Rapoartele CbCr ale OECD relevă neconcordanţe între locul de raportare a profiturilor şi cel de desfăşurare a activităţilor economice

A.B
Comunicate de presă / 31 august 2020

Rapoartele CbCr ale OECD relevă neconcordanţe între locul de raportare a profiturilor şi cel de desfăşurare a activităţilor economice

Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat în iulie statisticile din rapoartele pentru fiecare ţară în parte (Country-by-Country Reporting sau CbCr), principala concluzie desprinsă fiind existenţa de neconcordanţe între locaţia în care se raportează profiturile şi locaţia în care se desfăşoară activităţile economice. Astfel, societăţile cu rezidenţa în ţări recunoscute ca locaţii de tip holding au raportat o pondere relativ ridicată a profiturilor, raportată la numărul de angajaţi sau nivelul activelor corporale, potrivit unui comunicat de presă trimis la redacţie.

În acest context, colectarea şi o analiză eficientă a datelor din rapoartele CbCr vor deveni pe termen scurt şi mediu o prioritate a autorităţilor fiscale din toată lumea, în vederea dezvoltării de instrumente de evaluare a riscului fiscal naţional. Inclusiv în raportul de performanţă al ANAF pentru anul 2019 publicat recent se precizează faptul că datele din rapoartele CbCr sunt deja valorificate în cadrul analizelor de risc privind preţurile de transfer.

Astfel, este important ca managementul local al companiilor să verifice obligativitatea acestei raportări şi în caz afirmativ dacă raportul CbCr fost depus într-o ţară membră UE. În România, amenzile pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a Raportului CbCr, sunt cuprinse între 30.000 lei şi 100.000 lei conform art. 336 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Parte a raportului integrant privind impozitul pe profit la nivel global, OCDE a prezentat informaţii despre activităţile fiscale şi economice globale ale aproximativ 4.000 de grupuri multinaţionale, ce operează în peste 100 de jurisdicţii. Rapoartele pentru fiecare ţară în parte sunt valabile pentru primele situaţii depuse, şi anume pentru anul fiscal 2016.

CbCr a fost implementat ca parte din Acţiunea 13 a proiectului împotriva BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) al OCDE. Acest proiect a implicat colaborarea a 135 de state în vederea combaterii practicilor grupurilor multinaţionale de evitare a impozitării, bazate pe exploatarea anumitor carenţe legislative.

În cadrul CbCr, grupurile multinaţionale mari trebuie să dezvăluie informaţii importante privind profiturile, imobilizările corporale, angajaţii, precum şi locul în care îşi plătesc impozitele, în fiecare ţară în care îşi desfăşoară activitatea.

Scopul primar al rapoartelor CbC este de a furniza autorităţilor fiscale informaţiile necesare pentru a analiza comportamentul fiscal al companiilor în scopul realizării analizelor de risc.

Legislaţia în vigoare obligă grupurile de companii multinaţionale, care au rezidenţă fiscală şi în România şi care înregistrează un venit consolidat la nivel de grup mai mare de 750 milioane euro în anul fiscal precedent de raportare, să depună raportul CbCr, precum şi o notificare privind calitatea entităţii constitutive, respectiv privind identitatea şi rezidenţa fiscală a entităţii raportoare a grupului.

În cazul în care la nivel de grup se decide ca o entitate din alt stat cu care România are încheiat un acord de schimb de informaţii să depună acest raport (i.e. în acest moment doar statele membre UE), entitatea din România va fi nevoită sa depună doar notificarea cu privire la calitatea acestora în cadrul grupului de întreprinderi multinaţionale, respectiv identitatea şi rezidenţa fiscală a societăţii raportoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb