RADU ZILIŞTEANU: "Investitorii imobiliari s-au mutat în Asia, după evenimentele din Cipru"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 7 ianuarie 2014

"Investitorii imobiliari s-au mutat în Asia, după evenimentele din Cipru"

"Nu vom asista la un reviriment al pieţei imobiliare autohtone, în 2014"

Mulţi investitori imobiliari s-au reorientat către zone asiatice precum Singapore, Macao, Taiwan sau Hong Kong, retrăgându-şi banii din băncile europene şi/sau plasamentele din statele UE, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Cipru, după cum ne-a spus expertul imobiliar Radu Zilişteanu, doctor în economie.

Potrivit domniei sale, o parte dintre investitorii imobiliari care au acţionat din timp pentru a nu fi afectaţi de bail-in erau prezenţi şi în ţara noastră.

Statele membre ale Uniunii Europene şi Parlamentul European au aprobat, în urmă cu trei săptămâni, salvarea băncilor falimentare prin bail-in, adică prin utilizarea sumelor negarantate ale deponenţilor, după ce, în primăvara anului trecut, două bănci cipriote aflate în stare de faliment au folosit peste 50% din depozitele persoanelor fizice şi juridice care depăşeau 100.000 de euro.

Referitor la reacţia investitorilor imobiliari, Radu Zilişteanu ne-a declarat: "În general, marii investitori imobiliari sunt foarte educaţi şi conectaţi la realităţile financiar-bancare şi iau măsurile corespunzătoare atunci când se întâmplă lucruri în piaţă cum ar fi cele adoptate pentru salvarea băncilor falimentare.

Foarte mulţi investitori au fost speriaţi de ceea ce s-a întâmplat în Cipru, acesta fiind, de fapt, un experiment pentru ceea ce urmează să se întâmple în Europa. Băncile din Cipru aveau foarte mulţi deponenţi dintre investitorii imobiliari şi mai ales dintre cei din spaţiul ex-sovietic. Oamenii de afaceri, gândindu-se că şi în Europa s-ar putea întâmpla acelaşi lucru ca în Cipru, şi-au luat măsurile necesare încă de atunci, prin mutarea conturilor în afara spaţiului european şi chiar prin relocarea plasamentelor.

Acest comportament de aversiune faţă de riscurile presupuse de perioade de turbulenţe este unul specific crizei. Uşor, uşor, Cipru încetează să mai fie un paradis fiscal".

În aceste condiţii, expertul imobiliar consideră că măsurile de bail-in aprobate de instituţiile europene nu vor afecta piaţa noastră de profil.

În prezent, nu mai există fonduri atât de mari care investesc în România, ne-a spus Radu Zilişteanu, adăugând că, pe segmentul rezindenţial, sunt foarte multe unităţi locative nevândute şi că apetitul investitorilor pentru noi investiţii nu se manifestă.

"Pe segmentul comercial, sunt câteva mall-uri care se află în construcţie, dar nu există premise că vreunul dintre acestea va deveni funcţional în acest an. Piaţa spaţiilor de birouri nu a fost atât de instabilă anul trecut, cu unele excepţii de relocare în spaţii mai mici şi zone mai ieftine", potrivit domnului Zilişteanu.

În acelaşi timp, cererea solvabilă din sector a scăzut, iar băncile sunt din ce în ce mai prudente în acordarea de credite, percepând domeniul imobiliar ca pe unul cu potenţial mare de risc. Acestea sunt alte două motive pentru care previziunile nu sunt optimiste.

Radu Zilişteanu ne-a mai spus: "Am putea asista la un oarecare reviriment pe piaţa terenurilor agricole, ca urmare a valurilor mediatice în acest domeniu. Nu cred că reglementările care dau posibilitatea vânzării terenurilor agricole către persoanele fizice străine vor avea vreun efect care să ducă la o evoluţie pozitivă, întrucât cine dorea să cumpere astfel de imobile o putea face şi în trecut, prin înfiinţarea unei societăţi comerciale în acest sens. Segmentul terenurilor construibile nu-şi va reveni, însă".

Domnia sa subliniază că nu vom asista la un reviriment pe piaţa imobiliară în 2014, întrucât acest sector depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă în întreaga economie, unde previziunile de creştere sunt de sub 2%, iar indicatorii imobiliari (preţurile medii şi numărul de tranzacţii în unitatea de timp) reacţionează cu o întârziere de 6-12 luni faţă de momentul în care economia înregistrează o creştere semnificativă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. da, foarte educati speculantii imobiliari, de parca nu de la ei a pornit criza... Mare paguba ca au plecat de la noi sa ridice preturile artificial in alta parte...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb