Raiffeisen Bank îşi prezintă Raportul pentru obligaţiunile verzi emise în 2021 şi lanseaza Cadrul pentru Obligaţiunile Sustenabile

G.D.
Bănci-Asigurări / 25 mai 2022

Raiffeisen Bank îşi prezintă Raportul pentru obligaţiunile verzi emise în 2021 şi lanseaza Cadrul pentru Obligaţiunile Sustenabile

Raiffeisen Bank a publicat primul său Raport pentru obligaţiunile verzi, emise în 2021 şi Cadrul pentru Obligaţiuni Sustenabile, prin care banca va aloca fonduri atrase prin emisiuni de obligaţiuni sustenabile, verzi sau sociale, către proiecte durabile, aliniate strategiei sale de sustenabilitate - clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, de eficienţă energetică, transport şi agricultură ecologice, proiecte de prevenire şi control al poluării, economie circulară, administrarea durabilă a resurselor de apa, dar şi proiecte sociale - acces la servicii esenţiale de sănătate, educaţie şi infrastructură, locuinţe accesibile şi finanţarea intreprinderilor mici şi mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel naţional, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în 2021, în premieră pentru piaţa românească de capital, Raiffeisen Bank a plasat cu succes primele două emisiuni de obligaţiuni verzi în lei listate vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar şi cea mai mare emisiune corporativă plasată şi listată la BVB.

Valoarea totală a creditelor eligibile verzi alocate pentru primul an a fost de 150 milioane de euro, reprezentând peste 2.000 de credite si 46% din suma totală a celor două emisiuni de obligaţiuni verzi (325 milioane de euro), diferenţa fiind alocată către active lichide de calitate ridicată, în conformitate cu Cadrul pentru Obligaţiuni Verzi al Raiffeisen Bank.

Finanţările pentru clădiri verzi - locuinţe, spaţii logistice şi de depozitare, clădiri de birouri şi unităţi de producţie - au reprezentat cea mai mare pondere din împrumuturile verzi alocate (peste 97%), iar finanţările pentru transport ecologic şi agricultura durabilă au completat diferenţa. Reducerea anuală estimată a emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG) generată de portofoliul de credite verzi alocate se ridică la 1.985 tCO2, echivalentul a 1.026 de autoturisme conduse timp de 1 an sau 11,6 milioane de kilometri parcurşi.

"Anul 2021 a marcat o premieră pentru sectorul bancar din România şi pentru noi - am fost prima bancă care am emis obligaţiuni verzi şi am deschis drumul pentru piaţa locală a finanţărilor verzi. În acest an, continuăm călătoria şi facem tranziţia către obligaţiunile sustenabile cu scopul de a finanţa proiecte eligibile care să asigure tranziţia către o economie durabilă.", a spus Zdenek Romanek, preşedinte şi CEO la Raiffeisen Bank.

"Tranziţia către obligaţiuni sustenabile reprezintă un pas firesc în strategia asumată de Raiffeisen Bank de a susţine finanţarea responsabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător. După succesul înregistrat în 2021 cu emisiunile de obligaţiuni verzi, suntem convinşi că prin emisiunile viitoare de obligaţiuni sustenabile vom accelera dezvoltarea portofoliului nostru de finantari durabile, oferind mai multe şanse clienţilor noştri de a diminua impactul asupra schimbărilor climatice si sustinand in acelasi timp procesul de convergenta catre o economie mai rezilienta, incluziva din punct de vedere social si competitiva. În aceeaşi linie, putem confirma interesul investitorilor pentru portofoliile de proiecte verzi, combaterea schimbărilor climatice aflandu-se în topul priorităţilor de sustenabilitate în rândul acestora.", a declarat Romulus Mircea, director Managementul Bilanţului şi al Portofoliului la Raiffeisen Bank.

Cadrul pentru Obligaţiuni Sustenabile a fost evaluat de către agenţia de rating ESG (Environment, Social and Governance), Sustainalytics, care a confirmat credibilitatea si impactul pozitiv asupra mediului al proiectelor eligibile definite in Cadru, precum si alinierea sa cu cele mai ridicate standarde de piata (Principiile ICMA pentru obligaţiuni sustenabile, verzi si sociale). Sustainalytics, parte din grupul Morningstar, este unul dintre liderii globali în domeniul cercetării ESG, derulând activităţi de cercetare şi analiza care permit investitorilor, băncilor şi altor instituţii din mediul financiar global să ia decizii informate atunci când îşi construiesc şi implementează strategiile de investiţii, subliniază sursa citată.

Astfel, Cadrul pentru Obligaţiuni Sustenabile va contribui la atingerea a 7 dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU):

SDG 2 - Eradicarea foametei

SDG 7 - Energie curată şi la preţuri accesibile

SDG 8 - Muncă decentă şi creştere economică

SDG 9 - Industrie, inovaţie şi infrastructură

SDG 11 - Oraşe şi comunităţi sustenabile

SDG 12 - Consum şi producţie responsabile

SDG 13 - Acţiune pentru schimbările climatice

SDG 15 - Viaţa terestră

Raiffeisen Bank oferă servicii universale de banking pentru 2,3 milioane de clienţi persoane fizice, 110.000 de IMM-uri şi 5.200 de companii mari şi medii. Peste 1,1 milion de clienţi digitali folosesc aplicaţiile Raiffeisen Smart Mobile sau Raiffeisen Online. Banca are 4.700 de angajaţi şi o reţea de peste 300 de agenţii în toată ţara, aproximativ 1130 de ATM-uri şi MFM-uri (din care 250 MFM euro) şi 26.400 de POS-uri, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb