RANDAMENTUL MINIM GARANTAT LA FONDURILE DE PENSII PRIVATE Vrabia şi cioara

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 martie 2008

Vrabia şi cioara

Autorităţile nu agre­ează introducerea unui randament minim garantat în corelaţie cu rata inflaţiei pentru fondurile private de pensii, în condiţiile în care, în urmă cu două luni, sindicatele şi societatea civilă au solicitat acest lucru. Potrivit unui sondaj IMAS recent, peste 85% din cetăţenii României sunt de acord cu principiul de randament minim garantat.

Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, este de părere că introducerea randamentului minim garantat nu ar fi în beneficiul participanţilor, acest lucru obligând adminis­tratorii de fonduri la elemente prudenţiale suplimentare şi la o politică de plasament neeconomică. În opinia domniei sale, stabilitatea legislativă este "garanţia de cursă lungă şi de succes" a fondurilor de pensii private obligatorii.

Domnul Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, este împotriva impunerii unui randament minim garantat pe pilonul II, precizând că "nu este o soluţie bună, pentru că ar fi o forţare pentru fonduri".

Dar,domnul Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, ne-a declarat, completând declaraţia ministrului: "Şi pentru contribuabil este o forţare acest sistem obligatoriu. Atunci să nu mai existe pilonul II!".

Domnul Voinea ne-a mai spus: "Cu siguranţă, cetăţenii nu vor fi protejaţi prin voinţa acestui guvern". Domnia sa consideră că "disputa pensiilor" nu se va termina: "Este o mare afacere care se face pe banii noştri, condusă de aroganţa celor puşi să ne reprezinte".

Conform declaraţiilor domnului Voinea, Grupul de Economie Aplicată nu şi-a epuizat mijloacele de luptă, va milita tot timpul pentru schimbarea legislaţiei ce guvernează sistemul de pensii private obligatorii, în cazul în care statul nu va interveni.

Domnul Voinea ne-a mai spus că GEA nu are interese patrimoniale, în schimb admnistratorii fondurilor de pensii şi CSSPP au interese directe pentru eliminarea garantării randamentului minim cu rata inflaţiei.

"Administratorii se tem că vor trebui să constituie provizioane, să pună garanţii din banii lor şi, astfel, salariile lor vor fi mult mai mici", a subliniat domnul Voinea. Domnia sa a precizat că interesul CSSPP e strict legat de salariu (conform declaraţiilor de venit, fiecare membru are un salariu de 100 de milioane de lei vechi/lună), motiv pentru care ei protejează interesele admi­nistratorilor, şi nu ale participanţilor.

Preşedintele GEA consideră că este vorba de nişte înţelegeri extraordinare între administratorii fondurilor de pensii şi autorităţi.

"Sistemul de pensii private obligatorii se aseamănă cu FNI, prin lipsa de reglementare", ne-a mai declarat Liviu Voinea.

Domnia sa a subliniat: "La FNI a fost vorba de o cooperare, complicitate din partea autorităţilor, iar în privinţa actualului sistem de pensii private putem vorbi de o complicitate din partea CSSPP şi a Ministerului Economiei şi Finanţelor".

Liviu Voinea este de părere că, la vârsta de 65 de ani, vom avea o pensie de stat - pentru care statul va trebui sa facă datorie publică ca să o acopere, iar pensia privată va fi reprezentată de o sumă nesemnificativă.

În dezacord, domnul Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii (CSSPP), a declarat că nu încurajează tendinţele de modificare a legislaţiei sistemului de pensii private obligatorii, pentru că în momentul de faţă nu există criterii care să susţină aceste demersuri. Domnia sa a declarat: "Este un subiect sensibil, ce trebuie luat în considerare pe măsură ce acest sistem evoluează". Domnul Oancea a subliniat că legislaţia noastră este chiar mai restrictivă decât în alte ţări, iar "în prezent trebuie să găsim metode de îmbunătăţire a randamentelor".

În legătură cu introducerea unui randament minim garantat cu rata inflaţiei, domnul Oancea a precizat că nu agreează principiul. "Nu avem criterii obiective de judecată, iar astfel de măsuri ar putea face mai mult rău sistemului", a precizat preşedintele CSSPP.

În pofida declaraţiilor preşedintelui CSSPP, domnul Liviu Voinea susţine că rata inflaţiei este cel mai obiectiv criteriu.

Domnia sa a declarat: "Acest lucru a fost demonstrat în scrisoarea înaintată autorităţilor, acum două luni", adăugând: "Posibilitatea să se atingă un randament mare, sau măcar cel preconizat este foarte mică".

Preşedintele GEA este surprins de declaraţiile domnului Oancea, apreciind că ele nu susţin interesele participanţilor la sistemul de pensii privat obligatoriu:

"CSSPP nu trebuie să aibă nici o părere, trebuie doar să implementeze legiile date de Parlament".

Domnul Aurel Gubandru, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, consideră că "vâlva pensiilor" a început o dată cu scrisoarea trimisă autorităţilor de o coaliţie de organizaţii, printre care şi Grupul de Economie Aplicată. Domnia sa ne-a declarat că acest randament nu poate fi condiţionat de rata inflaţiei, existând diferenţe între rata inflaţiei şi randament în defavoarea deponentatului.

Domnul Gubandru ne-a declarat: "Fondurile de pensii, supravegheate, vor reuşi să obţină un randament peste rata inflaţiei, având în vedere că dobanda este foarte bună la plasamente".

Domnia sa consideră ca interesele participanţilor vor fi protejate prin introducerea fondului de garantare şi prin supravegherea CSSPP.

Domnul Mircea Oancea a declarat că CSSPP va lansa în dezbatere publică, în cel mult două luni, legea privind fondul de garantare, al cărei proiect este aproape finalizat.

În opinia noastră, câştigurile promise peste rata inflaţiei reprezintă o cioară pe gard, în timp ce garanţia minimă echivalează unei vrăbii din mână. Dacă ne luăm după teoriile privitoare la specificul moral şi psihologic al investitorilor, pensionarii se află întotdeauna în categoria celor prudenţi, a celor care preferă siguranţa maximă, chiar dacă dobândesc câştiguri mici.

Dacă n-am fi obligaţi de lege şi băgaţi cu arcanul în sistemul de pensii private, atunci ne-am păstra statutul de "clienţi", iar administratorii n-ar mai avea nici o şansă să facă ce le taie capul, ci ar trebui să ţină seama de cerinţele de prudenţialitate specifice vârstei de pensie.

Controversa în jurul randamentului minim garantat n-ar exista.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deoarece suntem obligati sa participam la acest sistem si avand in vedere ca el s-a constituit ca o masura de protejare a viitorilor pensionari, important este un castig minim garantat nu posibile castiguri extraordinare.

    Pentru cei care vor castiguri mai mari pot participa la bursa sau sa investeasca in fondurile mutuale existente, viitoare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb