Cel mai bun plasament financiar, realizat pe termen de o lună, l-au reprezentat, joi, titlurile "Băncii Transilvania" Cluj, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TLV. Astfel, preţul acestora a câştigat, în perioa-da 5 octombrie - 5 noiembrie, 17,14% (raportat la moneda europeană), urcând la 1,9 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de vineri.
Investitorii care au ales ca plasamente indicii bursieri au raportat şi ei câştiguri, piaţa de capital de la Bucureşti având, per ansamblu, o evoluţie pozitivă în perioada menţionată. Astfel, indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a consemnat o apreciere de 5,64%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni cotate la Bursă, a crescut cu 0,74% în intervalul analizat. Sectorul financiar însă nu a mers la fel de bine, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), coborând cu circa 10%.
Plasamentele în unităţile fondului "BT Index" s-au apreciat şi ele, comparativ cu moneda europeană, reprezentând una dintre cele mai bune oferte de pe piaţă, în perioada analizată. Astfel, cei care ar fi achiziţionat astfel de instrumente, luna trecută, ar fi obţinut un plus de 4,09% peste suma investită, dacă s-ar fi hotârât, joi, să-şi retragă banii.
Ceva mai puţin ar fi câştigat tradiţionaliştii care au pariat, în intervalul analizat, pe depozitele în lei la "Banca Carpatica". Persoanele care s-au orientat către această bancă au obţinut 0,37% din suma depusă iniţial, cel mai mult comparativ cu restul băncilor.
Tot pe plus s-au găsit, la 5 octombrie, şi cei care au făcut, în urmă cu o lună, depozite în euro la "Marfin Bank", ale cărei dobânzi la depozite au fost cele mai ridicate. Investitorii au putut obţine un profit de 0,11% din suma depusă, în cazul în care şi-ar fi retras banii joi.
Persoanele care au preferat să îşi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat însă o pierdere uşoară, de 0,76%, în intervalul analizat, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda europeană.
Metalul galben a continuat să se aprecieze, preţul acestuia urcând cu 6,73% în perioada 5 octombrie - 5 noiembrie. Pe pieţele internaţionale, aurul se tranzacţionează la aproape 1.100 de dolari/uncie, în timp ce în ţara noastră, un gram de aur valorează 101 lei.
Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.