Randament din dividende între 0,5% şi 16%, pentru acţiunile din BET

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2021

Randament din dividende între 0,5% şi 16%, pentru acţiunile din BET

Marcel Murgoci, Estinvest: "Cred că societăţile au făcut eforturi ca prin dividende şi acţiuni gratuite să păstreze investitorii lângă companii" Dragoş Mesaroş, Goldring: "Mă aştept ca, până la apariţia datelor ex-dividend, indicele BET să îşi continue creşterea în zona 11.000 - 11.500 de puncte"

Principalele companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au publicat convocatoarele pentru adunările de bilanţ aferente activităţii de anul trecut, iar brokerii apreciază că în linii mari, propunerile de distribuire a profitului realizat sunt în ton cu aşteptările, ţinând cont de şocul Covid-19 care, în 2020, a marcat sever activitatea emitenţilor.

Zece din cele şaptespreze companii din indice au propus alocare de dividende, iar faţă de preţurile acţiunilor de vineri, randamentele sunt situate între 0,5% pentru BRD-Groupe Societe Generale (BRD) şi 16,1% în cazul TeraPlast (TRP), unde este vorba de o distribuţie specială din rezultatul ce va fi realizat la finele primului trimestru din acest an, care include suma de 373 milioane lei ce a fost încasată pentru divizia Steel.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Sigur că propunerile de dividende au ca bază rezultatele obţinute de companii anul trecut, dar reflectă şi aşteptările conducerilor societăţile privind evoluţia din acest an. Astfel, în cazul unor companii probabil că s-a considerat că este mai bine să se facă rezerve deoarece, deocamdată, asistăm la o revenire uşoară a economiei. Iar în alte cazuri s-a preferat ca banii să fie direcţionaţi către investiţii. Dar au fost şi companii darnice cu acţionarii, iar cel mai bun exemplu aici este TeraPlast, care a surprins extrem de plăcut investitorii atât prin dividende cât şi prin acţiuni gratuite. Iar în unele cazuri dividendele au fost înlocuite cu acordare de acţiuni gratuite".

Pe lângă dividendul special, TeraPlast va propune o majorare de capital ce implică alocarea unei acţiuni gratuite la patru deţinute. Banca Transilvania şi Purcari sunt celelalte companii din BET care au propus majorări de capital cu acordare de tituri gratuite (Vezi tabel).

"Totuşi, am remarcat faptul că nu mai avem randamente ale dividendelor cu două cifre în rândul companiilor importante", spune Marcel Murgoci, referindu-se la propunerile de distribuţie din rezultatul anului trecut. "Cel mai ridicat randament este de până în 8%, nivel care în anii anteriori era apropiat de media randamentelor (n.r. companiilor din BET). Dar în ansamblu, cred că societăţile au făcut eforturi ca prin dividende şi acţiuni gratuite, acolo unde este cazul, să păstreze investitorii lângă companii".

Sunt afirmaţii care vin în condiţiile în care, faţă de preţurile acţiunilor de vineri, numai pentru Conpet (COTE) şi OMV Petrom (SNP) propunerile de dividende au un randament de peste 7%, iar în ceea ce priveşte acordarea de acţiuni gratuite, în afară de cele trei companii din BET, şi alţi emitenţi au propus astfel de operaţiuni, în primul rând cei din noul val din piaţa AeRO.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de intermediere Goldring ne-a declarat că, din punctul său de vedere, societăţile ce au statul drept acţionar majoritar au venit cu propuneri de dividende sub aşteptări.

"Se doreşte păstrarea cât mai multor bani în companii, ceea ce este în regulă dacă se vor face investiţii. Cred că aceste companii vor trebui să vină cu nişte planuri solide de investiţii pentru o perioadă mai lungă de timp. Dar în cazul celor care nu vor prezenta astfel de planuri, mă aştept ca statul să ceară mai mulţi ca dividende", a spus Dragoş Mesaroş.

Afirmaţia brokerului de la Goldring vine în contextul în care, spre deosebire de anii anteriori, când la presiunea statului companiile distribuiau cel puţin 90% din profit dar şi dividende suplimentare, în acest an doar Conpet a propus o astfel de alocare, celelalte înaintând rate de distribuţie mult mai scăzute, în unele cazuri.

Legat de evoluţia probabilă a cotaţiilor celor mai importante companii de la BVB pentru următoarele câteva luni, brokerul a punctat că în opinia sa, dacă nu apar evenimente complet neprevăzute îndeosebi din plan extern, există premise ca indicele BET să îşi continue trendul ascendent pe care se află în prezent, până către finalul lunii mai când, de obicei, apar primele date ex-dividend.

"Mă aştept ca, până la apariţia datelor ex-dividend, indicele BET să îşi continue creşterea în zona 11.000 - 11.500 de puncte. Iar după ce vor trece datele ex-dividend pentru majoritatea companiilor mă aştept ca indicele să coboare sub 11.000 de puncte", ne-a spus Dragoş Mesaroş, adăugând: "Pe de o parte există mulţi bani în piaţă, ceea ce se vede inclusiv în numărul de conturi noi de tranzacţionare de tranzacţionare deschise. Iar pe de altă parte, chiar dacă acum se discută de noi măsuri de lockdown, economia îşi revine. Cu toate că numărul îmbolnăvirilor creşte, nu cred că se mai poate ajunge într-o situaţie de blocaj masiv în economie pentru o perioadă mai lungă de timp. În ton cu aşteptările generale, cred că majoritatea companiilor vor avea rezultate mai bune în 2021 faţă de 2020".

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest, a punctat că în următoarele câteva luni, influenţa asupra evoluţiei preţului acţiunilor poate veni din două direcţii.

"Pe de o parte sunt elemente interne, care ţin de fiecare emitent în parte. Urmează adunările generale ale acţionarilor, când vom vedea dacă şi în ce condiţii vor fi aprobate propunerile făcute acum de administratorii companiilor. Iar apoi, începând cu finalul lunii aprilie, emitenţii încep să îşi publice rezultatele financiare pentru primul trimestru. Este un element important pentru că investitorii vor vedea cum încep anul companiile şi pot face comparaţii cu cele prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli", ne-a spus brokerul de la Estinvest.

Apoi există aspecte macro, atât privind economia naţională cât şi cea globală, a adăugat Marcel Murgoci, care a conchis: "În momentul de faţă previziunile sunt destul de optimiste, dar în funcţie de datele statistice aferente primului trimestru urmează să fie revizuite. Iar o revizuire negativă poate aduce o corecţie a burselor".

Vineri, indicele BET a urcat cu 0,11%, la 10.961,65 de puncte, un nou record istoric, după ce, în data de 16 martie, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital a doborât maximul înregistrat înregistrat în iulie 2007, BVB devenind astfel prima bursă din regiune al cărei indice principal de tip price return a trecut peste nivelul dinaintea crizei financiare din 2008.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Companiile de la BVB chiar s.au comportat decent prin propunerile de dividend făcute în condițiile atipice de criza sanitara! Daca o companie îți dă 7% dividend plus consolidare prin investiții solide, este mai mult decât OK!

    1. Pentru S&P dividend yield-ul mediu, forward ce-i drept ... era de 1,7%, aşa că .. ce să mai vorbim. E bine, dar arată şi o anumită caracteristică a BVB .. dominată de companii defensive.

      Mai intai sa nu uitam de inflatie ce ne erodeaza castigul din dividende de la an la an, al doilea fapt e ca avem cresterea cosului zilnic ce depaseste cu mult inflatia,al treilea element e impozitul de 5 % pe dividend ce se retine la sursa si unora le scapa( si cum se mai laudau parlamentarii ca -l vor elimina) dar alegerile trecura si na... uitara ai naibii papagali, (si nu in ultimul rand comisioanele de tranzactionare).Eeeei despre ce randamente vorbim acum ! Iaca dragilor cum plusul se face tot mai mic si se duce catre zero.

      iexact ca bine zici dar cine sa vaza.

    oare cind repetati obsesiv ca avem randament stiti si ce e ala randamnet?

    Una e sa spunem ca dividendul reprezinta 7% din pretul de azi al unie actiuni si lata e sa spui derspre un randament. De ce nu calculati ca raport dintre dividen si [pretul de azi - pretul actiunii la plata dividendului } 

    ca e posibil sa numai fie niciun cistig , au fost destule cazuri in istoria bvb, 

    daca o luam altfel ca definitia: raportul dintre efectul obținut și efortul depus într-o activitate

    putem sune ca efectul este dast de dividendul primit +/- diferenta de valoare a actiunii si valoarea intiala a actiunii. 

    tlv 0, alr 0, brd 0,5%, tel si tgn sub 3%, aidacapulnostru!

    sunt curios care este suma dividendelor incasate de pilonul2depensii, macar comisionul de administrare il acopera fondurile din dividendele incasate? 

    1. Astia de la fonduri iau comisioane de administrare pentru banii primiti de la stat pentru ca mai apoi sa cumpere titluri de stat, companii de stat sau petarde ude gen Digi, Sfg, Wirecard.

    Alea de la EVER nu acopera nici inflatia.

    1. La anul Sifurile nu vor mai da nimic!

      Marele EVER poate ne va explica atunci că renunta" la simpla metodă a împărțirii de dividende"!

      Sofisticati, că așa i-a făcut mama lor! 

    Au ajuns titlurile de stat si dobanzile bancare mai mari, chiar si de cateva ori decat dividendele la unele bluechipsuri

    1. Dute baaaă ????????

      Castig pe bursa e cand ai luat TRP LA 0,4450 IN IANUARIE SI VINZI AZI LA 0.8 asta da randament la 2-3 luni si poti pleca 1an .... cum zic americanii-----Sell in May and go Away---

      Corect. Dar cati au reusit sa faca asa? Putini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb