Raluca Turcan, veriga slabă din lanţul PNL în scandalul azilelor groazei

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2023

Raluca Turcan, veriga slabă din lanţul PNL în scandalul azilelor groazei

Actualizare - Referitor la acuzaţiile aduse la adresa domniei sale de cei de la USR Sibiu şi PSD Sibiu, Raluca Turcan, ministrul Culturii, a declarat pentru ziarul BURSA:

"Autorizarea funcţionării azilului din Voluntari a fost făcută în temeiul legii, la dosar existând toate documentele necesare. Nu aveam cum să refuz semnarea avizul de funcţionare. Faptele reprobabile care s-au petrecut acolo, s-au petrecut ulterior, în cursul desfăşurării activităţii, probabil pe baza unei conivenţe existente între cei care administrau centrul respectiv şi cei de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi de la alte instituţii publice. În ceea ce priveşte afirmaţiile potrivit cărora la nivelul Guvernului s-ar fi primit încă din anul 2021 sesizări legate de activitatea respectivului azil, menţionez că atât timp cât am fost ministru în guvernul Cîţu nu am primit nicio sesizare. Dacă aş fi primit o astfel de sesizare, vă rog să mă credeţi că aş fi verificat urgent situaţia, pentru că eu sunt unul dintre oamenii politici care au insistat să avem cât mai multe instituţii care să se ocupe cu adevărat de îngrijirea persoanelor vârstnice şi să le ofere în mod real asistenţa socială de care au nevoie".

---

Raluca Turcan, ministrul Culturii, care a avizat funcţionarea unuia dintre azilele groazei, reprezintă veriga slabă din PNL în acest scandal, deoarece, spre deosebire de premierul Nicolae Ciucă, cel care în februarie a trimis sesizarea primită cu privire la azilele groazei la Corpul de Control, nu a verificat cu atenţie, când era ministru al Muncii, dacă centrul respectiv îndeplinea toate condiţiile necesare funcţionării. Spre această verigă a arătat senatorul social-democrat Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, care a sugerat că doamna Turcan trebuie să demisioneze din funcţie aşa cum au făcut-o şi miniştrii Marius Budăi şi Gabriela Firea.

"În plan politic, Gabriela Firea şi Marius Budăi şi-au făcut analizele şi au decis să-şi dea demisia de onoare. Cred că şi doamna Turcan, fiind una dintre persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate. E un gest de demnitate politică. Nu o acuz pe doamna Turcan că ar fi făcut ceva direct, care să influenţeze direct activitatea acelor aşezăminte, dar şi-a asumat să avizeze un azil care s-a dovedit a fi al groazei, la sfârşit", a spus Lucian Romaşcanu.

În replică, Raluca Turcan a scris pe pagina ei oficială de Facebook:

"La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităţilor legale. Semnarea acreditării este o cerinţă administrativă şi o obligaţie legală, dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege. Sunt acreditaţi peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel naţional (pe an sunt de ordinul sutelor)".

Actualul ministru al Culturii a precizat că problema intervine în momentul în care aceste centre se îndepărtează de la cerinţele minime.

"Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligaţiilor în derularea activităţii, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească. Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri şi că făptuitorii vor fi pedepsiţi", a afirmat Raluca Turcan.

Explicaţiile liderului liberal nu i-au convinsă însă pe social-democraţii şi membrii USR din Sibiu, care i-au solicitat demisia doamnei Turcan.

"Având în vedere faptul că sesizări au fost încă din guvernarea în care ministrul muncii şi premierul erau PNL, PSD Sibiu consideră că este obligatoriu ca doamna Turcan, dacă nu a urmat exemplul miniştrilor PSD care şi-au dat demisia de onoare, să vină cel puţin cu o explicaţie în faţa sibienilor şi a românilor, să spună de ce a semnat acel act când ştim, acum, că acel centru social nu îndeplinea condiţiile pentru funcţionare. Nu se poate ca doamna Turcan să ocolească acest subiect care a oripilat opinia publică şi să iasă cu comunicate de presă pe cu totul alte teme", transmite PSD Sibiu.

USR Sibiu a transmis un mesaj mai dur la adresa fostului ministru al Muncii.

"Raluca Turcan a fost, nici mai mult, nici mai puţin, ministrul care a avizat în 2021 deschiderea azilelor de tortură a bătrânilor, deschise sub atenta supraveghere a clanurilor din Voluntari, Ilfov, acolo unde domneşte cuplul Pandele - Firea. Cel mai probabil, cele două politiciene nu doar că se cunosc, dar sunt şi apropiate. (...) Cu această semnătură, Raluca Turcan îşi consolidează reputaţia de politician al erorilor, de susţinător al marii corupţii din România, înşelând şi de această dată grosolan aşteptările românilor. Este inadmisibil să girezi cu funcţia şi cu răspunderea pe care o ai ca ministru o structură care umileşte şi transformă în sclavi bătrânii care abia îşi mai duc zilele", se arată în comunicatul USR Sibiu.

De aceea, respectiva formaţiune politică susţine că Raluca Turcan ar trebui să-şi ceară scuze tuturor celor afectaţi de abuzurile din centrele de îngrijire pentru persoane vârstnice aflate pe raza administrativă a oraşului Voluntari.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. nU SI-au "dat demisia de onoare", ci au fost demisionati de ciolacu. din cauza opiniei publice cred nu din cauza ca au fost in cel mai bun caz incompetenti, dc nu cumva complici. ceva de genul plecati voi ca sa putem fura noi.

    1. Budai a ignorat raportul privind mizeria din azile si trebuia sa plece pentru asta, iar toapa din Voluntari este partenera in diverse afaceri murdare, prin interpusi, alaturi de sotul ei Pandele care o si depaseste la acest capitol. In mod normal locul lor este dupa gratii. Este absurda pozitia PSD de a cere PNL-ului sa demita pe cineva, fara suport real, doar pentru a exista "paritate" la neghiobi (B) si la infractori (F-P). PSDistii au dat cu mucii in fasole, sustinand absurditatea asta.

      Mai bine s-ar ocupa de restructurarea bugetara pentru ca situatia din azile nu este un caz izolat ci este doar o fateta a unei situatii generalizate in toate domeniile si segmentele economice si sociale, iar ministrii nu pot sa faca munca unui minister sau aparat bugetar intreg. Ei se bazeaza pe oamenii din subordine care adesea sunt incompetenti, delasatori sau cumparati de mafii, unii dintre ei avand suport politic. Aici este principala problema, nu la ministrii in sine. 

      De exemplu, saptamana trecuta, miercuri dimineata, la policlina Cobalcescu o femeie in varsta, tremurand cu mana pe baston se ruga de zor de o asistenta de la ecografie/radiologie sa o bage in seama si respectiva asistenta o ignora, atat pe ea cat si pe pacientii care asteptau pe hol sa fie preluati conform programarii. Asistenta era ocupata sa discute cu un cadru militar din policlinica care statea pe scaun in timp ce batrana era in picioare si il privea de sus (atat la propriu cat si la figurat). Bine ca vor salarii mai mari. Comandanta policlinicii ce facea? Dormea, bineinteles! Acum au toti salarii mai mari, dar degeaba. Cu astia ce facem, ca schimbarea ministrilor nu ii afecteaza (cel putin deocamdata, pana cand va veni cineva sa-i restructureze si sa elimine ciurucurile). 

      Astia sunt oamenii din sistem si de pretutindeni, nesimtiti, puturosi si fara empatie (deasta avem e-coli din belsug pe litoral, ca ne este lene sa mergem la toalete sa ne facem nevoile. Mai bine le facem pe noi ca asa ne-au educat parintii).

      Asa te-au educat pe tine,sa faci pe tine in loc sa te duci la toaleta si sa te speli pe maini!

    hoti si mincinosi, aparati de o justitie politizata corupta.

    Ce liniște este in Bucuresti de când înfiptă obraznica , țața țațelor sta ascunsa sa-și lingă rănile.Se gândește.Unde sa se mai cocoațe ? Ce funcții grase , sus puse, ar mai putea găsi , cât mai sus si banii sa curgă in cascade, puterea sa-i fie infinita ?

    1. Apropierea de Johanis o protejează, deși e proasta rau

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb