RAPORT AL BĂNCII MONDIALE Băncile româneşti erau printre cele mai puţin profitabile din estul Europei în 2005

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 februarie 2007

Băncile româneşti erau printre cele mai puţin profitabile din estul Europei în 2005

Profitabilitatea băncilor româneşti, calculată după indicatorul rentabilităţii fondurilor proprii (ROE), era, în 2005, printre cele mai mici (a opta) între cele zece ţări est-europene integrate în Uniunea Europeană (UE), potrivit unui studiu al Băncii Mondiale (BM), citat de NewsIn. Cele mai profitabile bănci din ţările din estul Europei intrate în Uniunea Euro­pea­nă (UE) sunt cele letone, cu un randament mediu al fondurilor proprii (ROE) de 27,1% în 2005. Ele sunt urmate de băncile din Republica Cehă, cu un ROE de 25,2%, şi de cele din Ungaria, cu 25,1%, arată statisticile Băncii Mondiale, publicate în raportul "Credit expansion in emerging Europe: a cause for concern?".

Băncile din România au înregistrat un randament mediu al fondurilor proprii de 15,4% în 2005, depăşind doar instituţiile bancare din Letonia (cu un ROE mediu de 12,3%) şi pe cele din Slovenia (13,8%). Totuşi, băncile din cele mai multe din ţările est-europene intrate în UE şi-au înbunătăţit profitabilitatea în perioada 2001-2005, în timp ce băncile româneşti, alături de cele slovace, au regresat din acest punct de vedere, arată datele raportului menţionat.

Profitabilitatea băncilor româneşti raportată la activele deţinute (ROA) este una medie în regiune (a cincea din zece ţări analizate), fiind de 1,9% la finele anului 2005. Cel mai bun indicator al profitabilităţii raportată la active a fost înregistrat de băncile letone (2,1%) şi de cele din Bulgaria, Ungaria şi Estonia (toate cu o medie a ROA de 2%). România avea, însă, în 2005, cel mai redus raport între activele bancare şi produsul intern brut (PIB), de sub 50%, şi cel mai mic raport între creditul neguvernamental şi PIB (21,1%) dintre toate cele zece ţări est-europene intrate în Uniunea Europeană.

Băncile româneşti stau cel mai bine la capitolul ratei solvabilităţii, având cel mai mare indicator (15,6%) din regiune. "O analiză a sănătăţii financiare a băncilor din cele zece ţări est-europene intrate în UE arată că, în general, băncile sunt bine capitalizate şi se bucură de o profitabilitate solidă. Ratele solvabilităţii sunt mult peste nivelul minim cerut de criteriile Basel, de 8%, deşi au scăzut în toate cele zece ţări pe măsura expansiunii cre­ditelor", se arată în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb