Raiffeisen Bank Austria se pregăteşte să depună o plângere constituţională împotriva unei legi croate care declară mii de împrumuturi ale cetăţenilor croaţi nule, a declarat azi un purtător de cuvânt al băncii, potrivit Reuters.
Parlamentul croat a adoptat la începutul lunii o lege pentru a proteja debitorii locali împotriva împrumuturilor denominate în euro promovate şi furnizate de sucursalele creditorului austriac, conform sursei.
Aceste bănci nu au fost licenţiate să opereze în Croaţia şi nu au îndeplinit cerinţele pentru a examina în mod adecvat capacitatea debitorilor de a rambursa împrumuturile, potrivit parlamentarilor.
Raiffeisen consideră acuzaţiile neîntemeiate şi vrea să lupte împotriva legii în instanţă. Un purtător de cuvânt al grupului bancar cooperativ din Austria a declarat: "Credem că legea este neconstituţională". "Raiffeisen va depune o plângere constituţională în Croaţia împotriva legii în cursul acestei luni".
Circa 3.000 de împrumuturi în chestiune, în valoare totală de circa 200 de milioane de euro (230 de milioane de dolari), au fost acordate debitorilor croaţi de către mai multe bănci regionale Raiffeisen din provincia Styria din sudul Austriei cu circa 10-15 ani în urmă, potrivit purtătorului de cuvânt.
Circa jumătate din debitori au dificultăţi în a plăti banii înapoi, însă Raiffeisen le-a oferit condiţii favorabile pentru a-şi îndeplini obligaţiile, conform acestuia.
Banca a vândut bunurile debitorilor depuse ca garanţii pentru a-şi primi banii înapoi în multe cazuri. Purtătorul de cuvânt a respins acuzaţiile că debitorii au devenit ţinte de sechestrări, după ce nu au putut rambursa împrumuturile.
Băncile Raiffeisen care acordă împrumuturile nu au nevoie de o licenţă bancară croată, deoarece fiecare împrumut a fost încheiat în Austria în conformitate cu legislaţia austriacă, conform purtătorului de cuvânt: "Fiecare împrumutat croat a venit în Austria şi a semnat contractul la faţa locului".
Şeful băncii centrale din Austria, Ewald Nowotny, sosit în Croaţia pentru a media situaţia dintre Croaţia şi Raiffeisen, cere părţilor să pună capăt disputei şi să se concentreze pe găsirea de soluţii individuale, fiindcă "O astfel de lege poate avea un impact negativ asupra ofertei de credit într-o astfel de ţară".