OMV Petrom SA a raportat sub aşteptări pentru întreg anul 2024, dar a anunţat un dividend în creştere cu 7,5% pentru acţionari. Trimestrul al patrulea a tras în jos rezultatele anuale, compania anunţând investiţii masive în proiectul Neptun Deep, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane barili echivalent petrol (bep) în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înalta eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom. Managementul companiei este condus de Christina Verchere, care vine cu peste 25 de ani de experienţă în industria de petrol şi gaze, fiind în această funcţie începând cu anul 2018. Anterior, a lucrat mai bine de 20 de ani la BP, unde a deţinut funcţii precum preşedinte regional pentru Canada şi preşedinte regional pentru Asia Pacific.
Acţionariatul OMV Petrom este majoritar austriac: OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - deţine 50,1% din acţiuni. O cotă de 6,4% este deţinută de alţi acţionari străini. Acţionariatul român are o pondere de peste 45% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,3%, iar restul de 24,75% este controlat de fondurile de pensii din România şi de aproximativ 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi. De menţionat că OMV Petrom se numără printre companiile cele mai populare în rândul investitorilor de retail de la BVB.
• Preţul petrolului, în declin
După ce începutul lunii februarie a adus noi creşteri în preţul de referinţă al ţiţeiului internaţional Brent, pe fondul tarifelor comerciale impuse de administraţia Trump către Canada, Mexic şi China, ultimele sesiuni de tranzacţionare se conturează în scădere. Declinul vine în contextul în care Trump a anulat decizia de a impune tarife pe petrolul importat din Canada şi Mexic pentru o lună, în timp ce piaţa se aşteaptă ca OPEC+ să crească oferta de ţiţei din aprilie. Astfel, în prezent, petrolul Brent se tranzacţionează la un nivel de 75,7 dolari/baril, mai mic cu 1,9% comparativ cu preţul de închidere de la sfârşitul lunii ianaurie.
Pe grafic, preţul s-a reîntors în canalul lateral situat între 71 şi 77 dolari/baril, unde cel mai probabil va evolua, cel puţin pe termen scurt.
• OMV Petrom - rezultate financiare sub aşteptări
Conform rezultatelor financiare, ultimul trimestru fiscal a fost sub aşteptările de consens ale analiştilor. Astfel, OMV Petrom (SNP) a raportat un rezultat din exploatare ajustat pentru ultimul trimestru al anului trecut (CCA excluzând elementele speciale) de 955 de milioane de lei (vs 1,032 miliarde de lei estimat), în timp ce profitul net ajustat (CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom) a fost în valoare de 788 de milioane de lei (vs 889 de milioane de lei estimat).
Cifra de afaceri netă anuală a societăţii a fost de circa 35,8 miliarde de lei (-7,8% vs 2023), în timp ce rezultatul din exploatare anual consolidat neajustat a însumat aproximativ 4,9 miliarde de lei (-35,7% vs 2023). Printre principalii factori care au dus la o scădere a veniturilor au fost preţurile de piaţă mai mici ale mărfurilor, precum şi volumele vândute de gaze naturale.
Segmentul Rafinare&Marketing a contribuit în proporţie de 75% la veniturile societăţii, în timp ce Gaze&Energie au reprezentat 25%. Segmentul de Explorare&Producţie a ocupat o pondere de 0,2%, fiind mai mult destinat vânzărilor în interiorul Grupului.
În acelaşi timp, rezultatul din exloatare a fost afectat de marjele mai mici la energia electrică şi marjele în scădere la gazele naturale. În final, profitul net neajustat anual al societăţii a fost de 4,2 miliarde de lei, în creştere cu 3,9%, pe fondul lipsei obligaţiei de a plăti contribuţia de solidaritate şi a unor cheltuieli cu impozitul pe profit mai mici faţă de 2023.
Pe partea operaţională, producţia de petrol a fost peste aşteptări anul trecut, chiar dacă a înregistrat o scădere de 2,6%, în timp ce costurile de producţie au fos mai mici cu 5%, pe fondul costurilor mai mici cu energia. Marja de rafinare a fost cu 32% mai mică, însumând 7,4 dolari/baril, în timp ce volumele de vânzări cu amănuntul au crescut cu 2%. Producţia de energie electrică de la Brazi a fost în cantitate de 1,3 TWh, acoperind 10% din necesarul de energie din România.
• Estimări, prognze şi dividend
OMV Petrom a anunţat, marţi, că propune un dividend de bază în acest an de 0,0444 lei/acţiune, cu 7,5% mai mare faţă de dividendul de bază acordat anul trecut. Compania şi-a respectat politica de dividend, care specifică o creştere anuală a dividendului între 5% şi 10%. Cu toate acestea, dividendul de bază a fost mai mic faţă de estimările analiştilor. Raportat la preţul de închidere de luni, randamentul dividendului este de 6,1%, notează TradeVille.
Astfel, conform estimărilor TradeVille, publicate anul trecut, OMV ar fi urmat să ofere un dividend de 0,0454 lei/acţiune, acesta fiind doar dividendul de bază, fără să fie luată în calcul o posibilă aprobare a unui dividend special. În acelaşi timp, consensusul analiştilor, de pe pagina OMV Petrom, arată că piaţa se aştepta la un dividend mediu de 0,045 lei/acţiune din partea gigantului petrolier. Preţul de consens pentru acţiunile OMV Petrom este de 0,737 lei/acţiune (+1,2% vs preţul de închidere de luni). În ultimul an, 12 analişti au emis recomandări pentru SNP, dintre care trei au recomandat "Buy", 8 - "Hold" şi 1 - "Sell".
• Noutăţi
Se pare că OMV Petrom vrea să treacă la o nouă etapă în dezvoltarea sa, fiind în curs de adoptare a unei noi guvernanţe interne, care să ofere un cadru mai echilibrat în controlul şi supravegherea companiei de către acţionari, în scopul de a creşte importanţa acţionarilor minoritari în conducerea şi supravegherea companiei. Astfel, sunt în discuţii modificări în actul constitutiv, regulamentul Consiliului de Supraveghere şi Regulamentul Comitetului Director. Schimbările vin în contextul în care OMV Petrom nu a fost "pe aceeaşi undă" cu statul român, atât în cazurile de modificări ale legilor fiscale şi introducerea unor impozite suplimentare, cât şi în cazul Legii offshore, compania nefiind de acord cu unele prevederi ale acestei legi, privind prioritatea statului român în dreptul de a cumpăra gaze din Proiectul Neptun Deep.
Ultimii ani au fost marcaţi de mai multe controverse legate de supraimpozitarea companiei, iar anul 2025 nu este o excepţie. La sfârşitul lui 2024, autorităţile române au înaintat un proiect de lege care vine să reintroducă "taxa pe stâlp" - un impozit care percepe 1% din valoarea construcţiilor speciale. Această taxă ar putea afecta inclusiv OMV Petrom, însă deocamdată este neclar efectul acesteia, întrucât nu s-a specificat nici până acum care sunt acele "construcţii speciale" impozabile. Aceste detalii vor trebui puse la punct până la începutul lunii martie, când ar trebui ca legea să intre efectiv în vigoare.
• OMV Petrom pe grafic
În ultimile 12 luni, cotaţia acţiunilor SNP a înregistrat o creştere de 23,9% fiind peste piaţa principală, reprezentată de indicele BET, care a urcat în această perioadă cu 8,5%, în timp ce indicele care reprezintă segmentul de energie de pe BVB a înregistrat un plus de 7,9%. De la începutul anului şi până acum, SNP a crescut cu 2,7%, iar BET - cu 1,5%.
Acţiunile SNP au fost marcate de o perioadă lungă de evoluţie pe un trend ascendent, care a continuat, cu mici întreruperi, în ultimii câţiva ani. Începând cu a doua jumătate a anului 2024, SNP a intrat într-o perioadă de consolidare a preţului, evoluând pe un trend lateral, între nivelurile de 0,7 şi 0,75 lei/acţiune.
Ultimele două luni de tranzacţionare au creat un pattern de "triunghi simetric", ceea ce ilustrează că acţiunile SNP ar putea avea un impuls semnificativ odată ce ies din acest triunghi, indiferent dacă acesta va fi de creştere sau de scădere. Luând în considerare înălţimea de 0,05 lei/acţiune a triunghiului, mişcarea aşteptată a acţiunii odată ce iese din acest pattern poate fi estimată la +/-6,8%.
• Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom
Oportunităţi
- Statut: Cea mai mare companie de Oil&Gas din România, are o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est.
- Neptun Deep: Este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona Marii Negre, care ar trebui să fie operaţional în 2027.
- Dividend: Societatea îşi respectă politica de dividend, mărind în acest an cu 7,5% dividendul de bază, acesta având un randament de peste 6%. Randamentul total al dividendelor de anul trecut a fost de 12,4%, cel mai mare dintre companiile care fac parte din indicele BET.
- Diversificare: OMV Petrom a anunţat planul de a ajunge la o putere de 2,5 GW de producere a energiei verzi din proiecte regenerabile şi instalarea a peste 5.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice până în 2030, oferind o bună diversificare faţă de business-ul combustibililor fosili. Recent, compania a anunţat şi extinderea activităţii de furnizare de gaze naturale în Bulgaria, deschizând astfel drumul spre extinderea regională. Pe lângă aceste diversificări ale businessului, compania vede şi primele roade ale politicii de R&D, inaugurând o nouă tehnologie de foraj automat în România.
Riscuri
- Sistem fiscal şi politic instabil în România: Guvernul a introdus în 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei, inclusiv în 2023. În prezent, există riscul introducerii de noi taxe, fiind vorba de proiectul de lege a "taxei pe stâlp".
- Dividende mai mici: În contextul unor investiţii masive în următoarea perioadă în proiectul Neptun Deep, este de aşteptat ca OMV Petrom să ofere dividende mai reduse până în momentul în care proiectul va începe să producă profituri pentru companie. Totodată, dependenţa de preţul ţiţeiului, care îşi continuă traiectoria descendentă ar putea afecta performanţa financiară cel puţin pe termen scurt.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: OMV Petrom, comunicat companie, Reuters, TradingView, BVB, presa locală, Tradeville, CAPEX.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului