intitulată "Universitatea Financiar-Bancară", care a funcţionat cu acreditare mai puţin de trei ani, nu a scos nicio generaţie de licenţiaţi şi a fost închisă după prima evaluare, mai scrie Radu Soviani pe blogul său. Conform jurnalistului economic, actualul preşedinte al ASF şi-a obţinut titlul de profesor în urma unor articole în engleză, publicate în revista românească "Metalurgia Internaţional", indexată ISI Thompson, dar care s-a dovedit a fi o escrocherie. Mai mult, Nicu Marcu ajungea să facă parte din "Consiliul Consultativ al revistei", după ce într-un singur an, 2009, publicase unsprezece articole "ştiinţifice", iar în tot acest timp a avut cam patru locuri de muncă, după cum reiese din materialele publicate de Soviani.

Metalurgia International era o escrocherie ce a fost devoalată de trei sârbi, care au trimis revistei spre publicare un articol fără absolut niciun sens, oferind încă de la început, inclusiv prin poze, indicii că este vorba despre o farsă. Au scris numai trăsnăi în articol, iar la bibliografie este trecut un vestit star porno, Slobodan Milosevic (fost preşedinte iugoslav, condamnat pentru crime împotriva umanităţii) cu o lucrare intitulată "Despre teoria grupurilor constructive", pe Silja - denumirea în limba sârbă a personajului Goofy din desenele Walt Disney, Michael Jackson, matematicianul Laplace (decedat în 1827, dar citat cu o "lucrare" din 2013) şi chiar pe pe Alan Sokal, cunoscut ca autorul "farsei Sokal" care a demonstrat în 1996 că în revistele ştiinţifice pot să apară "trăznăi. Conform celor afirmate de sârbi în Der Spiegel, a doua zi după ce au trimis articolul, au primit răspunsul de acceptare pentru publicare, după ce vor plăti 290 de euro. Revista Metalurgia, care-l avea în board pe Nicu Marcu, a fost scoasă în urma scandalului din listele ISI.

Nicu Marcu a devenit "Doctor Honoris Causa" cu articole furate, spune Soviani

În data de 17 iulie 2019, Universitatea Politehnică Bucureşti îl face pe Nicu Marcu "Doctor Honoris Causa", dar conform lui Radu Soviani, actualul preşedinte al ASF şi-a obţinut titlul prin două articole furate, parţial sau total.

Primul articol, scris într-o engleză impecabilă, este despre modelări matematice, fiind asumat de Marcu în calitate de prim autor şi publicat într-o revistă de specialitate dedicată matematicilor superioare (domeniu care nu a avut tangenţă cu Marcu la Craiova), scrie jurnalistul economic. Articolul este din 2012, co-autor este profesorul Giovani Molica Bisci, cercetător reputat în domeniul ecuaţiilor neliniare, iar materialul reprezintă de fapt munca profesorului Bisci, care este asumată de Marcu, spune Soviani. Jurnalistul a verificat contribuţia lui Nicu Marcu la articol chiar cu profesorul Giovani Molica Bisci, iar din răspunsurile primite de la Bisci, concluzia lui Soviani este că actualul preşedinte al ASF nu a avut vreo contribuţie relevantă la articolul pentru care a fost făcut "Doctor Honoris Causa". De fapt, în interpretarea jurnalistului, Bisci spune că Marcu habar n-avea ecuaţii neliniare, a încercat să înţeleagă ceva dar nu a înţeles nimic.

Şi al doilea articol, din 2013, care de asemenea include modele matematice, este semnat/furat, spune Soviani, pentru că în mod cert este scris de Marius Cristian Acatrinei. Acesta are istoric ştiinţific în ceea ce priveşte modelele matematice şi este acum angajat la ASF. Pe lângă Nicu Marcu, în articol este trecut ca al doilea autor un profesor de litere de la Universitatea din Târgu Jiu, deci fără legătură cu matematica, un alt semn al fraudei, spune Soviani. Marius Acatrinei nu i-a răspuns jurnalistului economic la întrebări referitoare la investigaţie.

Soviani: "Marcu a primit o bursă de 92.000 de lei de la Academia Română pentru care se face suspect de fraudă financiară"

După ce şi-a obţinut titlul de conferenţiar universitar la Universitatea din Craiova din 2008 invocând un articol furat, arată Soviani, Marcu devine în 2012 membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - instituţia care ar fi trebuit să devoaleze fraude ştiinţifice şi să acorde/retragă titluri ştiinţifice "de la universităţi JUNK pe baza unor articole din reviste JUNK". Poziţia o păstrează până în 2016, după ce în 2014 devine conducător ştiinţific de doctorat. Tot în 2016, la 8 ani de la primul articol furat, Marcu devine Directorul Şcolii Doctorale Economie II de la ASE Bucureşti. Soviani mai demonstrează cum, la debutul marii sale cariere "ştiinţifice", adică înainte de 2009, Marcu a copiat mai multe texte din lucrări internaţionale pe care le adaugă la propriile lucrări, fără a le menţiona la bibliografie.

Soviani mai arată că Nicu Marcu a ajuns preşedinte al ASF motivând, în locul experienţei obligatorii prin lege de minimum 8 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credite şi pieţei de capital, faptul că "din punct de vedere academic am predat şi predau analiză economico-financiară în calitate de cadru didactic universitar, iar în ceea ce priveşte calificarea practică am fost contabil şef, director economic, secretar general al ANAF, acum fiind şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi".

Totodată, potrivit lui Soviani, Marcu a primit în 2011 şi 2012 o bursă de la Academia Română (!) în valoare de 92.000 de lei (4.000 de lei/lună) în urma căreia trebuia să livreze mai multe articole ştiinţifice care să fie publicate în reviste cotate ISI Thompson. Nicu Marcu nu a publicat însă niciun articol ISI Thompson, ba chiar a încălcat şi alte obligaţii contractuale ale bursei, iar Soviani arată că Marcu se face suspect de fraudă financiară, din fonduri europene - de asemenea fiind obligat la restituirea sumei. Totodată, doar într-unul din cele trei articole realizate de Marcu ("fără valoare ştiinţifică") acesta este autor unic. Soviani arată de asemenea că a cerut mai multe informaţii şi documente de la Academia Română în legătură cu bursa de 92.000 plătită lui Nicu Marcu, informaţii şi documente pe care spune că le va publica când le va primi. Menţionăm că în iulie 2019, Nicu Marcu a primit de la Universitatea Politehnica din Bucureşti titlul de Doctor Honoris Causa. Paul Stănescu, cel care i-a garantat susţinerea PSD pentru funcţia de preşedinte al ASF, apare de altfel în poza de grup de după decernarea titlului de Doctor Honoris Causa.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Ce spune SOVIANI ESTE ADEVARAT SI DOCUMENTAT. BOMBA CU DOCTORATULUI LUI MARCU LA FACULTATEA FANTOMA VA EXPLODA. TIC-TAC….

    1. ...

      ...

      Soviani stie!!! Bine! Si e documentat in ce scrie. Marcu se incadreaza perfect in profilul omului de bază.... preferat si f des vazut in funcție publică... fara multa minte, carte, dispus sa parvină .... academii, doctorate, facultăți la kg, functii ... iar asta cu Metalurgia internațional:))) e tare de tot

    Dacă afirmațiile sunt veridice ar trebui ca acest domn, într un gest de minimă onoare, să și prezinte demisia. După mai bine de 30 ani trăim în aceiași minciună...

    Groaznic

    1. Ascensiunea fulminantă a acestui individ este dovada elocventă a condiției sine qva non a ascensiunii sociale în colonie: apartenența la serviciile secrete, conduse de facto de puterile coloniale. Valoarea profesională și umană este o entitate neglijabilă. Cel mai probabil, se fabrică câte un cv pentru fiecare băiat cu ochi albaștri care este promovat. Sistemul e putred în integralitatea lui și va intra în colaps, dar nu înainte de a nu mai rămâne piatră pe piatră din evomomia vandalizată a coloniei-scopul acestor gherțoi este jaful și distrugerea țării.

      ...

      Aici nu este vorba doar de colonie ci pur si simplu de un Bantustan condus de serviciile secrete are marilor licurici la care se adauga un licurici mai mic, dar tare-n dinți. Serviciile "secrete" ale Bantustanului sint integrate in cele straine si sint participante active la jaf din 1990 incoace. Dupa o lovitura de stat anti-romaneasca la ce sa ne mai asteptam?

      Vae victis! 

    ... acest Soviani , latra permanent ca un caine ranit ! cand lua el de la ASF zeci de mii de euro pe luna , atunci

    totul era OK ! acum , cand nu este decat un latrator obscur , musca pe toata lumea !  

    1. Face asta mai puțin adevarate dezvăluirile lui Soviani? Nu. Ele rămân valabile și bine documentate. Ce legătura este între opinia ta despre Soviani și frauda doctorală a lui Marcu pe care o demonstreaza ? Niciuna.

      Radu vroia sa spuna ca Soviani nu e mai bun ca Marcu si nici Marcu nu e mai bun ca Soviani !

      Pana la urma , ce persoana corecta , integra si onesta , ajunge sa ocupe functii publice , inclusiv la ASF ?!?! Niciuna ! 

      Alina, acesta nu este un moment al judecatii in care sa cantarim care dintre ei este mai bun sau mai curat.

      Nu. 

      Aici vorbim despre un functionar public corupt, in exercitiu, iar discutia nu este platonica, ci te zgaltaie din pricina revoltei. 

      Soviani are voie sa scrie, iar Marcu trebuie sa-si dea demisia.

      Acum intelegi despre ce e vorba? 

      Nu, nu inteleg. Dar zic ca tu esti corupt.Sunt zgaltait din pricina revoltei si vreau sa-ti dai demisia! Pardon, anonimule TREBUIE sa-ti dai demisia. Da ori ba? Ca vad ca esti foarte imperativ, anonimule!

    Sunt surprins neplăcut sa vad iar opiniile lui Radu Soviani în BURSA. MAKE, te rog nu-i mai da spațiu lui Soviani în Bursa! E compromis total după ce a fost sluga lui Dinu Patriciu la Money Chanel! Chiar dacă ar avea dreptate cu Nicu Marcu, e mult sub acesta. Păcatele lui Soviani nu pot fi spălate cu nimic. A supt poate sute de mii de euro de la Dinu Petriciu ( bani negri), pe care nu-i poate spala cu toate cunoștințele lui economice. Hotul ramane hot, indiferent de diploma de facultate și pregătirea profesionala. Soviani l-a ajutat pe Patriciu sa manipuleze piața bursiera din România și nu cred ca dezinteresat! Soviani, lasă-ne! MAKE, crezi ca un Soviani în locul lui Nicu Marcu ar fi mai bun? Te rog, nu-l ajuta sa se ridice din rahatul în care s-a băgat cu Dinu Petriciu. Patriciu a înșelat mulți romani, iar Soviani l-a ajutat, promovând-i hoțiile la Money Chanel.

    1. ...

      Make, ia banii de la Soviani si imbata-te!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb