• (IV) Dispariţia pieţei derivatelor
Dispariţia pieţei derivatelor de la Sibiu ar trebui să figureze fie la categoria (II) Incompetenţa şi corupţia autorităţii de supraveghere (ASF/CNVM), fie la (III) Complicităţi între supraveghetor şi supravegheat,, dar pentru că Mahabharata o numeşte distinct printre cauzele subdezvoltării pieţei, o tratez şi eu ca şi când ar fi o categorie aparte.
Dar, nu este.
Citez din Mahabharata: "România nu mai are o piaţă a instrumentelor derivate prin care să permită investitorilor posibilitatea de a-şi acoperi riscurile." (pag. 2)
Da, cuvintele cheie, aici, sunt "nu mai are".
A avut.
La Sibiu a fost creată prin iniţiativă privată o bursă de derivate, care ajunsese să rivalizeze cu BVB (piaţa creată de stat) şi, în loc să fie încurajată, a fost dată pe mâna escrocilor care, prin 2012, controlau conducerea BVB, între care ultimul - Cristian Sima, care devenind preşedintele bursei sibiene a derivatelor - s-a făcut celebru prin operaţiunile frauduloase (de tip piramidal), rămase nesupravegheate şi nesancţionate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), strămoaşa ASF.
Teodor Ancuţa, creatorul Bursei din Sibiu, a declarat ziarului BURSA: "Cristian Sima a distrus tot ce am construit, în 17 ani, la Sibex".
Escrocheriile lui Sima au fost dezvăluite, cu prioritate absolută în mass-media, începând din 3 septembrie 2012, de două articole publicate de ziarul BURSA (vezi link-urile la sfârşitul acestui subcapitol), care au declanşat întregul scandal.
Terorizat de cele dezvăluite de BURSA, Sima a fugit din ţară, iar CNVM s-a declarat inaptă să îl sancţioneze altfel decât cu o suspendare de cinci ani din activitatea de pe piaţa de capital românească.
În prezent, escrocul Cristian Sima a revenit în România cu o activitate neautorizată de colectare a economiilor populaţiei, rămasă fără sancţiuni, şi neobservată de ASF până (din nou!) nu i-a fost semnalată de ziarul BURSA.
Într-o piaţă de capital subdezvoltată, marea performanţă este dispariţia Bursei derivatelor din Sibiu.
Şi o informaţie de ultimă oră, la 11 octombrie 2012, Cozmin Guşă a declarat că Cristian Sima a fost ajutat în afaceri de Bogdan Drăgoi, actualul preşedinte al SIF Banat Crişana.
Informaţia este de ultimă oră, în sensul că eu am aflat-o acum, după zece ani.
Deci, da, Mahabharata are dreptate, o piaţă a derivatelor ar dezvolta-o pe cea generală a pieţei de capital, dar fără escroci, ceea ce, în ultimul timp, pare cam absurd, pentru că nu avem de a face cu o grămadă întâmplătoare de oameni, ci cu un flash-mob.
• B) Neîncrederea justificată a publicului
Oricât ar părea de amănunţit acest inventar al evoluţiei pieţei noastre de capital, el este de fapt sintetic, pentru că în spatele fiecăreia dintre ticăloşiile rememorate se află detalii strigătoare la cer (apropo, expresia "strigător la cer" vine de la strigătul Sodomei care a ajuns la Dumnezeu pentru care a coborât să o ardă).
Aceste prostii şi/sau ticăloşii au păgubit investitori în număr mare, dar au şi compromis reputaţia ASF/CNVM, reputaţia pieţei şi a instituţiilor sale.
Acest capitol privitor la neîncrederea publicului în piaţa de capital poate fi scurtat, printr-un calcul aritmetic:
- 300.000 de investitori la FMOA, în 1996, la care se adaugă câteva zeci de mii, păgubiţi la Credit Fond, Dacia Felix şi Ardaf;
- circa 14 milioane de acţionari rezultaţi din Privatizarea în masă, la cele 6.000 de societăţi listate cu forţă;
- 300.000 de mii de investitori la FNI, în 2000.
Suma investitorilor păgubiţi şi a acţionarilor cărora nu li s-au respectat drepturile acoperă întreaga populaţie matură a ţării (chiar dacă unii au fost înşelaţi şi în 1996 şi în 2000 şi figurează şi drept acţionari şi în PPM).
Celelalte mişelii - hoţie, corupţie, complicitate la ilegalităţi şi incompetenţă - chiar dacă nu au antrenat mase mari din public, totuşi au alterat reputaţia pieţei noastre de capital, creînd imaginea că, la bursă, nu se poate încumeta "să joace" decât cel antrenat în lumea interlopă.
Va rog să nu protestaţi!
Deseori, vă confund chiar şi eu.
Prin urmare, nu aveţi de ce să vă plângeţi că publicul nu investeşte la bursă.
Ce credeaţi, că s-a-ntâlnit hoţul cu prostul?!
Nu, publicul nu este prost.
• 7. Recomandările mele
Acest capitol ar trebui să fie scurt şi să se limiteze la cuvântul "puşcărie".
Dacă toţi cei corupţi din piaţa de capital ar suporta rigorile legii, atunci agonia ei ar înceta.
După primul val de arestări, ar trebui să urmeze cel de al doilea şi al treilea, astfel încât toată lumea să înţeleagă că nu înlocuim corupţii voştri cu corupţii noştri, ci că, în mod serios, nu este loc de corupţie în piaţa de capital.
Recomandările mele care nu se referă la eliminarea corupţiei sînt sugestii pentru o strategie de consolidare, dar presantă pentru supravieţuirea pieţei este activarea puşcăriei.
Ştiind că recomandările mele nu vor fi aplicate, nu am intrat în detalii.
Nici ASF nu a intrat în detalii.
ASF a angajat caricaturişti: "Costurile generate de implementarea acestor obiective vor fi estimate pe parcursul derulării proiectului, urmând a fi stabilite în funcţie de măsurile punctuale ce trebuie adoptate pentru ducerea la îndeplinire a Strategiei". Nu este evident că ASF nu-şi va aplica niciodată această aşazisă "Strategie" caricaturală?!
Un bun caricaturist, însă, ştie să deseneze bine.
Eu desenez bine.
Ceea ce vă recomand este desenul, schiţa unei strategii, căreia oricând, cu uşurinţă, i-aş putea ataşa termenele scadente, responsabilităţile pentru îndeplinire, costurile şi beneficiile băneşti şi în indicatori de piaţă.
Puteţi să faceţi asta şi singuri, nu ţin la drepturile de autor.
• A) Reorganizarea ASF
- Statutul ASF de instituţie care dă raport doar în faţa Parlamentului (deseori neatent, indiferent sau nepriceput), nu răspunde în faţa justiţiei, se finanţează autonom şi îşi stabileşte singură salariile, recomand să fie modificat din temelii, căci nu te poţi aştepta la altceva decât la autonomia corupţiei, într-o ţară ca a noastră, vestită pentru corupţie (modelul american este impropriu României şi, de altfel, nici la ei indistincţia funcţiilor de supraveghetor, reglementator şi judecător pe care le cumulează Securities and Exchange Comission - SEC - nu dă cele mai corecte rezultate, lăsând loc arbitrariului şi influenţei politice); toate aceste privilegii ale ASF recomand să fie desfiinţate, supunând-o unui control strict (cetăţenesc, administrativ, poliţenesc şi judecătoresc, sau o combinaţie);
- o idee de luat în seamă este revenirea la două instituţii de supraveghere distincte, pentru piaţa de capital şi, respective, pentru piaţa asigurărilor, diminuând, astfel, contagiunea riscului reputaţional pe piaţă de capital al ASF, venită din falimentul City Insurance (500.000 de poliţe afectate), unde este evidentă responsabilitatea ASF;
- reintroducerea în lege a vocaţiei ASF de dezvoltare a pieţei de capital (aşa cum figura în legea 52/1994, dar a dispărut în 297/2004 şi în orice alte norme), obligaţie pentru a cărei neîndeplinire să fie judecată în Parlament, dar şi în justiţie.
• B) Aplicarea legii, pedepsirea incompetenţei, neglijenţei, abuzurilor şi/sau corupţiei şi repararea prejudiciilor
- Investigarea tuturor cazurilor scandaloase notorii (cu o menţiune specială pentru cele în care este implicată Cooperativa), decelarea responsabilităţilor şi pedepsirea vinovaţilor conform legii, fie că sunt funcţionari ai ASF, fie că sunt oameni ai pieţei; despăgubirea celor prejudiciaţi, inclusiv din avutul personal al vinovaţilor, ca parte a pedepselor (dacă aţi face asta, în cel mult cinci ani piaţa de capital ar fi percepută ca imagine a integrităţii şi bunei reputaţii).
• C) Iniţierea unui proces de dezintermediere
- Deoarece acţiunile "la purtător" au fost interzise relativ recent printr-o Directivă europeană, astfel că tranzacţiile directe cu titluri de valoare tipărite nu mai sunt permise, recomand adoptarea tranzacţiilor directe prin tehnologia blockchain (cu procesul de clearing şi settlement asigurat de organizatorii platformei); tranzacţionarea directă constituie alternativa mai ieftină decât tranzacţionarea prin brokeri, astfel că brokerii ar fi siliţi să facă faţă concurenţei tranzacţionării gratuite, să se profesionalizeze şi să-şi merite comisionul prin servicii reale aduse investitorilor.
Trebuie să meritaţi!
Părerea mea!
• D) Stimularea constituirii de mai multe ATS, după nevoi
Segmentarea actuală a pieţei de capital nu răspunde nevoilor de la vârste diferite ale întreprinderii şi nu îi sprijină evoluţia (este stupid să crezi că aceleaşi reguli de piaţă sunt potrivite şi încăperii de la piciorul blocului transformate în mică băcănie, dar şi alimentarei dintr-un Mall).
• E) Finanţarea studiilor de piaţă de către BVB
BVB are suficienţi bani să susţină trei tipuri de studii, absolut necesare acţiunii de dezvoltare a pieţei:
1. Studiul asupra structurii economiilor populaţiei.
2. Cercetarea asupra notorietăţii pieţei în rândul publicului.
3. Strategii şi tactici pentru dezvoltarea pieţei de capital.
Comunitatea profesională a brokerilor (Asociaţia Brokerilor) cred că ar trebui să folosească aceste studii pentru aplicarea tacticilor de dezvoltare a pieţei.
• 8) Încheierea
Şi cu asta, am închis cercul, am pornit de la critica unei Strategii şi am recomandat ca Strategia să fie cu adevărat făcută.
Cred că sunteţi a treia sau a patra generaţie căreia îi fac recomandări pentru dezvoltarea sau resuscitarea pieţei de capital.
Nu cred că o voi face şi pentru a cincea generaţie, ci doar voi urmări cu interes cum investigaţiile ASF asupra Cooperativei nu vor găşi vreodată mai mult de două muşte moarte şi niciodată pe asasinul lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 00:36)
ASF nu se poate reforma cata vreme este condusa de niste incompetenti. Nicaieri in lume Marcu, Wlasopol sau Dascalu nu ar fi in bordul unei astfel de institution. Poate portari. ASF nu se poate reforma cu toate pipitele si dromaderii angajati politic de Marcu. ASF nu se poate reforma cu Ovidiu Petru unul dintre demolatorii SIBEX impreuna cu Sima.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 07:29)
Ursache a fost unul dintre cei care a construit un sistem mafiot in cadrul ASF. Var a lui Dan Odobescu actionarul majoritar al City Insurance, Ursache nu a facut cat a fost la ASF, decat sa le tina de sase ca sa nu fie deranjati de ASF.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 02:13)
Încrederea publicului nu se recăștigă prin declarații. Arestările sunt singurele care pot readuce încrederea in piața de capital. Măsurile recomandate de Make sunt foarte orientate spre clientelă. Așa trebuie să și fie! Fără această orientare, piața de capital nu are de ce să existe.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 07:05)
Parlamentul supravegheaza ASF-ul.E supravegherea escrocilor de catre escroci.Daca nu era asa nu se ajungea aici.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 07:07)
Prin contagiune, asigurații la fondul 2 de pensii vor fi afectați in viitor asta insemnan o mare masa de oameni daca lucrurile rămân în formă de azi. Primele arestări trebuie să fie în rândul ASF. Cooperativa împreună ei și câțiva sefi de fonduri, așa se liniștesc.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Mirel în data de 31.10.2022, 07:36)
Make perfect ai scris. B în mod deosebit. Toate conducerile Bursei ar trebui verificate. De la început. Farmachess, ionescuuuoou, Ancaaaass, polonezu milionar, toți. Ancaasssși Rasdaq obligatoriu. Cum sunt numiți. Nu mai este Vintu, cine este acum? Asf ul nici o șansă. Referitor economii, eu nu as investi la Bursa. Niciodată. Citesc cine sunt și nu sunt tont sa mi pierd bani.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 08:00)
Un filmulet de parodie balcanica de pe youtube realizat de bulgari la sediul asiguratorului cu rotofeiul Muntean zis Cristi manivelă bacșiș, iti dezvaluie realitatea din interiorul ASF. Manivela face o interventie pentru un petent, sub mantia preocuparii de binele prietenilor, în timp ce-i curge saliva din gură cu gandul la ciubuc. Nu numai ca bulgarii n-au fost impresionati dar il descos în ce calitate a venit în timp ce il filmeaza. Vizibil emotionat Cristi bacșis se pierde si asidua in explicatii. Mai mult rotofeiul a sustinut ca a plecat la bulgari cu voie de la conducere. Anii au trecut si manivela nu a parasit ASF cum te-ai fi asteptat dupa un astfel de episod, ci a fost infiat pe mii de euro la control brokeri! De timpul trece, leafa merge #rezist!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 10:00)
Pai il protejeaza Marcu. Intransigentul Marcu. Ha,ha,ha,ha.... Ce harneala!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 09:29)
Într-adevăr, măsurile propuse de Make pot fi evaluate costuri/beneficii, alocate în responsabilități si termene de îndeplinit. Este o schiță foarte aproape de o strategie completă. Treaba cu dezintermedierea se lovește de rezistența brokerilor, schimbarea statutului ASF se loveste de politicienii implicati (mai ales de Paul Stanescu), iar arestările necesare se lovesc de Parlament, Guvern, Poliție și Justiție. Strategia lui Make nu va fi aplicată, iar el știe.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 10:03)
Romania este corupta pana-n maduva oaselor din pacate, nu doar bursa, ASF sau mai stiu eu ce. TOT. Cei ce ar trebui sa execute aceste "arestari" sunt toti niste spagari probabil mana-n mana cu cei ce capuseaza bursa.
Nici o licitatie din banii publici nu se castiga fara spaga. Daca a castigat cineva o licitatie publica fara sa dea spaga va rog sa scrieti aici. Jumate din banii ce se-vart in tara asta cred ca-s negri. 75 % din averile de la noi din tara cred ca nu se pot justifica. LET THAT SINK IN. Se stie ca Romania e cea mai corupta tara europeana.
Curand nu vad ordine la BVB, sau in rest.
9. Multumim pentru analiza si pentru istoricul tunuri
(mesaj trimis de Popa L în data de 31.10.2022, 10:04)
Foarte bun istoricul greselilor ,tunurilor si fraudelor care au distrus increderea in piata de capital si in posibilitatea investitorului retail sa si mentina economiile ( in acest moment mai necesar ca oricand ). Si recomandarile sunt bune ,dar ce se poate face pentru remedierea bursei tine de legislatie . Ar fi util (la acest moment in care se elaboreaza strategia ) daca ati pune o echipa de la ziar sa analizeze, la fiecare din esecurile ,tunurile si fraudele uriase care au ruinat bvb si investitori retail ,unde anume era slabiciunea principala in domeniul reglementare ,institutie si legislatie care a permis uriasele esecuri . Ele sunt esecuri institutionale dar mari castiguri financiare pentru un numar de persoane , nu au fost gratuite ,exact cu epopeea controlului SIF urilor si a bvb.Acesta a fost un demers pe termen lung ,facut de oameni care intelegeau perfect cum pot sa exploateze lipsa de legislatie ,initiativele oscilante sau abandonate (cu pragul de detinere sau detinerile incrucisate etc ) si sa acapareze detineri de control cu foarte putin aport propriu de capital ,numai prin inginerii de piata !
Spre exemplu in cazul Sima ,ruinarea unor nume celebre ,azi la Consiliul fiscal si alte foruri ,s a bazat pe faptul ca societatile lui de intermediere erau off shore (deci promisa evaziune fiscala si ascunderea de fonduri !) si evitau si putina forta de supreveghere pe care autoritati din Romania o aveau la acel moment . Si el fiind actor important intr o piata de capital din tara ,nu se mai poate presupune ca nu a stiut si nu a planificat frauda (chiar daca vine fara rusine sa pretinda ca a pierdut prin investitii )! Daca ati face o continuare a acestor analize foarte bune in spiritul acesta ,ale marile esecuri ce lipsuri legislative ,de reglementare sau de executie au exploatat ?! Dincolo ca e instructiv pt noi investitori simpli ,poate arunca si ministrul finantelor ,premierul etc ...o privire si se poate face ceva util in legi . Pentru ca Parlamentul sigur nu va face nimic pt piata de capital ,si de fapt uriasul esec este absoluta vina a Parlamentului si clasei politice . Multumim
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de MAKE în data de 31.10.2022, 10:48)
Tot asa, Gradinescu a sustinut ca legea ar fi incompleta, pentru ca nu defineste notiunea de "buna reputatie" si de aceea nu poate aprecia daca Bogdan Dragoi mai dispune de o buna reputatie, dupa ce a fost amendat de CNCD, pentru sovinism.
Am scris un articol despre asta, care pe scurt, explica faptul ca exista, in fiecare lege, un numar de 20-30-50 de notiuni definite de lege, de la inceput, dar ca legea foloseste sute sau chiar mii de cuvinte care nu sint definite de lege.
Principiul legal este ca pentru notiunile care nu sint definite in lege, semnificatia se ia din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.
De aceea, raspunsul lui Gradinescu este o aberatie juridica si ii dovedeste relatia de complicitate cu Bogdan Dragoi, care, de altfel era si pina acum notorie.
Prin urmare, nu aveti dreptate.
In cazul abuzului de pozitie al lui Gradinescu, nu este nevoie de nici un fel de completare a legii, legea nu are nici o lacuna. Gradinescu nu a gasit vreo portita de scapare in lege, ci el se face vinovat in mod direct de nerespectarea legii.
Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul Sima, la fel in celelalte cazuri in care credeti ca ar trebui "studiata mai atent legislatia".
Imi pare rau ca dumneavoastra credeti ca ne-am aventura vreodata sa acuzam, in public, fara sa fi studiat legislatia; am studiat-o amanuntit - in fiecare caz in parte este vorba despre incalcarea legii, nu despre cine stie ce ingeniozitate a infractorului, ci, adesea, despre complicitatea cu autoritatea de supraveghere, pentru care legea prevede pedepse.
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 11:15)
Supbscriu. Suprareglementatea are scopul de a ascunde vigilenta investitorilor care se cred apărați de lege. Însă modul cum e aplicată legea de cei din ASF este o siluire a bunului simt. De pilda luați cazul descris chiar de Make cu evaluarea VUANului la SIF 1. Era de bun simt sa vezi ca nu poți supraevaluate un activ pe baza unei tranzacții . Este cea mai pura forma de aplicare a legii cu neglijența. La fel cum sunt tratate acțiunile deținute prin interpuși de sifuri. ASF se dezice de problema si spune ca nu are competenta sa verifice . Fals, e vorba de manipularea adevaratului proprietar . Deținerea , achiziția de acțiuni prin interpunere e abuz de piața. Practic se fura cu legea in mâna. Nerușinarea ASF ului frizează o forma de sociopatie.
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 11:23)
Legea are si spirit, nu numai litera. Nici o lege nu permite furtul, dar hotii fura. Cand hotul fura si este dovedit, dar scapa nepedepsit, nu poti da vina pe lacunele legii, nici ca explicatie pentru furt, nici ca explicatie pentru ce a ramas nepedepsit.
9.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 12:18)
Supbscriu și eu!
9.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 16:48)
ASF nu le-a retras avizele lui Fercala și Ciurezu chiar dacă aceștia au fost amendati in repetate randuri. Este o aberatie ca ASF sa interpreteze ca aplicarea unei amenzi duce la pierderea reputatiei și sa dispuna retragerea autorizației
9.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 18:31)
Slaba replica!
Nu amenda strica reputatia, ci motivul amenzii.
Amenda ca ai trecut pe rosu nu-ti strica reputatia.
Una este sa nu convoci o AGA impusa de un cumul ilegal de detineri, si alta este sa fii un nenorocit de rasist.
Altceva mai destept, puteti la cooperativa?
Sau tampenia asta a fost culmea desteptaciunii voastre?
9.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 20:33)
Tu crezi ca e mai grav sa te numeasca unul Roman, iranian, American, evreu etc decât sa treacă pe rosu cu mașina și sa te accidenteze?
9.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 21:18)
Prima tampenie: numai daca te accidenteaza, te amendeaza ca ai trecut pe rosu?
A doua tampenie: nu cumva sovinism inseamna altceva decat mentionarea etniei cuiva?
Din primele doua tampenii, ai scos-o pe a treia , care este insasi intrebarea ta fara sens si deci este tampita.
Desi este greu, totusi cooperatorii pot spune tampenii din ce in ce mai mari.
10. A cincea generație de investitori
(mesaj trimis de Marian în data de 31.10.2022, 11:34)
Simplu, clar, de bun simț.
Cititorii ziarului Bursa recunosc ideile autorului privind măsurile de salvare a pieței și ulterior de dezvoltare a ei, idei transmise într-adevăr în mai multe rânduri, ciclic.
Ziarul Bursa a fost aproape singurul cotidian financiar unde s.a spus lucrurilor pe nume de.a lungul timpului.
Mărturie sta arhiva ziarului.
Speram sa reziste și sa continue tradiția informand corect și generațiile viitoare de investitori!
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 17:12)
Analiza făcută de Make este singura demnă de luat in serios . Nicio publicație , nicio organizație profesională nici măcar nu a citit și nu s-a încumetat sa vina măcar cu o idee. Barierele pieței sunt corect identificate și normal ar fi sa existe miște reacții . Nu vor veni atâta timp cât exista pasivitate și tăcere din partea investitorilor. Ca Drăgoi a ajutat pe Sima descria demult , ca Drăgoi e un arivist venit pe filiera toxica sa destabilizeze piața , o știe toată lumea . Poate acum ca blonda de la Cotroceni își vede socotelile încheiate poate spune cum a fost la DOA utile băsesciene in băltoaca in care s-au urzit toate relele . Felicitați Bursa!